Zobraziť přihlasovací formulár

Príčiny akné v dospelosti

  • Publikované:
Príčiny akné v dospelosti

Bohužiaľ, aj keď sme v puberte počuli, že akné, ktorým trpíme, jednoducho vymizne, rok sa s rokom zišiel a rozhodne sa tak nestalo. Naučili sme sa ho maskovať, zistili sme, že keď preflámujeme víkend v alkoholovom opojení, zrejme to odskáčeme nejakým tým pupienkom, rovnako tak, ako keď sa budeme zle stravovať. A tak nám bolo tridsať, štyridsať a napríklad aj päťdesiat a pupienky sa stále sem tam objavia (a niekedy nás vlastne nikdy neopúšťajú). Čím je to spôsobené najčastejšie?

Používať rovnaké prípravky, ktoré sme používali na čistenie a ošetrenie aknóznej pleti pred desiatimi alebo pätnástimi rokmi, nie je úplne najlepší nápad. Ako starneme, mení sa naša pleť, vysúša sa, takže potrebujeme používať mierumilovnejšie zbrane, než vysušujúcu lokálnu starostlivosť.

  • Je dôležité si uvedomiť, že akné je choroba, ktorej sú pupienky „iba“ prejavom. Málokedy teda liečime akné, snažíme sa len minimalizovať jeho prejavy.
  • Väčšina prípadov akné v dospelosti sa týka predovšetkým žien. Je to preto, že sú citlivejšie na zmenu hladiny hormónov - a tiež sa im tých zmien deje podstatne viac.

Stres. Stres je najväčším strašiakom pre zdravie v modernej dobe. Ale väčšinou sme na neho natoľko zvyknutí, že ho považujeme za štandard a vo chvíľach pokoja sme nervózni. Stres vážne hýbe hladinami našich hormónov a prejavy akné zhoršuje veľa a najčastejšie. Ako na to? Hýbte sa. Stres je potrebné vyvážiť prívalom endorfínov, ktorý poskytuje fyzická aktivita.

Hormóny. Jedna z nepochopiteľne prehliadaných príčin akné u žien v dospelom veku, je tichý a pre plodnosť nebezpečný syndróm polycystických ovárií (- vaječníkov, často ho nájdeme pod skratkou PCOS). Nadmerná tvorba cýst na vaječníkoch vedie k zvýšenej hladine testosterónu v tele ženy, ale často sa na tento syndróm príde až v momente, kedy sa žena začne pokúšať otehotnieť. Jeho príznaky sú totiž akné, nadmerné ochlpenie (hlavne na tvári), rýchlejšie sa mastiace vlasy, niekedy nadváha. A skoro všetky tieto príznaky „lieči“ hormonálna antikoncepcia. Ak si ju teda dievča nasadí v skorom veku, príznaky si nikto nevšimne. Po jej vysadení sa však bohužiaľ začnú ešte len diať veci. Okrem vplyvu na plodnosť má PCOS vplyv aj na pleť. Ako na to? Bez systémovej liečby sa nezaobídeme. PCOS je liečiteľný a vyžaduje predovšetkým veľké zmeny v životnom štýle, často sa jeho príznaky a negatívny vplyv na fertilitu zmierni na minimum, ak žena zhodí prebytočné kilá, športuje a kvalitne sa stravuje.

Hormóny druhýkrát. Prejavy akné sa citlivým jedincom zhoršujú pri i menších zmenách hormonálnej hladiny. A tak sa akné objaví, keď máme pred menštruáciou, sme tehotné, práve sme porodili alebo si prechádzame perimenopauzou. Tento termín splynul s termínom menopauza, ale neoprávnene - menopauzou označujeme poslednú menštruáciu nášho života, perimenopauzou obdobie jedného až dvoch rokov pred a po tejto udalosti. Ako na to? Tieto hormonálne zmeny sa nedajú „liečiť“, tie musia prebehnúť. Na rade je teda opäť lokálna starostlivosť, kedy je potrebné veľmi vhodne kombinovať hydratačnú starostlivosť a frontálny útok. V tomto prípade dôjde reč opäť na kyselinu salicylovú, prípadne špeciálne produkty s peroxidom.

Zväčšujúce sa póry. Čím širšie póry, tým väčšia šanca, že sa zapália. Vek, poškodenie slnkom a fajčenie sú najčastejšie príčiny nežiaduceho rozširovania pórov. Ako na to? Potrebujeme póry opäť stiahnuť, teda dodať pleti pružnosť. V poslednej dobe je často spomínaný retinol, teda vitamín A1. Ten stimuluje v pleti produkciu kolagénu, teda jej pružnosť.

Mliečne výrobky. Tučné jedlá nespôsobujú mastnú pleť, ale niektoré jedlá môžu spôsobiť zhoršenie prejavu akné. Medzi ne patria napríklad mliečne výrobky, zvlášť keď ich konzumujeme veľa. A to hneď z niekoľkých dôvodov - laktóza je cukor, hoci je to možno prekvapujúce. A veľa ľudí je citlivých na veľký príjem cukrov, ktorý sa u nich prejavuje práve zhoršením pleti. Druhým dôvodom je tiež častá prítomnosť hormónov (a antibiotík) v mliečnych produktoch v nie bio kvalite. Ako na to? Mliečne produkty konzumovať menej a zvýšiť ich kvalitu, overiť si pôvod, výrobcu a zloženie produktov, ktoré kupujeme. Ale pozor, ak sa rozhodnete znížiť príjem mliečnych výrobkov, uistite sa, že aj tak budete mať dostatočný príjem vápnika.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku