Zobraziť přihlasovací formulár

Anízom nielen proti vráskam

  • Publikované:
Anízom nielen proti vráskam

Aníz všetci poznáme ako korenie, ktoré patrí väčšinou do perníka, kompótu alebo vareného vína. Bedrovník anízový je ale nášmu zdraviu aj kráse oveľa užitočnejší, než by sme si mohli myslieť. Ako prírodná medicína sa používa oddávna, je súčasťou aj našej histórie a ľudového liečiteľstva. V modernej dobe sme na neho ale trošku pozabudli, ako ostatne na mnoho dobrého, čo nám história priniesla. A pritom sa vďaka anízu môžeme účinne brániť trebárs vráskam!

Plody anízu sú nám známe ako korenie, ale čaj alebo odvar z nich, prípadne jeho žuvanie nám môže priniesť aj mnoho iných benefitov. Čo všetko aníz zvládne? Z mnohých zdrojov vyplývajú predovšetkým tieto jeho zdravotné účinky.

  • Podporuje správne fungovanie ženského tela, upravuje cyklus a podporuje laktáciu.
  • Upokojuje podráždený zažívací trakt, predchádza zápche a podporuje trávenie.
  • Ničí zápach z úst.
  • Pôsobí upokojujúcim a liečebným efektom na pokožku.
  • Slúži ako prevencia astmy a bronchitídy.
  • Uvoľňuje dýchacie cesty, podporuje vykašliavanie a rozpúšťanie hlienov.
  • Rieši problémy s lupinami - má antifungálne a antiseptické (silica anetol) účinky, takže jeho odvar môžeme použiť aj na ošetrenie pokožky hlavy.

Anízová krása

Aníz sa osvedčil ako prevencia vzniku vrások, dokonca dokáže vyhladiť aj tie už existujúce (aj keď nie hlboké). Ako si pripraviť taký malý domáci zázrak pre mladistvo vyzerajúcu pleť?

Pripravte si pol šálky anízu a dve šálky vody (alebo akékoľvek iné množstvo v tomto pomere). V hrnci nechajte vodu zavariť, pridajte aníz a varte spolu zhruba tri minúty. Odložte z plameňa a nechajte odpočívať. Akonáhle zmes úplne vychladne, preceďte ju a dajte do sklenenej nádoby s viečkom.

Používajte anízovú vodu každé ráno hneď potom, čo si vyčistíte tvár. Opláchnite ju malým množstvom anízovej vody, prípadne naneste na vatový tampón a ním tvár vyčistite. Pozor, nepoužívajte miesto čistiacej kozmetiky, anízovú vodu nezmývame.

Výsledok sa dostaví už po pár dňoch. Pokožka bude o poznanie vypnutejšia a mladistvejšia. Len si dajte pozor, aby ste kupovali kvalitný, organický aníz, ktorý nebude poznačený chemickým ošetrením. Ale zohnať také potraviny už dnes našťastie nie je taký problém.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 12. 3. 2019, 21:03
8-| na hlavnej foto ktorá má naviesť čitateľa NIE JE aníz,ale badyán! :-| a to nie je to isté ani z obsahového ani účinkového hľadiska! :-Saj keď uznávam,že chuťovo sú podobné,ale zavádzanie sa vám naozaj darí...