Zobraziť přihlasovací formulár

Keď meníte telo, mení sa aj myseľ

  • Publikované:
Keď meníte telo, mení sa aj myseľ

Niekto má šport a zdravé stravovanie naučené odmala, nie je to pre neho nič nové, neprirodzené ani výnimočné. Súčasná mladá generácia má k zdravému životnému štýlu rozhodne bližšie ako tá, ktorá ju vychovala. A tak je rozhodnutie zmeniť svoje telo k lepšiemu často sprevádzané ďalšími javmi, ktoré súvisia so zmenou životného štýlu a predovšetkým nastavením mysle všeobecne. Čo sa stane, keď sa rozhodneme prestať s televíziou a bravčovým a rozhodneme začať so športom a šalátom?

Alebo možno skôr keď sa rozhodneme nájsť uspokojivý kompromis medzi týmito navzájom si protirečiacimi životnými štýlmi?

Zmenia sa ľudia

Možno si hovoríte, že s odhodlaním zmeniť svoje telo, kondíciu a zdravie sa bude meniť telo, kondícia a zdravie. Ale najdôležitejšie zo všetkého je zmena, ktorá sa udá vo vašej vlastnej hlave. Zrazu totiž nielen, že si doplníte množstvo informácií, ale tiež začnete na každodenné aktivity - ako svoje, tak ostatných, nahliadať úplne inak. Zrazu vám začne vadiť, že vaši rodičia nechodia ani na prechádzky a zelenina sa v ich jedálničku vyskytuje raz týždenne, keď si dajú k bôčiku kapustu. Zrazu nebudete schopní preniesť cez srdce, koľko cukru do seba dostávajú vaše deti a koľko alkoholu vypije váš partner. A budete sa cítiť oprávnení začať do životného štýlu vašej rodiny, priateľov alebo kolegov nehanebne hovoriť. Budete mať pocit, že ste v práve, že máte pravdu a že sa len snažíte prinútiť ich k rovnakému precitnutiu, k akému ste došli sami. A to môže byť kameň úrazu.

Nielen, že im budete neustále poskytovať dôkaz o tom, že „to ide“, a ako nezdravý je ich vlastný životný štýl, ale ešte budete útočiť na ich radosti, ktoré si málokto chce nechať dobrovoľne vziať. Navyše sa vo vašej hlave objavia témy, o ktorých sa logicky budete chcieť baviť, ako sú napríklad cvičenie, strava a všetko s tým súvisiace. A máme tu prvý kameň úrazu.

  • Začnete sa baviť s inými ľuďmi. Nielen že vďaka novým aktivitám nových ľudí spoznáte, ale budete s nimi mať tiež dosť spoločné. Ale nebojte sa, všetko sa zase vráti k normálu. A ak nie, tak len preto, že to tak bude lepšie. Ak ste na ceste za vysnívanou postavou a kondíciou, prečítajte si náš minulý článok. Je o tom, čo je ďalej. Keď sa vám podarí schudnúť, máte za sebou veľkú životnú výzvu a pred sebou mnoho ďalších... často sme prekvapení, čo všetko sa zmení. Alebo nezmení.

Prehĺbi sa neistota

“Keď som začala chodiť do fitka, tak úplne som neriešila, čo mám na sebe. Teda vlastne riešila, ale inak - chodila som v legínach a úzkom nátelníku, cítila som sa fajn. Teraz, keď mám za sebou polrok tréningu, skoro desať kíl dole a vyzerám oveľa, oveľa lepšie (čo neznamená dobre), by som sa tak nikdy neobliekla! Zrazu mi vadí, že mám veľký zadok, že mám stále ešte ovisnuté paže a tak ďalej. A chodím v teplákoch a voľnom tričku.“

Klára, 31

Príbeh pani Kláry pekne ilustruje ďalší efekt, ktorý cvičenie na telo má. Začnete sa viac vnímať, a ako sa hovorí - s jedlom rastie chuť. Hoci sme mali na začiatku cieľ zhodiť pár kíl a nemať problém vyjsť schody, túto métu väčšinou prejdeme skoro bez povšimnutia a snažíme sa ísť ďalej a ďalej. A to, čo sme predtým brali ako absolútne minoritnú záležitosť, nám zrazu začne pripadať ako problém. A tak je možné, že sa naše sebavedomie dočasne paradoxne s cvičením zníži. Ale zase na druhú stranu nás bude hriať vedomie, že robíme, čo je v našich silách.

Najhoršie obdobie nastáva v situácii, keď pokrok v cvičení nie je tak rýchly a viditeľný. To prichádza zhruba po pol roku, kedy si telo na pohyb proste zvykne. Strata motivácie a pocit beznádeje je bohužiaľ často príčinou toho, že svoj boj o zdravšie ja vzdáme. V takom prípade je ideálne nájsť si kvalifikovanú podporu. Či už je to cvičiaci kamarát, alebo tréner, ktorého si zaplatíme. Prevedú nás temným obdobím a môžu nám naštartovať motiváciu pre obdobie ďalšie, ťažšie. A pamätajte si, dostať sa do formy je oveľa ľahšie ako v nej zostať!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku