Zobraziť přihlasovací formulár

Astma, vysušené pery, suchá koža? Strážite vlhkosť vzduchu?

  • Publikované:
Astma, vysušené pery, suchá koža? Strážite vlhkosť vzduchu?

Suchý vzduch, podráždená sliznica, zlý stav pokožky, to všetko sa môže týkať všetkých z nás, ktorí žijeme v panelovom dome. Naopak obyvatelia starších rodinných domčekov sa zase kvôli vysokej vlhkosti stretávajú s plesňou a roztočmi. Prečo je dobré vlhkosť vzduchu strážiť? Vedeli ste, že vlhkosť vzduchu ovplyvňuje aj to, ako vnímame teplotu? A ako spoznáte zlú vlhkosť vzduchu na svojom zdraví?

Zvýšte pozornosť, ak u seba alebo svojich blízkych pozorujete nasledujúce príznaky:

  • Vysušená koža
  • Popraskané pery
  • Lámavé nechty
  • Problémy s dýchaním, dráždivý, suchý kašeľ
  • Náchylnosť k respiračným ochoreniam
  • Zhoršená astma
  • Škrabanie v hrdle (hlavne ráno)
  • Pálenie a rezanie očí
  • Pocit upchatého nosa

Aj tak sa totiž môže na človeku prejavovať život v prostredí, ktoré má nízku vlhkosť vzduchu. Najmä zateplené panelákové domy sú na tom vo vykurovacej sezóne najhoršie, relatívna vlhkosť vzduchu sa v nich pohybuje okolo 20 - 30%, pritom tá optimálna by nemala klesnúť pod 40% (a vystúpiť nad 60%). Nízka vlhkosť vzduchu u vás doma vám pravdepodobne ani dlhodobo nespôsobí žiadnu závažnú chorobu, ale aj tak dokáže život celkom znepríjemniť.

Suchý vzduch nutne vysušuje sliznice, človek sa stáva náchylnejší k respiračným chorobám. Ako si v byte k vyššej vlhkosti vzduchu dopomôcť?

  • Izbové rastliny odparujú veľa vody. Ak trpíte nízkou vlhkosťou vzduchu, doprajte svojmu prostrediu viac flóry.
  • Odparovače na kúrenie poznáme už desiatky rokov, kto by si ich nepamätal, viseli na kúreniach našich rodičov prarodičov odjakživa. Môžete použiť kľudne aj vodu z kohútika, ak ale chcete, tak aj prevarenú alebo destilovanú. Len pozor - v odparovačoch často vznikajú a držia sa plesne, nezabúdajte vodu nielen dopĺňať, ale tiež ich čistiť.
  • Rovnako dobre vám ale poslúži, keď budete na kúrenie dávať mokré uteráky, tie dlhšie a na väčšej plochy schnú, takže sú krátkodobo účinnejšie než odparovače.
  • Výborne sa ale hodí aj zavesené prádlo, ak sušíte doma, vlhkosť si rozhodne jednorázovo zvýšite.
  • Ak chcete vlhkosť vzduchu riešiť trochu sofistikovanejšie, môžete si zaobstarať elektronické zvlhčovače vzduchu. U nich však platí: jeden prístroj = jedna miestnosť.

Tip Mimibazara: Pozor si však dávajte na miestnosti, ako je špajza alebo kúpeľňa. Pri nadmiere vlhkosti sa v nich môžu začať objavovať plesne a dariť sa mikroorganizmom!

A čo keď je vlahy moc?

Predovšetkým obyvatelia starších rodinných domov, ktoré majú veľké rozdiely medzi teplotou vonkajších a vnútorných stien a nedajú sa poriadne vyvetrať, sa stretávajú naopak s vysokou vlhkosťou vzduchu. Prvá pomoc môže byť práve odstrániť izbové rastliny, nesušiť vnútri bielizeň a vetrať. Bohužiaľ, ak je vysoká vlhkosť vzduchu stavbársky problém, bude ho možno treba riešiť centrálne. Existujú však ale aj pomerne efektívne odvlhčovače vzduchu, ktoré kúpite aj v bežnom supermarkete.

Tip Mimibazara: Že máte v byte alebo dome vysokú vlhkosť vzduchu, zistíte jednoducho. Ak sa vám rosia okná, je to jasné. Nezabúdajte aj v zimných mesiacoch pri varení a žehlení otvárať okná aspoň na ventiláciu!

Vďaka vlhkosti šetríme

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo neznesieme vonku zimu okolo mínus desať, ale v iných krajinách majú napríklad štyridsať stupňov pod nulou a ako-tak fungujú? Nie je to (len) tým, že by boli severské a východné národy o toľko otužilejšie. Je to predovšetkým vlhkosťou vzduchu. Čím je vo vzduchu vlhkosti viac, tým intenzívnejšie vnímame subjektívne teplotu.

Čiže na to, aby sme sa cítili rovnako príjemne a pocitovo vnímali rovnakú teplotu, musíme pri vlhkosti 20% kúriť viac než pri vlhkosti 50%. Udržiavať správnu vlhkosť vzduchu teda zďaleka nie je vhodné len z dôvodov zdravotných, ale aj úsporných.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku