Zobraziť přihlasovací formulár

Kde na naše deti číha najviac baktérií?

  • Publikované:
Kde na naše deti číha najviac baktérií?

Aj keď vystavovanie sa nečistotám (v rozumnom množstve) buduje a posilňuje imunitu, všetci tak nejako máme za to, že čím menej baktérií sa v okolí našich detí, ale aj nás samotných, vyskytuje, tým lepšie pre nás. Vždy je dobré poznať svojho nepriateľa - v tomto prípade sa zoznámiť s miestami, kde je koncentrácia nepriateľov najväčšia. A niektoré by nás samotných ani nenapadli!

Držiak na zubné kefky. A to zvlášť v prípade, ak máte kúpeľňu spojenú so záchodom. Ako už vieme, baktérie po spláchnutí sa vedia rozletieť až jeden a pol metra ďaleko. A aj keď zubnú kefku pravidelne meníme a skoro vždy ju pred použitím aspoň opláchneme, držiaky na zubné kefky takú starostlivosť väčšinou nemajú. A tak nie je od veci ich jedenkrát za čas prehnať umývačkou programom horúcej vody.

Miesta našich domácich miláčikov. A zvlášť tých, ktorí sa pohybujú ako vonku, tak vnútri. Naše zvieratká môžu byť prenášačmi rôznych vírusov a baktérií, predsa len, ich prirodzenosťou nie je správať sa vonku zrovna najčistotnejšie. A tak ich pelechy, hračky aj misky môžu byť plné baktérií typu E. Coli alebo salmonely. A ...možno je tiež dobré zvážiť, ako veľmi sa nechávame zvieratkami olizovať.

Chladnička. Možno by nás to nenapadlo, ale chladnička, pokiaľ ju pravidelne nečistíme, baktériám sa nevyhneme. Po väčšinu času je v chladničkách tma a vlhko, čo je ideálne prostredie na množenie baktérií, aj keď zima - čo ich množenie spomaľuje (nie zastavuje). A tak troška vyliateho mlieka, troška vody z kúpeného mäsa a výbušná zmes je na svete. A ak uchovávame v chladničke napríklad ovocie, zeleninu alebo iné veci, ktoré sú rovno do pusy, môže sa na nich zviesť celý regiment baktérií.

Podlaha. Tak tu to asi nie je nič nové. Podlahy sú plné všetkého, čo sme si my, naše deti aj naše zvieratá priniesli na nohách. Sem tam sa na ňu niečo rozleje a neporiadne utrie, sadá na ňu prach, tvoria sa plesne, v kobercoch sa drží kde čo - vrátane roztočov. Podlahy sú nebezpečné najmä ako spúšťače alergických reakcií.

Stojaté vody. Kdekoľvek sa tvorí stojatá voda - či už zbierate dažďovú, alebo idete okolo kaluží po daždi, vyschnutého potoka a ďalších, riziko výskytu baktérií je oveľa väčšie. A nielen baktérií, ale aj plesní a rôzneho hmyzu, ktorý môže byť tiež prenášačom chorôb.

V školách. Okrem toho, že záchodové dosky vedú pomyselnú hitparádu nielen v školách, hrozí tiež útok z pomerne nečakanej strany - plastové podnosy, na ktorých sa vydáva jedlo, a pracovné dosky školských lavíc. Ak sú naše deti náchylné na žalúdočné ťažkosti alebo iné, bakteriálne, nie je od veci naučiť ich používať dezinfekciu na ruky... a nepokladať na tácky a stoly to, čo budeme bezprostredne jesť.

Športy. Nielen v šatniach hrozí nebezpečenstvo nákazou baktériami. Na vybavení pre športy alebo na náčiní v posilňovniach sa držia rôzne druhy baktérií, tiež ale meticilín-rezistentný zlatý stafylokok, ktorý sa do nášho tela dostáva otvorenými rankami. Takže nie je vhodné nielen si napríklad požičiavať uteráky, ale aj v prípade kontaktných športov dbať na zvýšenú opatrnosť a strážiť si odreniny a ranky.

Pieskovisko. Či už si na nich naše deti hrajú seberadšej, pieskoviská sú doslova živnou pôdou pre baktérie. Premieša sa na nich kde čo, od zvieracích výkalov po sliny, zvyšky jedla, otreté plienky a podobne. Nie všetky bacily sú nebezpečné, ale mnoho z nich byť môže. A to už nehovoríme o zámernom poškodzovaní ihrísk a pieskovísk, kedy sa v piesku môžu schovávať napríklad črepy, ostré viečka alebo (nedaj bože) použité ihly.

Nákupné centrá. Madlá eskalátorov, bankomaty, tlačidlá výťahov, ovládacie prvky detských hier, automatov. Hoci obchodné centrá dbajú na poriadok a čistotu, toto sú miesta, ktoré rozhodne nie sú dezinfikované tak často, ako by bolo treba - ak vôbec. A navyše to množstvo ľudí, ktoré sa ich dotýka, je rozhodne nadštandardné. Preto nie je od veci mať so sebou po ruke dezinfekčný gél.

...deti. Deti sú samy sebe prenášačom baktérií. Keď opustíme fázu, kedy si deti automaticky strkajú do pusy všetko, čo im príde pod ruku, nastane dlhé obdobie, kedy si rukami budú utierať nosy a tiež sa v nich dlabkať, kedy bude úplne normálne sem tam si okusovať nechty a podobne. Proste umývanie rúk tak môže pomôcť ako prevencia pred chrípkou, nachladnutím alebo zažívacími ťažkosťami. Len je potrebné deti systematicky učiť, ako a kedy si majú ruky umývať. A... podľa skúseností, aj to je celkom zbytočné. Akonáhle ich raz vypustíme von, všetky naše dobré rady vyletia oknom.

  • S najväčšou pravdepodobnosťou je aj tu najlepšia cesta tá zlatá stredná. Držať seba alebo deti v sterilnom prostredí je z hľadiska imunity aj kvality života poväčšine nezmysel. Ale vystavovať sa útokom baktérií zbytočne tiež nie je nič, čo by sme mali vyhľadávať. Zvlášť pozor by sme si mali dať v prípade, že máme my alebo naše deti oslabenú imunitu, v takýchto situáciách je na mieste zariadiť, aby kontakt s baktériami bol čo najmenší.

A aké sú baktériami najzamorenejšie veci, ktoré máme denne v ruke? To si môžete prečítať tu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku