Zobraziť přihlasovací formulár

Deti, voda, bezpečnosť a niekoľko tipov

  • Publikované:
Deti, voda, bezpečnosť a niekoľko tipov

Obdobie dovoleniek je pre väčšinu z nás dobou slnka, opaľovania, cestovania a samozrejme vody. More, priehrady, jazerá, kúpaliská, bazény - to všetko je pre nás i naše deti zdrojom radosti, zábavy a v neposlednom rade tiež ochladenia v sparných dňoch. Keď ale máme so sebou pri vode dieťa, ktoré ešte tak úplne nie je s vodou kamarát, treba na neho dávať pozor, a to poriadne. Ako pristupovať k deťom a vode? Čo by sme robiť mali, nemali a aké nastaviť pravidlá?

Nebáť sa vody

Človek má vrodenú istú prirodzenosť, s ktorou sa vo vode pohybuje. Suchozemskú prirodzenosť však v sebe nezaprieme, preto sa síce možno nad hladinou udržíme, ale rýchlo sa unavíme a, ak nezvládame techniku, moc ďaleko nedoplávame. Predovšetkým ale ak sa necháme pohltiť strachom z vody, zachváti nás panika a nemusí to dobre dopadnúť.

Ak sami nepatríme medzi najlepších plavcov, je viac než žiaduce, aby sme na dieťa svoj strach z vody, hĺbky alebo plávania neprenášali. Akonáhle si totiž dieťa osvojí neohrozenosť vo vode, málokedy sa stane, že by ho živel premohol. Sami asi vieme, že keď neplávame, v letných aktivitách nás to dosť obmedzuje. Čím skôr tak začneme naše dieťa učiť, tým lepšie - a nemusíme sa báť, deti aj tak budeme učiť plávať v miestach, kde sami dosiahneme na dno. A ak sa aj tak bojíme, väčšinou sa nájde ochotný príbuzný, kamarátka alebo kamarát, ktorý sa toho ujme.

Sami by sme nemali u malých detí panikáriť. Ak napríklad pri bežnom večernom kúpaní ponoria celú tvár do vody, je to pre ne prirodzenejšie než pre dospelých, často si len tak vypúšťajú bublinky. Takéto správanie by sme mali naopak podporovať, smiať sa s deťmi a nechať ich, nech sa hrajú a vody sa neboja.

Dieťa a bazén

Na dovolenkách alebo popoludniach trávených pri vode sú bazény obľúbenou letnou atrakciou. Nie je to ale len tak. Aj pre vstup do bazéna je vhodné vytvoriť rutinu. Naučiť dieťa, že sa nedá len tak pribehnúť k vode a skočiť do nej je veľmi praktické aj pre neskorší vek. Zo vstupu do vody urobte rituál, je vždy potrebné (ak je to ešte potrebné) navliecť kúpaciu plienku, obliecť plavky, namazať sa opaľovacím krémom, chvíľu počkať a tak ďalej. Keď sa toto deti naučia, minimalizujete tak riziko, že si samy len tak skočia do bazéna, bez toho, aby vás o tom informovali. Dôležité je samozrejme podporiť ritualizáciu tiež vlastným príkladom.

U starších detí sa potom vypláca zaviesť pravidlo, že každý vstup do vody musíte najskôr povoliť. Aj keď ste na kúpalisku alebo pri bazéne s partiou detí, to vaše (a ideálne všetky) by malo vedieť, že než skočí do bazéna, musíte o tom vedieť a povoliť to. Konzistencia v dodržiavaní tohto pravidla je kľúčová, vytvorí akúsi bariéru, vďaka ktorej je menej pravdepodobné (samozrejme nie vylúčené), že vaša ratolesť bezhlavo skočí do vody a vy o tom nebudete vedieť. Ušetrí vám to mnohé horúce chvíľky pri hľadaní potomka v okolí bazéna alebo vo vode.

Niektorí rodičia majú tendenciu dávať deťom ochranné (plavecké alebo potápačské) okuliare, kedykoľvek sú vo vode. Ako ochrana pred chlórom a inými chemikáliami je to samozrejme vhodné, zvlášť pre deti s citlivými očami, avšak to nie je úplne prezieravé. Je dobré, keď dieťa vie mať pod vodou aspoň sem tam pootvorené oči, keď pre neho nie je voda v očiach ničím novým - tak nespanikári, keď sa mu voda do očí dostane náhodou.

Podobné je to s dýchaním do vody. Plavecký reflex je, že ak máme hlavu pod vodou, nosom vydychujeme, ak nad vodou, pusou sa nadychujeme. To nezískame inak, než že si to natrénujeme. Pekne pri okraji bazéna, nádych pusou výdych do vody nosom, tak dlho a tak často, ako dlho vás to len bude baviť.

Dieťa a more

More je zradné pre každého, aj pre dobrého plavca. Na rozdiel od bazénov sa stretávame so slanou vodou, ktorá viac štípe a dráždi oči. More nemá nikdy pokojnú hladinu, sú na ňom vlny a v ňom prúdy, ktoré môžu byť viac ako zradné. Dostať sa do mora tiež býva problém o niečo väčší, než zostúpiť po schodíkoch do bazéna. Dieťa by sme nemali nechávať plávať v mori nikdy bez dozoru, ideálne aby bol dozor naozaj dobrý plavec. Hoci sa šnorchlovaniu, potápaniu, blbnutiu na nafukovacích lehátkách a podobne máločo vyrovná, v mori je potrebná naozaj opatrnosť.

  • Tip Mimibazara: Pozor na kruhy, rukávniky a podobné nafukovacie pomôcky na plávanie. Aj keď sú čím ďalej bezpečnejšie, je u nich väčšie riziko, že dieťaťu z tela skĺznu. Pri plávaní je ideálne kombinovať ich s vestami, ktoré z tela dieťaťu len tak nespadnú!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku