. .. .. .. .. .. .
. .

Púpavový med - RECEPT 26230

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCA MEDICÍNA

ID 47637 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)


Púpavový med


[ recept č. 26230 zo dňa  ]


Púpavový med


POTREBNÉ PRÍSADY

250 kvetov púpavy, 2 citróny, 1 l vody, 1 kg cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Vo vode varíme hodinu na miernom ohni púpavové kvety a citróny nakrájané na kolieska. Potom tekutinu precedíme cez sitko, pridáme cukor a zase varíme 45 – 60 minút do zhustnutia. Teplý plníme do malých fliaš, uzavrieme a necháme v chlade a tme. Med je dobrý pri prechladnutí do čaju, aj na chlieb s maslom. Z tohto množstva surovín naplníte dva 7 decáky. P.S. Púpavové kvety zbierame v bezprašnom prostredí v plnom kvetenstve. Púpava obsahuje inulín - veľmi dôležitú výživnú látku pre diabetikov. P.S2. Z kvetov sa robí nielen med, ale i víno, sirup, púčiky sa nakladajú a pod. Žiadna z častí rastliny /kvet, stonka, list, koreň/ nieje jedovatá a teda je vhodná na konzumácia aj v surovom stave. Listy, bohaté na vitamín A, C a minerály sa pridávajú do šalátov, sú močopudné a liečia problémy močových ciest a zadržiavanie tekutín bez odčerpávania telového draslíka. Detoxikujú krv, takže sú vhodné pri akné a ekzémoch. Mliečna štava /to biele čo vyteká, keď ju odtrhnete/ lieči bradavice a kurie oká. Koreň redukuje zápaly, stimuluje pečeň a používa sa pri žltačke, žlčových kameňoch a reumatizme. Získava sa z neho červené farbivo. Koreňe sa dokonca nakladajú alebo pražia ako náhrada kávy. Odvar zo žltých kvietkov zase zosvetľuje pehy.
<< Syrovo-kukuricova omacka s cestovinamy | Púpavový med | Šišky s tvarohem >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (30.4.2011, 22:20)
ja ho tiež robievam a mne nevadi že nieje klasicky hustý on potom skladovaním trosku este dôjde (F)
ODPOVEDAŤ
daniela b. (danka2406) ID 52220 (30.4.2011, 21:09)
takze aj ja som na tom tak rovnako ako vy niektore...mne tiez nezhustol :-S,takze to skonci v kave alebo v cajiku :-(
ODPOVEDAŤ
ALŹBETA J. (betty36) ID 92483 (2.5.2010, 7:50)
vcera aj ja som to robila a ani mne to nezhustlo :^)
ODPOVEDAŤ
Katarína B. (katka 777) ID 129764 (2.5.2010, 6:55)
Mne stále nehustne...............a poctivo robím všetko podľa receptu,včera som ho varila 2h,dnes sa sním znova naťahujem,huhuu :´( :´( :´(
ODPOVEDAŤ
Katarína B. (kava4) ID 47637 (3.5.2010, 12:36)
Kedže nejde o klasiký med v pravom slova zmysle, a nieje od včeličiek, nemôže byť teda ani rovnakej konzistencie. To, že je redší je v poriadku, tak to má byť. Ak chceš, aby bol hustejší, treba doň pridať väčšie množstvo cukru, niekto dáva dokonca 2 kilá a viac. Každý recept je totiž iný. Ešte by som rada pripomenula, že nesmie vrieť a bublať, stratil by tak množstvo živín a prípadne by mohol zmenit aj farbu a chuť. Treba ho na malom ohníku iba prehrievať. P.S. A to množstvo hlávok je skôr približné, treba zohľadňovať aj veľkosť nazbieranych hlávok, keď sú skôr menšie, treba zopár pridať navyše, ak sú naopak väčšie, nič sa nestane ak ich bude trošičku menej.
ODPOVEDAŤ
ANDREA M. (AIKKI) ID 14607, mimibazar.sk/aikki (26.4.2010, 16:08)
prave pupavu synko zbiera...dnes si uvarime vdaka (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
ANDREA M. (AIKKI) ID 14607, mimibazar.sk/aikki (26.4.2010, 16:08)
prave pupavu synko zbiera...dnes si uvarime vdaka (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Daniela J. (danielitta) ID 46554 (24.4.2010, 21:03)
Dnes ked som videla pupavy pri chodniku, tak ma tiez napadol prave tento medik, maminka ho uz tiez poriadne dlho nevarila, asi jej to pripomeniem. Ja som medik najviac lubila na chlebiku s malsom. Je to lahodka. (L) Vdaka za pripomenutie. (L)
ODPOVEDAŤ
Irena W. (irmuska) ID 105511 (24.4.2010, 19:31)
tak tento som už poriadne dávno nevarila aj by sa pár fľaštičiek zišlo mňam (Y) |:o) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Marcela D. (macazvk) ID 87957 (24.4.2010, 16:48)
(Y) (Y) riadne si mi narobila chute a pripomenula detstvo,ked sme s mojou babinkou chodili zbierať púpavy a varili púpavový medík (jidlo) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Milica K. (margoa) ID 23592 (24.4.2010, 15:35)
super :) aktualna tema :) uz asi 5 rokov sa chystam a nikdy nestihnem :) vsadzam to na tento rok :D (Y) (Y) |:o)
ODPOVEDAŤ
Katarína Š. (buřtik) ID 81173 (24.4.2010, 13:33)
Akurat som pozerala na nas kopec a rozmyslala som nad pupavou,ktorej mame pozehnane.Kolko flias vyjde z tohto mnozstva ?Dakujem za odpoved :-) :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu