Zobraziť přihlasovací formulár

Pálenie záhy, do slova a do písmena pálčivý problém

  • Publikované:
Pálenie záhy, do slova a do písmena pálčivý problém

Poznáte ten nepríjemný pocit pálenia za hrudnou kosťou, ktorý sa síce prikradne nenápadne, ale dokáže aj niekoľko hodín potrápiť? Ak je vám cudzí, gratulujeme, práve vy nepatríte medzi 40% populácie, ktorú trápi pálenie záhy. Ak je vám táto situácia povedomá, pravdepodobne spadáte medzi tých šťastnejších, u ktorých ak sa vyskytuje, tak nárazovo, raz za čas, napríklad po diétnych chybách. A ak tento pocit poznáte dôverne, radíte sa pravdepodobne k oným 40%, ktorých pálenie záhy trápi opakovane.

Pálenie záhy, pyróza, čiže refluxná choroba pažeráka, je stav, pri ktorom sa žalúdočné šťavy vracajú späť do pažeráka a dráždia jeho sliznicu. Pretože sú tieto šťavy agresívne, fyziologicky prispôsobené tomu, aby rozkladali potravu, pociťujeme ich prítomnosť v pažeráku ako nepríjemné a niekedy aj veľmi silné pálenie.

Koho trápi pálenie záhy?

Najširšou rizikovou skupinou sú tehotné ženy, a to až každá druhá z nich. Tie sa s touto nepríjemnosťou stretávajú prakticky denne. Všetko je ale spôsobené hormónmi a dočasnými telesnými zmenami, kedy zväčšujúce sa brucho s plodom mierne utláča orgány, vrátane žalúdka a pažeráka. Dobrá správa je, že po pôrode problém väčšinou odznieva.

Skupinou, ktorú tento problém trápi dlhodobejšie a bohužiaľ aj intenzívnejšie, bývajú ľudia s oslabenou funkciou zvierača spájajúceho pažerák a žalúdok. V ich prípade býva o to častejšie pálenie záhy sprevádzané bolesťou žalúdka, prípadne nepríjemným dychom. V tomto prípade už sa dá hovoriť o chronickom probléme. Konzultácia s lekárom je tu v prípade intenzívnejších problémov namieste.

Ďalšou z možných príčin pálenia záhy môže byť zdravotný problém označovaný ako hiátová prietrž, čo je výraz pre vysunutie časti samotného žalúdka do oblasti medzihrudia. Veľakrát sa o tejto diagnóze pacienti dozvedajú úplne náhodou, pri röntgenovom vyšetrení, pretože o sebe inak ako pálením záhy nedáva vedieť. Rovnako ako je tomu u známejšej slabinovej prietrže, aj táto sa v niektorých prípadoch vstrebe sama, bez nutnosti lekárskeho zásahu. Ak sa tak nestane, býva riešením operácia, ktorá so sebou nesie následné skľudnenie refluxu.

Môžeme pálenie záhy korigovať?

Áno aj nie. Pomerne ťažko ju dostávame pod kontrolu, ak sa nás týka niektorá z vyššie uvedených charakteristík. V týchto stavoch môžeme pálenie regulovať (pozri nižšie), ale nie je úplne v našich rukách. Existujú ale typy refluxu, ktorým môžeme sami predchádzať, prevažne životosprávou. Všimnite si, že ak prichádza pálenie záhy nepravidelne a náhle, býva to prevažne po tom, čo sme si dopriali niečo tučné, ostré alebo kyslé, neboli sme v množstve jedla striedmi, alebo sme to prehnali s alkoholom.

Vyvolávačom môže byť aj nepravidelnosť a nevyváženosť jedál, rovnako ako kaloricky bohatá neskorá večera, ktorú potom žalúdok dlho do noci trávi, namiesto aby odpočíval. Medzi rizikové potraviny patria všetky tzv. kyselinotvorné, teda káva, biele pečivo, víno, alebo vajíčka vo väčšej miere. Rovnakou mierou sa na refluxe podieľajú aj tabakové výrobky.

Všeobecne je priateľom refluxu nadváha, pri ktorej, rovnako ako u tehotných žien, dochádza k tlaku na žalúdok a pažerák, ale aj stres a s ním spojený známy pocit „stiahnutého žalúdka“, pri ktorom môže žalúdočná šťava ľahšie unikať do pažeráka.

Prevencia je teda jasná - zdravý životný štýl začínajúci v kuchyni, voľba zásadotvorných jedál (zelenina, ovocie, celozrnné pečivo a na vlákninu bohaté potraviny), predchádzanie obezite, obmedzenie fajčenia a eliminácia stresových faktorov.

Babské rady

V prípade, že vás pálenie záhy prepadne nečakane, môžete použiť niektorú z tzv. babských rád, ktoré by vám mali problém uľahčiť.

  • Jablčný ocot - je skvelým pomocníkom, ktorý urýchľuje trávenie. Vďaka tomu sa strávená potrava dostáva komfortnejšie do čreva a netrápi nás v žalúdku.

  • Jedlá sóda - sóda je úžasne zásadotvorná - a to je presne to, čo na schladenie rozpálenej záhy potrebujeme. Stačí lyžička rozpustená vo vode, po vypití ktorej prichádza rýchla úľava.

  • Žuvačka - prvá pomoc, ktorú pri sebe môžeme mať naozaj kedykoľvek. Vďaka žuvaniu viac sliníme. A pretože sú sliny alkalické, ich zvýšené pôsobenie v žalúdku žalúdočné šťavy neutralizuje.

  • Zázvor - úžasne univerzálny koreň, ktorý si vie rady aj s pálením záhy. Jeho funkcia je tu prevažne analgetická, lebo veľmi dobre uľavuje od bolesti, ktorú reflux vyvoláva.

  • Mlieko - pozor naň - babskú radu „napi sa mlieka“ užívateľské skúsenosti často vyvracajú. Mlieko rozpálenú záhu pohladí a upokojí, avšak pri procese trávenia umožňuje vzniku väčšieho množstva žalúdočných štiav. Preto sa mlieku pri refluxe radšej vyhnite.

Liečba

V prípadoch závažnejších foriem refluxu, ktoré sa opakovane vracajú a trvajú dlho, babské rady nepomôžu a je vždy dobré poradiť sa s odborníkom. Po konzultácii prichádzajú na rad lekárske vyšetrenia pažeráka formou gastroskopie (zavedenia malej kamery do pažeráka), alebo RTG. Podľa zistených subjektívnych ťažkostí následne lekár predpíše niektorý zo skupiny liekov riešiacich kyslosť obsahu žalúdka, tvorbu žalúdočných kyselín, podporu správneho trávenia, alebo blokovania protónovej pumpy (enzým tvoriaci kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku), ktoré zabraňujú nadmernému vzniku žalúdočných kyselín. Úlohou lekára je v niektorých prípadoch tiež urobiť ster z pažeráka a podrobiť ho histologickému vyšetreniu. Aj v prípade negatívnej histológie však môže pacienta naďalej sledovať a eliminovať riziká vzniku vredov alebo onkologických ochorení.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku