Zobraziť přihlasovací formulár

Najlepšie proti komárom? Sviečky a vodka

  • Publikované:
Najlepšie proti komárom? Sviečky a vodka

Leto je v plnom prúde a my sme si už stihli povzdychnúť, že aj keď sme ho po zime túžobne očakávali, nie je na ňom všetko úplne skvelé. Medzi nepríjemné veci, ktoré nám leto prináša, sú bezpochyby komáre a iný otravný hmyz. Keď chceme krásne letné večery tráviť vonku, musíme sa zmieriť so všadeprítomným pachom repelentu a pri spaní s otvorenými oknami určite mnoho z nás používa odpudzovače hmyzu do zásuviek. Tí citlivejší z nás vedia, že to asi nebude najzdravšie. Ako teda na to?

Mám citlivé sliznice, neznesiem chemické osviežovače vzduchu, páli ma z nich v krku, štípu oči a dokonca aj jazyk. Bohužiaľ som zistila, že rovnaký efekt na mňa majú odpudzovače hmyzu, či už repelenty v spreji, alebo tie do zásuviek. Asi to nebude úplne najprírodnejšie...“

Jana 58

Problém pani Jany nie je ojedinelý. Avšak aj tí z nás, ktorí ho nemajú, sa vystavujú pôsobeniu mnohokrát agresívnych „komárovačov“, pretože je to lepšie, než pišťavé bzučanie a svrbivé štípance, ktoré nás nenechajú spať.

Prírodné riešenie

Hmyz nemusíme rovno zabiť, aby nás nechal na pokoji. Stačí ho len odpudiť pachom, ktorý neznáša. Máme pre vás riešenie do interiérov aj na von!

  • Riešenie na doma - sviečka. Namiesto elektrického odpudzovača hmyzu si môžete dom prevoňať éterickými olejmi, ktoré hmyz spoľahlivo odpudia. Je to jednoduché, môžete zvoliť niekoľko spôsobov. Tým najjednoduchším je lampa na éterické oleje, vyberte zmes levandule, rozmarínu, bazalky, cédrového dreva, mäty a citrónovej trávy. Ďalším riešením je pevná sviečka, ideálne z včelieho vosku (tá pri horení produkuje ióny, ktorými čistí vzduch). Nechajte sviečku chvíľu horieť, a potom do vzniknutej mláčky vosku nakvapkajte pár kvapiek vyššie zmienených olejov. Repelentný účinok vydrží okolo troch hodín. No a potom tu máme najzložitejšiu, ale aj najefektívnejšiu variantu. Pripraviť si vlastnú sviečku doma. Budete potrebovať vosk, éterické oleje, knôt, pliešok a špajdľu na uchytenie knôtu hore. Návodov, ako sviečku vyrobiť, je veľa, každý si vyberie, aký vyhovuje jeho umu a prostriedkom. Hlavné je dodržať podiel - pol kila vosku na 30 ml olejov. Do sviečky môžete pridať tiež napríklad plátky citróna alebo rozmarín na ozdobu.

  • Riešenie na von - vodka. Nebojte sa, nie je potrebné sa ňou prelievať zvnútra - vodka slúži perfektne nielen ako pohlcovač pachov, ale aj ako repelent. Použite čistú, neochutenú a bez pridaného cukru. Tú nalejte do rozprašovača a ... to vlastne stačí. Rozprášte vodku miesto repelentu na kožu aj odev a komáre aj iný hmyz sa vám zďaleka vyhnú. Nevýhodou je, že možno nielen komáre. Pach vodky nie je práve reprezentatívny, preto si môžete takýto repelent jednoducho ovoňať ľubovoľným olejom, poprípade priamo do vodky pridať lístky čerstvej bazalky, sušené kvety levandule alebo rozmarín.

Tip Mimibazara: Na čerpanie všetkých účinkov levandule a hmyz odpudzujúceho efektu vodky si môžete pripraviť vynikajúci repelent, ktorý bude zároveň upokojovať unavenú alebo boľavú hlavu a myseľ, ideálne na horúce večery! Uzatvárateľné poháre naplňte sušenou levanduľou a zalejte ju po okraj vodkou. Utesnite a nechajte mesiac na svetlom mieste „lúhovať“. Priebežne obracajte pohár a po mesiaci preceďte tekutinu, ktorú uschovávajte v rozprašovači ideálne v chladničke (alebo na inom tmavom a chladnom mieste). Používajte ako tradičný repelent a uvidíte, že to ide aj bez chémie!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku