Zobraziť přihlasovací formulár

Uhorková voda, skvelý trik pre zdravie

  • Publikované:
Uhorková voda, skvelý trik pre zdravie

Obyčajná šalátová uhorka je malý zázrak, ktorý si môžete kúpiť v každom obchode doslova za pár korún. Milujeme uhorkové šaláty a všetky jej ďalšie využitie v kuchyni, ale uhorka si vďaka svojim zázračným schopnostiam vydobyla cestu aj do kozmetického a lekárskeho odvetvia. Dnes sa ale nebudeme venovať všestrannému využitiu tejto obľúbenej zeleniny, ale prezradíme, čo všetko zaistíte svojmu telu, keď do svojho pitného režimu zaradíte skvelú a jednoduchú uhorkovú vodu.

Uhorky obsahujú veľké množstvo vitamínu A a C, železa, kyseliny listovej, vápnika, fosforu, zinku a draslíka. Pripravte si vynikajúcu uhorkovú vodu, jej konzumáciou si môžete zaistiť celý rad pozitívnych účinkov. Budete potrebovať:

  • 1l studenej vody

  • ½ šalátovej uhorky

  • Pár lístkov mäty, citrónovú šťavu, bazalku

  • Ak chcete nápoj dosladiť, odporúčame agávový sirup.

Uhorku dôkladne umyte, ale nelúpte ju. Nakrájajte ju na tenšie plátky a jednoducho pridajte do vody. Mätu a/alebo agávový sirup pridajte vyložene len podľa svojej chuti. Pre trošku pikantnejšiu variantu, ideálna, keď budete pripravovať uhorkovú limonádu, je bazalka. Hoci sa to zdá na prvý pohľad zvláštna kombinácia, lístky čerstvej bazalky sa do uhorkovej vody alebo limonády báječne hodia.

Nechajte všetky prísady vo vode aspoň pár hodiny, pokojne cez noc (ale nie v chladničke!). Skúste takto pripravenou vodou nahradiť aspoň polovicu svojho pitného režimu - vymeňte sladené a sýtené limonády, ľadové čaje alebo džúsy za uhorkovú vodu a nebudete sa stačiť čudovať.

1.
Chudnutie pôjde ľahšie - uhorka sama o sebe pomáha k hydratácii tela, preto keď budete piť k jedlu uhorkovú vodu, budete sa vďaka väčšiemu zavodneniu cítiť skôr sýti. A samozrejme - uhorková voda neobsahuje takmer žiadne kalórie, na rozdiel napríklad od džúsov a limonád.

2.
Lepšia pleť - Uhorky sú z 95% voda, sú teda vynikajúce, ak ide o hydratáciu ako zvnútra, tak zvonku. Uhorkové semená obsahujú vitamín E a draslík, čo je dobré na všetky problémy súvisiace s pleťou. Uhorky sú tiež bohaté na oxid kremičitý, čo je užitočné na liečbu akné.

3.
Detoxikačná kúra - Uhorky sú dobrým zdrojom antioxidantov, ako je alfa-karotén, beta-karotén, zeaxantín a luteín. Tieto bojujú s voľnými radikálmi a odstraňujú veľa toxínov. Voda v uhorkách čistí telo a vyplavuje odpadové produkty.

4.
Cholesterol a krvný tlak pod kontrolou - steroly v uhorkách aktívne bojujú proti vysokému cholesterolu, veľké množstvo draslíka, horčíka a vlákniny sú efektívne v boji proti vysokému krvnému tlaku.

5.
Boj proti vzniku rakoviny - uhorka obsahuje vitamíny a látky aktívne pôsobiace ako prevencia vzniku niektorých druhov rakoviny, predovšetkým pŕs, vaječníkov, pľúc a maternice.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku