Zobraziť přihlasovací formulár

Liečivé tajomstvo majoránu

  • Publikované:
Liečivé tajomstvo majoránu

Majorán záhradný je bylinka, bez ktorej sa slovenská kuchyňa jednoducho nezaobíde. Ale okrem toho, že ju pridávame do placiek a iných pochúťok, má tiež veľmi pozitívne účinky na naše zdravie. Majoránkový čaj, respektíve odvar z lístkov majoránu, pomáha s množstvom neduhov a často efektívnejšie ako to, čo kúpime v lekárni. A tiež možno šetrnejšie.

Majorán je príbuzný oreganu ako nám napovedá aj jeho latinské meno Origanum majorana. Oregano je známe ako divoký majorán a my sa pozrieme na ten pestovaný. Známy je pre svoje účinky už z gréckej mytológie, poznali ho Egypťania a my sme ho pomaly odsunuli iba na poličku do špajze. Je pomaly načase ho vytiahnuť a nechať, nech znovu čaruje.

  • Majorán a respiračné ochorenia. Čaj, ktorý pripravíme zaliatím majoránkových lístkov (ako sušených, tak čerstvých) pomáha proti nádche a prechladnutiu, upokojuje kašeľ a opuchnuté sliznice. Je veľmi šetrný a preto vynikajúci pre deti - aj keď tie sa môžu sťažovať na nie príliš príjemnú chuť. Všetko sa ale dá vyriešiť lyžičkou medu. O skúsenostiach s čajom z majoránu si môžete prečítať v tomto tipe od nášho užívateľa.
  • Majorán a zažívanie. Rovnaký odvar môžeme použiť proti nadúvaniu, zníženej chuti do jedla (podporuje totiž produkciu žalúdočných štiav) alebo žalúdočným kŕčom.
  • Majorán a nervový systém. Čaj z majoránu upokojuje nervy, preto pomáha pri nespavosti, bolesti hlavy, úzkosti, dokonca môže pomôcť od migrén.
  • Majorán a svaly. Vďaka svojim relaxačným efektom pomáha majorán proti svalovým kŕčom a spazmom aj bolestiam hlavy spôsobených svalovou stuhnutosťou.
  • Majorán a krv. Majorán zlepšuje krvný obeh, preto nám pomôže od modrín a celkovo zlepší cirkuláciu.
  • Majorán a ženské problémy. Vďaka vplyvu na krvný obeh a nervy zmierňuje menštruačné bolesti, ale tiež napríklad podporuje tvorbu maternicovej sliznice a dokonca aj tvorbu materského mlieka. Tiež si poradí so zmenami nálad ako pri menštruácii, tak napríklad v období menopauzy. Možno nie úplne, ale rozhodne pomôže. 

Tip Mimibazara. Nie na všetko sa hodí púhy odvar z majoránu. Môžeme použiť aj majoránkový esenciálny olej. Pár kvapiek pridáme do iného - napríklad olivového, a dostaneme vynikajúci masážny olej, ktorý použijeme práve na napäté svaly. Ak zmiešame majoránkový a levanduľový olej, máte vynikajúcu zmes pre pokojný spánok do aromalampy.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku