Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo by sme mali vyhľadávať adaptogény

  • Publikované:
Prečo by sme mali vyhľadávať adaptogény

Chémia sa do našich tiel hrnie vo veľkej miere zo všetkých možných zdrojov. Z jedla, kozmetiky, z okolia, znečisteného životného prostredia. Preto sa stále viac ľudí prikláňa k riešeniu svojich zdravotných, fyzických alebo psychických ťažkostí čo najprirodzenejšou cestou. Veľkými pomocníkmi pri zvládaní zvýšenej fyzickej i psychickej záťaže sú tzv. adaptogény. Ako fungujú a prečo nám pomáhajú?

Termín adaptogén pochádza už z konca 40. rokov, kedy ho ako prvý použil ruský vedec Nikolaj Lazarev. Ten tiež vytvoril zoznam kritérií a definíciu adaptogénov.

Adaptogén je pojem, ktorý používa predovšetkým alternatívna medicína a označuje rastlinu, látky v nej obsiahnuté alebo výsledný prírodný produkt, ktorý pomáha telu prispôsobiť sa (adaptovať) zvýšenej fyzickej a/alebo psychickej záťaži. Pomáhajú nám zvládať stres, úzkosti, mierniť nespavosť, zažívacie ťažkosti a všetko, čo s prejavmi tlaku súvisí.

O adaptogénoch sme sa zmienili už v článku o zázračnom všelieku goji
. Poďme si pripomenúť, aké kritériá musí každý adaptogén spĺňať:

  • Zvyšujú obranyschopnosť organizmu nešpecifickým účinkom (teda súhrnom pôsobenia svojich pozitívnych fyzikálnych, chemických a biochemických vlastností). Pomáhajú nám zvládať steres, úzkosť a záťažové situácie.

  • Majú celkovo normalizujúci účinok, harmonizujú hladiny hormónov a imunitný systém

  • Nesmú mať žiadne (alebo len minimálne) negatívne účinky na organizmu.

Ale pozrime sa na adaptogény podrobnejšie. Vyššie spomínaný pozitívny „nešpecifický účinok“ na organizmus je súhrnom kladných vlastností, ktoré dohromady majú antioxidačné účinky, podporujú látkovú výmenu, regeneráciu, metabolizmus, nervový systém a imunitu, stabilizujú hladinu hormónov v tele, zlepšujú odolnosť voči psychickej i fyzickej záťaži a spomaľujú degeneratívne procesy v našom organizme. Pôsobia ako prevencia zápalov, ale aj rakoviny, bojujú proti voľným radikálom.

Celkovo teda po všetkých stránkach zlepšujú našu kondíciu (a to vrátane potencie a všeobecne libida).

Čo všetko sú adaptogény?

Adaptogény nachádzame bežne okolo seba, sú to relatívne obyčajné rastliny, ktoré niektorí dokonca denne konzumujeme. A ak nie, vôbec nie je náročné ich do svojho jedálnička zaradiť. Sú to predovšetkým rastliny používané už po tisícročia v tradičnej čínskej a indickej medicíne.

Ako najsilnejší adaptogén je celkovo uznávaný
ženšen pravý. Ďalšími preukázanými adaptogénmi sú najmä eleuterokok ostnatý, rozchodnica ružová, klanopraška čínska, kustovnica čínska alebo goji, aloe pravá atď.

Keďže sú adaptogény stále vyhľadávanejším tovarom, rozhorel sa samozrejme tiež marketingový boj - firmy propagujú predovšetkým rastliny menej dostupné, aby adaptogénom vtlačili punc exotiky a mohli zarábať na dovoze a distribúcii ťažko dostupných potravín.

Medzi tzv. malé adaptogény, ktorých účinky nie sú toľko skúmané (teda ani vedecky potvrdené) ale patria tiež:

  • Čučoriedky

  • Zázvor pravý

  • Zemiaky

  • Paradajky

  • Cesnak

  • Hľuzovky

Aké máte skúsenosti s blahodárnymi účinkami rastlinných adaptogénov? Spoliehate sa pri riešení civilizačných chorôb na tradičnú alebo alternatívnu medicínu? Je niečo, čo vám pri zvýšenej záťaži zaručene pomáha? Poraďte ostatným na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

mickey 11. 11. 2015, 11:39
eleuterokok ostnatý,jazyk si polamem :-D