Zobraziť přihlasovací formulár

Ako utíšiť bolesť zubov, keď nie je zubár po ruke

  • Publikované:
Ako utíšiť bolesť zubov, keď nie je zubár po ruke

Bolesti zubov sú pre väčšinu z nás nočná mora. Pretože väčšinou znamenajú nutnosť návštevy zubára, ktorá je pre nás (boh vie prečo) od malička postrachom. Akútna bolesť zubov môže byť spôsobená kdečím, nemusí ísť nutne o kaz. Keď bolesť trvá dlhšie ako dva dni, je už ale treba odbornú pomoc. Ak ale ide o bolesť akútnu spôsobenú napríklad nadmierou sladkého jedla alebo pitia, podráždením citlivých zubov alebo inou, zrejmou príčinou, môžeme si pomôcť sami a prírodne. Ako na to?

Tak ako tak, keď bolí zub a nechceme na pohotovosť, môžeme sa nadopovať liekmi od bolesti, to nám asi nikto nezakáže, ale je to predsa len trošku drastické riešenie. Navyše nie všetky lieky na bolesť zaberajú na bolesť „od zubov“ a často stačí lokálna liečba, nie je treba si zaťažovať žalúdok, obličky alebo pečeň spracovávaním analgetík.

Slaná voda. Rozpustite lyžičku soli v pohári vriacej vody (aby sa soľ naozaj rozpustila), nechajte chvíľu vychladnúť a vyplachujte ústnu dutinu. Držte vodu v ústach aspoň pol minúty, potom vypľujte. Opakujte podľa potreby. Slaná voda nielen zredukuje bolesť a opuch, ale vypláchne aj prípadné nečistoty okolo zubov, ktoré môžu potenciálne spôsobovať podráždenie.

Ľadovať. Samozrejme zvonku. Ľad v sáčku alebo uteráku priložte na tvár aspoň na desať až 15 minút. Ľad znecitliví nervy a zmierni tak bolesť. Ak chcete využiť akupresúrny bod, masírujte kockou ľadu miesto medzi palcom a ukazovákom na tej ruky, na ktorej strane vás bolí zub.

Peroxid vodíka. Ak máte po ruke trojpercentný roztok peroxidu vodíka, máte veľmi účinnú zbraň proti baktériám. Ale ak je za bolesťou zuba infekcia (je často sprevádzaná špecifickým pachom z úst, prípadne teplotou), vypláchnite ústa peroxidom a potom niekoľkokrát za sebou vlažnou vodou. Poprípade lokálne naneste pomocou vatovej tyčinky peroxid do okolia boľavého zuba (ak ho ste schopní určiť), výplachy vodou vás ale neminú. Zubárovi sa ale nevyhnete, toto je stav, ktorý doma nevyliečite!

Klinčekový olej. Na zuby aj ďasná je ako zázrak. Má antibakteriálne účinky, môžeme olejčekom potierať postihnuté miesto, alebo roztokom pár kvapiek oleja a pohára vody vyplachovať. Nič sa nestane, keď prehltneme, klinčekový olej má pozitívny vplyv na naše zažívanie! Obsahuje eugenol, kyselinu klinčekovú, ktorá je súčasťou mnohých analgetík.

Mätový čaj. Mäta je vynikajúca na redukciu bolesti a opuchu, stačí zaliať sáčok čaju vriacou vodou, nechať 15 minút vylúhovať a následne „použitý“ sáčok priložiť na zub a okolité ďasno. Rovnako tak môžeme použiť čerstvú mätu, ktorú rozdrvíme, prelejeme vriacou vodou a aplikujeme rovnako.

Pijak a ocot. Vezmite si kúsok savého papiera a namočte ho do vínneho octu. Papier potom dajte medzi zub a tvár na ďasno. Zaplaví vás pocit veľkého tepla, ktorý bolesť úplne nepotlačí, ale rozhodne odvedie od nej naše myšlienky.

Najlepšia obrana je prevencia. Čo je pre náš chrup najlepšie? Keď opomenieme dobrú genetiku, mali by sme sa vyhýbať nadmiere cukru a to ako v potravinách, tak v nápojoch, čistiť si zuby pravidelne (ideálne aj medzizubnou kefkou), meniť kefku čo tri mesiace, pravidelne navštevovať zubára, nevystavovať zuby striedaniu teplôt (napríklad horúce a studené nápoje) a keď už zuby bolia, vyvarovať sa mocnému zívaniu a veľkým sústam - mechanické poškodenie natiahnutím môže bolesť ako spôsobiť, tak zhoršiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku