končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
|
|
Celkom: 84 (zobrazuje sa 31-40) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ďalšie >> |
NÁPOJE, DRINKY |
Osviezujuca citronáda na slnečný deňPOTREBNÉ PRÍSADY 1 liter vychladenej sódy, 2 celé chemicky neošetrené citróny pokrájané na osminky, 4 lyžice kryštálového cukru, kocky ľadu POSTUP PRÍPRAVY 1. Do mixéra dáme vodu, citrón a cukor a v dvoch dávkach zmixujeme. A mixujeme dovtedy, kým nie je citrón rozmixovaný na kašu. 2. Citronádu precedíme do džbánu a nalievame do pohárov s ľadom. P.S. Myslím, že ak vynesieme na dvor alebo do záhrady džbán citronády, môžeme to považovať za prenosnú stravu. Túto oslnivo jednoduchú staromódnu citronádu môžete naliať aj do termosky a tak ju prenášať. Ak vás pochytí rozmarná nálada, nasypte do mixéra za hrsť malín a máte zas ružovú citronádu. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (1) posledné: 1.5.2010, 22:03 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
DOMÁCA MEDICÍNA |
Fialkový sirupPOTREBNÉ PRÍSADY 50- 100 g kvetov fialky voňavej, 1 l vody, 1 kg cukru /niekto pridáva aj šťavu z citrónov/, POSTUP PRÍPRAVY Kvety necháme na teplom mieste namočené vo vode 24 hodín. Potom ich scedíme, mierne vylisujeme, vyžmýkame, pridáme cukor a zohrejeme, kým sa cukor nerozpustí. Sterilizujeme vo vodnom kúpeli 20 minút pri teplote 90 C. A plníme do sterilizovaných flašiek z tmavého skla, ak dáte do priehladného myslím, že sa ti nič hrozné nestane. Sirup je veľmi osviežujúci a pri nachladnutí zmierňuje bolesť v krku, bolesť hlavy, nespavosť, lieči kašeľ. Dávkovanie: pre deti a starých ľudí: 3 - 8 kávových lyžičiek 3 x denne. Dospelý môžu i viac. Fialka je trvalka a spoznáte ju podľa vrúbkovaných srdcových listov a piatich fialových lupienkov, rastie na okrajoch lesov a lúk. Jej latinský názov je Viola odorata. Koncom zimy a na jar rozkvitajú fialové alebo biele, sladko voňajúce kvety. Existuje aj fialka trojfarebná, čiže Viola Tricolor, môžete bez obáv zbierať i tú, nieje jedovatá. Kvety sa dokonca zvyknú kandizovať, dodávajú chuť cukrovinkám, likérom a spolu s listami sa dávajú do šalátov. S rastlinky sa robí aj odvar na omývanie očí a čaj z listov spevňuje žily, pri chronických problémoch s pokožkou. Celkovo má čistiace účinky, stimuluje obehový a imunitný systém. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) KOMENTÁRE (7) posledné: 14.5.2010, 21:34 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POLIEVKY |
Kukuricová polievka s opečenými tortilamiPOTREBNÉ PRÍSADY vrecúško 1nej kukurice, rozmrazenej, 3 mladé cibuľky, prekrojené, 1 strúčik cesnaku, ošúpaný, 35 g krupice, 1,5 l horúceho zeleninového vývaru z koncentrátu alebo z kocky, 400 g jemne slaných kukuričných tortilových čipsov, 200 g postrúhaného syra, 2 dlhé červené čili papriky bez semien najemno posekané /nemusí byť/ POSTUP PRÍPRAVY 1. Rúru predhrejeme na 200 C, plynový Stupeň 6. 2. Kukuricu scedíme a spolu s cibuľkou, cesnakom a krupicou dáme do mixéra. Rozmixujeme na žltú hustú hmotu, ak nemáme dostatočne veľký mixér, urobíme to v dvoch dávkach. Alebo použité mixér ponorný. 3. Zmes prelejeme do veľkého kastróla, pridáme horúci zeleninový vývar a necháme zovrieť, potom zmiernime oheň a varíme čiastočne prikryté 10 minút. 4. Na plech vystlaný alobalom zatiaľ poukladáme tortilové čipsy a posypeme ich syrom. Dáme ich na 5 – 10 minút do horúcej rúry, kým sa syr nerozpustí. 5. Polievku naložíme do misiek a do stredu každej misky dáme zopár čipsov so syrom. Posypeme troškou posekanej čili papriky a ihneď podávame milým ľuďom. Keď si naplánujem tento pokrm, hneď ráno vyberiem z mrazničky veľké balenie kukurice, aby bolo pripravené na super rýchlu fantasticky jemnú a lahodne žltú polievku. Môžete použiť akýkoľvek syr, ja mám však najradšej čedar, preto mám vždy nejaký v chladničke, ale použijem aj kúsky iných syrov. Ak budete polievku podávať aj deťom, čili radšej vynechajte – iba že by veľmi zlostili. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (1) posledné: 30.4.2010, 14:00 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
CHUŤOVKY |
Tvarohové tyčinkyPOTREBNÉ PRÍSADY 200 g hladkej múky, 200 g tuku, 200 g polotučného tvarohu, 1 vajce, soľ, rascu, sezamové alebo ľanové semienka, strúhaný syr /napr.eidam/ POSTUP PRÍPRAVY Z múky, tuku a tvarohu vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme, nožom alebo kolieskom nakrájame na tyčinky, ktoré potrieme rozšľahaným vajcom, osolíme, ozdobíme rascou, sezamovými semienkami, strúhaným syrom a upečieme. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) KOMENTÁRE (5) posledné: 12.1.2012, 16:51 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
BRAVČOVÉ MÄSO |
Jazyk s hubovou omáčkouPOTREBNÉ PRÍSADY Na 4 porcie budeme potrebovať: jeden bravčový alebo hovädzí jazyk 800 g, mrkva 4 ks, celer 1 ks, koreň petržlenu 2 ks, cibule 2 ks, soľ. Na omáčku: biele hríby napr. žampióny 100 g, pšeničná múka 2 lyžice, hubový vývar 2 hrnčeky /môžete použiť aj vývar z kocky bujónu napr. od maggi/, maslo 6 lyžíc. POSTUP PRÍPRAVY Postup: OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (1) posledné: 21.10.2012, 8:42 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
DOMÁCA MEDICÍNA |
Púpavový medPOTREBNÉ PRÍSADY 250 kvetov púpavy, 2 citróny, 1 l vody, 1 kg cukru POSTUP PRÍPRAVY Vo vode varíme hodinu na miernom ohni púpavové kvety a citróny nakrájané na kolieska. Potom tekutinu precedíme cez sitko, pridáme cukor a zase varíme 45 – 60 minút do zhustnutia. Teplý plníme do malých fliaš, uzavrieme a necháme v chlade a tme. Med je dobrý pri prechladnutí do čaju, aj na chlieb s maslom. Z tohto množstva surovín naplníte dva 7 decáky. P.S. Púpavové kvety zbierame v bezprašnom prostredí v plnom kvetenstve. Púpava obsahuje inulín - veľmi dôležitú výživnú látku pre diabetikov. P.S2. Z kvetov sa robí nielen med, ale i víno, sirup, púčiky sa nakladajú a pod. Žiadna z častí rastliny /kvet, stonka, list, koreň/ nieje jedovatá a teda je vhodná na konzumácia aj v surovom stave. Listy, bohaté na vitamín A, C a minerály sa pridávajú do šalátov, sú močopudné a liečia problémy močových ciest a zadržiavanie tekutín bez odčerpávania telového draslíka. Detoxikujú krv, takže sú vhodné pri akné a ekzémoch. Mliečna štava /to biele čo vyteká, keď ju odtrhnete/ lieči bradavice a kurie oká. Koreň redukuje zápaly, stimuluje pečeň a používa sa pri žltačke, žlčových kameňoch a reumatizme. Získava sa z neho červené farbivo. Koreňe sa dokonca nakladajú alebo pražia ako náhrada kávy. Odvar zo žltých kvietkov zase zosvetľuje pehy. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov) KOMENTÁRE (12) posledné: 30.4.2011, 22:20 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
SLADKÉ JEDLÁ |
Koláčiky s tvarohomPOTREBNÉ PRÍSADY Cesto: 400 g hladkej múky, 150-200 ml mlieka, 3 žĺtky, 50 g masla, 60 g práškového cukru, 20 g čerstvého droždia. Plnka: 300 g tvarohu, 2 vajcia, 3 PL maizeny, 2ks vanilínového cukru, 1 PL masla, 2 PL krupicového cukru POSTUP PRÍPRAVY Postup OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
POLIEVKY |
Karfiolová zamatová polievkaPOTREBNÉ PRÍSADY 150 g masla, 1 cibuľa, ½ ČL horčice, 1 karfiol, 600 ml polotučného mlieka, 150 ml zeleninového vývaru, 1 bobkový list, 2 ČL slnečnicového oleja, 100 postrúhaného čedaru, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať POSTUP PRÍPRAVY V hrnci roztopíme maslo, pridáme nasekanú cibuľu a horčicu. Všetko dobre premiešame a do hrnca pridáme ružičky karfiolu. Zopár ružičiek si odložíme bokom. Primiešame mlieko, bobkový list a zmes necháme zovrieť. Prikryté varíme asi 10 minút. Na panvici zohrejeme olej a zvyšné karfiolové ružičky opražíme. Z polievky vyberieme bobkový list a zmixujeme ju. Podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie. Polievku podávame spolu s opraženým karfiolom a nasekanou petržlenovou vňaťou. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci) KOMENTÁRE (2) posledné: 26.4.2010, 15:44 | PRIDAŤ KOMENTÁR |
CHUŤOVKY |
Vaječný kopček v zeleninovom pláštiPOTREBNÉ PRÍSADY 4 stredne veľké očistené mrkvy nakrájané na hranolčeky, 250 g očistenej zelenej fazuľky, soľ, 250 g dusenej šunky pokrájanej na plátky na hrubo, 3 až 4 lyžice zmäknutého masla, 4 kúsky petržlenovej vňate, 1 dávka paradajkovej omáčky. Vaječná sadlina: 3 stredne veľké vajcia, 250 ml šľahačkovej smotany, 2 lyžice topiteľného pikantného tvrdého syra /gruyere/, 1 lyžica sójovej omáčky, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie. POSTUP PRÍPRAVY 1.Mrkvu nakrájame na hranolčeky hrubé asi 0,5 cm. Krátko ich povaríme vo vriacej vode, aby troška zmäkli. Vyberieme ich, prelejeme studenou vodou, dáme odkvapkať a odložíme nabok. Fazuľku povaríme v dostatočnom množstve vriacej vody asi 8 minút. Vyberieme ju, prepláchneme studenou vodou, osušíme a odložíme. Šunku pokrájame na rezance široké asi 0,5 cm. 2.Štyri valcovité formičky rovnomerne a pomerne nahrubo zvnútra potrieme zmäknutým maslom. Rezančeky mrkvy, zelenú fazuľku a pásiky šunky nakrájame na výšku formy. Dva struky zelenej fazuľky vložíme do formy na výšku, tak, že ich vtlačíme do zmäknutého masla, ktorým je forma natretá. Vedľa fazuliek rovnako uložíme aj pásiky mrkvy a vedľa nich dva pásiky šunky. Takto obložíme vnútorné steny všetkých formičiek. 3.Vyšľaháme vajcia so smotanou, potom pridáme strúhaný syr a sójovú omáčku. Posolíme, ochutíme čiernym korením a všetko dôkladne vymiešame. 4.Vaječno-syrovú plnku rovnomerne rozdelíme do formičiek, ktoré poukladáme do pekáča. Do pekáča nalejeme toľko vriacej vody, aby siahala do polovice formičiek. Vložíme ho do rúry rozohriatej na 160 stupňov a pečieme 40 až 50 minút, kým sadlina dostatočne nestuhne. Zobraz viac ... ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
MLETÉ MÄSO |
Frikadelky po švédskyPOTREBNÉ PRÍSADY 200 g cvikly, 1 ošúpaná cibuľa, očistený strúčik cesnaku, 400 g mletého mäsa, 1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate, 3 lyžice strúhanky, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 4 paradajky, 18 l šľahačkovej smotany, 60 g strúhaného chrenu, 2 lyžice nasekanej pažítky, 2 lyžice oleja na smaženie POSTUP PRÍPRAVY 1.Cviklu, cibuľu a cesnak pokrájame na malé kúsky a v miske premiešame s mletým mäsom, petržlenovou vňaťou, strúhankou a vajíčkami. 2.Hmotu dobre vypracujeme, osolíme a okoreníme. Vyformujeme 8 frikadeliek a uložíme do chladu. 3.Na paradajkách poodkrajujeme jeden koniec a vydlabeme ich. Osolíme a obrátené dnom hore necháme dobre odkvapkať. Vyšľaháme tuhú šľahačku, primiešame chren, ochutíme a paradajky touto zmesou naplníme. 4.Na rozpálenom oleji opečieme frikadelky dohneda. Podávame s plnenými paradajkami, posypanými nasekanou pažítkou. Vďaka cvikle zostávajú tieto frikadelky šťavnaté. Cvikla sa uvarí v šupke, aby nepustila šťavu. Čas prípravy sa skráti, ak sa použije hotová zaváraná zelenina. V oboch prípadoch sa budete oblizovať. V mrazničke vydržia do 3 mesiacov. Frikadelky zmrazujte upečené. Príprava: 35 minút, Smaženie: 15 minút. ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR |
Celkom: 84 (zobrazuje sa 31-40) | << predošlé 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ďalšie >> |