Zobraziť přihlasovací formulár

Pažítka? Ďalší jarný hit

  • Publikované:
Pažítka? Ďalší jarný hit

Všetci vieme, že sezóna medvedieho cesnaku vrcholí. Ale na vrchole je tiež sezóna pažítky, aj keď vzhľadom na to, ako jednoduché je ju pestovať (alebo celoročne kúpiť), na sezónu moc hľadieť nemusíme. Pažítka je trošku zanedbávaná bylinka, ktorú si vieme predstaviť možno tak na vajíčka, ale inak to pre nás nie je žiadna exotika. A to je práve chyba! Okrem svojej skvelej chuti nám dodá aj pár extra prospešných látok. A aké že sú ďalšie recepty, v ktorých možno pažítku využiť?

Pažítka (inak tiež šnytlík) je z botanického hľadiska vlastne cesnak. A podobne chutí aj vonia. Pestovať pažítku je extrémne jednoduché, rastie prakticky nepretržite zhruba po dobu troch rokov, odstrihávame vždy asi po pätnástich centimetroch. Rastie aj voľne v prírode, môžeme ju čerstvú aj natrhanú kúpiť v supermarketoch, môžeme ju pestovať na záhradke i doma v kvetináči. Záleží na tom, ako veľmi ju máme radi a ako veľmi ju používame.

Čo obsahuje?

Všetko možné. Hlavne vitamíny B2 a C, z minerálov potom stojí za zmienku draslík a vápnik. Tým ale zďaleka nekončíme, ďalej máme kyselinu listovú, vitamíny A, D i K a tak ďalej. Vďaka tomu všetkému potom prispieva k zdraviu srdca a krvného obehu, podporuje imunitu, má protirakovinový potenciál (zdroj), zlepšuje zrak a v tehotenstve pomáha proti vrodeným chybám plodu - samozrejme vďaka kyseline listovej. A k tomu všetkému pomáha vďaka podpore všetkých našich orgánov detoxikovať telo. A to je celkom dosť na jednu takú malú bylinku, nemyslíte?

Ako na ňu v kuchyni?

Pažítka chutí ako niečo medzi cesnakom a cibuľou, zároveň je jej chuť pikantná a osviežujúca. Hodí sa predovšetkým do vaječných pokrmov, odtiaľ ju asi máme zafixovanú najviac. Rovnako tak sa ale hodí k hubám, k rybám, ale tiež do omáčok, dipov a napríklad aj ako súčasť domáceho bylinkového masla.

  • Zemiakový šalát s pažítkou a nivou. Z Vianoc vieme, že na zemiakový šalát má každá rodina svoj vlastný recept. Ale ak chceme zemiakový šalát urobiť aj inokedy, môžeme skúsiť z nasledujúcich ingrediencií: Zemiaky, šalotka, zeler, pažítka, kyslá smotana, rozdrobená niva alebo iný syr tohto typu.
  • Kombinácia pažítky a kozieho syra je neodolateľná. Kozí syr môžeme na zjemnenie zmiešať s tvarohom, maslom alebo majonézou, primiešame pažítku a trebárs listy potočnice lekárskej (ktoré chutia trošku ako reďkovky - tiež veľmi pikantne) a môžeme podávať na akomkoľvek type pečiva.
  • Tip Mimibazara: Nespotrebovanú pažítku môžeme zamraziť a uchovávať ju v mrazničke. Po vytiahnutí rýchlo nakrájame, pretože po rozmrazení si síce zachováva všetky vitamíny, ale „vädne“.
  • Ďalší tip Mimibazara: Pažítku je lepšie strihať ako krájať. Krájaním ju môžeme zbytočne postláčať, keď si ale vezmete hrsť pažítkových stoniek a budete ich do pokrmu alebo šalátu strihať pokojne obyčajnými (čistými) nožnicami, všetko bude oveľa jednoduchšie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku