Zobraziť přihlasovací formulár

Čo by sme si po štyridsiatke nemali dovoliť

  • Publikované:
Čo by sme si po štyridsiatke nemali dovoliť

Samozrejme, štyridsiatka je nová tridsiatka, všetko sa posúva, ale nášmu telu asi ešte nikto nedal signál, aby spomalilo. Hoci je dnes samozrejmé, že si asi jedno desaťročie nechávame pre seba a vo veku, keď naši rodičia alebo starí rodičia mali deti, domy, prácu a inak veľmi dospelý život, my si ho stále ešte ani nevieme predstaviť. Všetko je v poriadku, až na malú vec - nezastavíme biologický vek a to, čo nám prešlo v tridsiatke, už by v štyridsiatke nemuselo ísť tak ľahko.

Nič z toho neznamená, že odbitím polnoci prvého dňa štyridsiateho roka nášho života sa musíme od základov zmeniť. Je potrebné len prestať niektoré veci zanedbávať a iné zahrnúť (a tiež ich nezanedbávať).

Preskočiť silový tréning. Kardio tréning máme radi (alebo aspoň tolerujeme). A prečo nie, spaluje kalórie, buduje našu výdrž a tak ďalej. Avšak okolo tridsiateho piateho roku vplyvom hormonálnych zmien začína naše telo ochabovať, strácame svalovú hmotu. A svaly hrajú podstatnú úlohu v našom metabolizme - čím menej ich máme, tým je pomalší. Dobrou správou ale je, že to funguje aj naopak. Hoci nám to dá viac práce si postupom času metabolizmus aspoň udržať, ale stojí za to.

Poddať sa túžbe po sladkom. A tentoraz nám nejde až tak o váhu alebo priberanie. Diabetes druhého typu sa najčastejšie prejavuje u ľudí po štyridsiatke. Keď jeme veľa cukru, môže sa nám deformovať schopnosť ho v našom tele spracovať a zrazu sme v rizikovej skupine. Zníženie príjmu cukru však má vplyv na kdečo - od kvality pokožky po tuk na bruchu.

Nechodiť na mamografiu. Po štyridsiatke sa riziko rakoviny prsníka zvyšuje oproti tridsiatke až štyri krát. Takže okolo štyridsiatky by sme mali v našej pravidelnej starostlivosti o zdravie privítať novinku - pravidelné návštevy lekára a vyšetrenie prsníkov.

Mať zlú náladu príliš dlho. Ženy po štyridsiatke sú veľmi rizikovou kategóriou, čo sa depresie týka. Takže ak ste podráždené, smutné, často cítite hnev alebo apatiu, nemáte z ničoho radosť a cítite sa za to všetko previnilo, rozhodne nenechajte tento stav prejsť do trvalého. Veľmi malé percento ľudí navštívi lekára, čo je veľká škoda. Na depresiách sa dá pracovať, môžu sa liečiť aj odstrániť.

Nevyspať sa. Prirodzene znížená produkcia melatonínu si začne zahrávať s našim cirkadiánnym cyklom. Prestane sa nám chcieť toľko spať, zaspávať budeme horšie, čo nás bude pokúšať tomu podľahnúť a skutočne spať menej. Ak si nedoprajeme najmenej sedem hodín, bude to mať dôsledky - od priberania na váhe po zhoršenie príznakov depresie, zlej koncentrácie a zdravotných problémov.

Zabudnúť na gynekológiu. Ak si nejdeme pre antikoncepciu, pravdepodobne nemáme veľa dôvodov pravidelne navštevovať nášho gynekológa. Prečo aj? Deti pravdepodobne už máme, rizikové sexuálne správanie nepraktikujeme, nie sú potrebné žiadne špeciálne vyšetrenia. Keď však opomenieme maternicový krčok a vyššie uvedené vyšetrenie prsníka, práve gynekológ je osoba, s ktorou je vhodné riešiť zmeny, ktoré sa vyskytujú v našom tele a mysli a sú hormonálne podmienené. Niekedy stačí málo a symptóm, ktorý nás obťažuje, zmizne. Ale to sa nestane, ak o ňom niekomu nepovieme, že.

Nepoužívať SPF. Ochranný faktor proti slnku bude od teraz našim najlepším priateľom. Pretože zábava skončila, všetky naše priestupky sa teraz objavia na našej koži. A čo viac, nemusíme sa starať len o vrásky. Znamienka s podivným tvarom, farbou, nové znamienka alebo inak nezvyčajné by sme si mali dať skontrolovať lekárom hneď, ako ich spozorujeme!

...a čo zubár? Je nám ich ľúto, ale nikto ich nemá rád. Pravidelné návštevy zubára však s pribúdajúcim vekom začínajú byť dôležitejšie a dôležitejšie. Dokonca už tehotenstvo nám spôsobilo niekoľko nepríjemností a bez zubov sa žije zle. Navyše, ich náhrada je veľmi, ale veľmi drahá. Vždy je lepšie vyriešiť zavčasu to, čo sa dá, než potom riešiť na krehnúcich zuboch veľké škody.

Vitamíny, minerály... Nie je to jednoduché, ale musíme sa pomaly začať pripravovať na zásadnú hormonálnu zmenu v živote ženy, čím je menopauza. Tá je sprevádzaná okrem iného tiež riednutím kostí. A prevencia je nevyhnutná kôli vzniku osteoporózy. Tak je dôležité dbať na dostatočný príjem vápnika a vitamínu D!

Dávať všetkých ostatných na prvé miesto. Keď nám je dvadsať, tridsať a trochu viac, veľmi ľahko odsúvame svoje vlastné potreby na úkor práce, rodiny (alebo oboch). Teraz už ale nie. Je načase začať vnímať sami seba ako prioritu. Ak chceme svojím milovaným vydržať v čo najlepšom stave čo najdlhšie, je potrebné mať sa rady a dopriať si porcie zdravia ako fyzického, tak psychického. Nájsť si čas na cvičenie, relax i ničnerobenie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

milanbranik 30. 3. 2018, 13:09
Ochranný faktor proti slnku to je moj prehresok vzdy ked je pekne pocasie http://pocasie.pozri.sk tak ani na dovolenke sa nemam chut mazat, olejovat a podobne.... :-)