Zobraziť přihlasovací formulár

Keď život na „vysokej nohe“ bolí

  • Publikované:
Keď život na „vysokej nohe“ bolí

Aspoň jedny topánky na vysokom podpätku sú nepostrádateľnou súčasťou výbavy asi každej ženy. Môžu byť elegantné, vyzývavé, sexi aj decentné, často majú ale jedno spoločné - ukrutne z nich bolia nohy. Ako bolesti nôh z vysokých podpätkov predchádzať? Ako si pri ich nosení neničiť nohy, chrbticu, kĺby?

Topánky na vysokom podpätku jednoznačne prospievajú ženskosti. Opticky predlžujú nohy, zvýrazňujú boky i poprsie, ale zároveň môžu deformovať chodidlá a významne prispievať k bolesti chrbta, kĺbov, ale aj hlavy. A v neposlednom rade tiež stoja za mnohými škaredými pádmi.

Všetko začína samotným výberom topánok. Ak chodíte v topánkach na vysokom podpätku často, venujte výberu kvalitných kúskov obzvlášť veľkú pozornosť a rozhodne sa nebojte investovať napríklad aj väčšiu sumu. V tomto prípade sa to rozhodne oplatí.

  • Veľkosť a tvar. Všeobecne platí, že pri kúpe topánok na vysokom podpätku potrebujeme o málinko (zhruba pol čísla) menšiu veľkosť, než si bežne kupujeme. Noha sa viac „nahrnie“ do špičky, a tým sa aj trošku zmenší. Pri kúpe nesprávnej veľkosti riskujeme, že sa nám budú topánky pri chôdzi vyzúvať.

    Tip Mimibazara: Skúšajte si topánky s pančuchami aj bez nich, uvidíte, či vo variante s nimi nebude noha v topánke moc kĺzať.

  • Rešpektujte prirodzený tvar svojej nohy, ak máte chodidlo široké, nekupujte si úzke špičky, siahnite radšej po okrúhlych. V súčasnej dobe je výber v obchodoch veľký, dajte tomu čas a určite pre seba tie správne a pohodlné nájdete.

    Tip Mimibazara
    : Ak nosíte lodičky s uzavretou špičkou, majte vždy starostlivo upravené, ale hlavne krátke nechty na nohách. Mnoho nepohodlia a pľuzgierov vzniká práve kvôli nedostatočne krátkym nechtom.

  • Podpätok. Samozrejme, čím vyšší a tenší, tým krajšie vyzerá noha. Ale na tomto mieste nie je krása všetko - ide nám o zdravie! Nesprávne umiestnený a príliš vysoký podpätok môže zapríčiniť nepríjemné ťažkosti s chrbticou, ale tiež deformovať samotné chodidlo.

  • Natrénujte chôdzu a pripravte sa na najhoršie. Ak máte nové topánky na podpätku, skúste sa v nich chvíľu poprechádzať doma, než v nich vyrazíte von. Ideálnym povrchom je linoleum, nešmýka tak, ale zároveň netlmí nárazy ako koberec. Keď máte podozrenie, že by topánky mohli kĺzať, ľahko zoženiete protišmykové nálepky na podrážku. Rovnako tak sa môžete poistiť proti bolesti a otlakom špeciálnymi vložkami a „brzdičkami“, ktoré vložíte do topánky.

    Tip Mimibazara:
    : Ak si budete chcieť topánku vypodložiť, myslite na to, že špeciálne gélové vložky v topánke uberú miesta. Počítajte s tým už pri ich kúpe!

Čarovný trik poslednej pomoci

Keď máte pred sebou dlhú konferenciu, party, ples, svadbu alebo inú udalosť, pri ktorej ste si dopredu istá, že vás nohy bolieť začnú, prezradíme vám jednoduchý a prekvapivo účinný trik. Potrebovať budete iba kúsok priehľadnej lepiacej pásky alebo náplasti.

Počítajúc od palca, zlepte k sebe pevne náplasťou alebo izolepou tretí a štvrtý prst na nohe (prirovnaním k ruke prostredník s prstenníkom). Toto pevné spojenie zabráni rozostupovaniu šliach v chodidle, ktoré spôsobuje onú dobre známu bolesť. Noha bude pevnejšia, aj keď na ňu budú vyvíjané neprirodzené tlaky. A môžete pokojne pretancovať celú noc!

Nosíte vysoké podpätky? A bolia vás z nich nohy...? Alebo pozorujete iný vplyv na zdravie? Ako riešite situáciu, keď už na podpätkoch nemôžete vydržať? Nosíte v kabelke baleríny? Poraďte ostatným na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

helena89 10. 11. 2015, 17:43
Odkedy si kupujem tenisky s plnými podpätkovým platformami, vyzerám vyššie, rifle mi nie sú dlhé a nebolia ma nohy...Kde boli, keď som mala 20? (radost)