Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo otcovia deti nestrážia

  • Publikované:
Prečo otcovia deti nestrážia

Príchod nového človiečika do rodiny prináša so sebou veľa zmien. Okrem iného taktiež malú zmenu rolí v domácnosti. Vlastne veľkú, z muža a ženy sa stane otec a mama, a je na každom z nich, aby sa zhostili svojej úlohy podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. V každej rodine je model nastavený trošku inak, ale v zásade stále vo veľkej väčšine narážame na mamičku na materskej a otecka v práci. Čo ale robiť, keď je na chvíľu potrebné zmeniť režim? Čo keď musí strážiť otec?

Ocka k bábätku moc nepúšťam

"Keď sa narodil náš prvý syn Kubko, dlho som mala problém dovoliť komukoľvek na neho siahnuť. A to vrátane jeho otca, môjho muža. Myslela som si, že sú všetci strašne neohrabaní a nemotorní a že mu môžu ublížiť. Tak to začalo - až bude držať hlavičku, až sa trošku spevní, až bude sedieť ... Prebaľovala, kúpala, prezliekala a kŕmila som ho sama. Manžel síce bol pri mne, napríklad pri večernom kúpaní, cez víkendy a tak, ale zvykol si, že sa postarám. Teraz už vidím, že jediné, čoho som tým docielila bolo, že sa o nášho Kubka nenaučil postarať a bál sa to skúšať aj u našich dvoch ďalších detí. "

Teraz, už trojnásobná mamička Klára, udrela klinček po hlavičke. Svojou prehnanou opatrnosťou totiž zarobila na mnoho problémov. Tým hlavným je, že svojmu mužovi vlastne nedovolila, aby sa cítil ako rodič. "Druhýkrát som sa tak už nesprávala a tretíkrát už vôbec. Našťastie som sa moc nezabednila, a keď mi mama naznačila, že trošku bláznim, uvedomila som si, že som sama proti sebe. Nemal mi totiž kto pomôcť, "hovorí s napoly nostalgickým a napoly trpkým úsmevom tridsaťšesťročná Klára.

A čo všetko získate, keď svojho partnera aktívne zapojíte nielen do výchovy, ale aj do starostlivosti o deti?

  • Otec vás zastúpi. Kto by nechával svoje dieťa osamote s niekým, kto nevie, ako ho vziať do náručia, ako a kedy ho prebaliť, kde je jedlo, kde máte plienky, kozmetiku a čisté oblečenie? Než to tisíckrát vysvetľovať, urobíte to radšej sama. A to je práve ten problém - akonáhle je otecko od začiatku pri všetkom, vie sa o bábätko aj staršie deti plnohodnotne postarať. Drobné výhrady samozrejme budú vždy, ale o maličkosti predsa nejde.
  • Otec bude mať radosť. Akonáhle je otec oboznámený s dianím v živote jeho novorodeného pokladu, bude sa vedieť radovať, rovnako ako mamička, z každého pokroku. A to aj u seba - každý otecko bude na seba hrdý, keď prvýkrát sám okúpe, nakŕmi alebo prebalí. A šikovná mamička to vie oceniť.
  • Otec si vás bude vážiť. Akonáhle si muž vyskúša, čo obnáša starať sa o malé dieťa, domácnosť a jedlo pre všetkých, zistí, že človek, ktorý materskú nazval dovolenkou, si ju pravdepodobne nikdy nevyskúšal. Keď potom mamička povie, že si potrebuje oddýchnuť, absolútne to pochopí. A rád jej to dopraje.
  • Môžete ísť von! Toto je odmena za tú trošku nervov, keď dieťa zverujete pod úzkostlivým dohľadom do starostlivosti iných než svojich rúk. Akonáhle uvidíte, ako si vaši najdrahší spolu rozumejú, ako im to spolu ide, ako sa otecko vie postarať, môžete si dopriať nejaký ten čas len pre seba. Taká dámska jazda, vzdelávací kurz, víkend s kamarátmi alebo čokoľvek, čo vás len napadne, potom môže prebehnúť v pokoji a len s drobným pichaním clivosti pri srdci.

Taktiež na vás čaká príjemné zistenie. Nenásilným zapojením všetkých členov domácnosti do jej chodu si vybudujete pozíciu matky a ženy, nie upratovačky, kuchárky a pestúnky.

Dôverujte svojmu partnerovi, ukážte mu, že ste mali dôvod mať dieťa práve s ním. A zabudnite na to, že dávate dieťa otcovi "na stráženie". Otec je tiež rodič, o svoje dieťa sa stará, vychováva ho, má o neho starosť a miluje ho nadovšetko na svete. Zďaleka ho len nestráži.

Ako je to u vás doma? Máte na seba čas? Čo robiť, keď sa otec zapojiť nechce? Máte nejakú skúsenosť, ktorá môže ostatným pomôcť ? Neváhajte a podeľte sa!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku