Zobraziť přihlasovací formulár

Ako prinútiť deti pomáhať s upratovaním

  • Publikované:
Ako prinútiť deti pomáhať s upratovaním

Máte doma malé deti? A o nejakej pomoci pri upratovaní nemôže byť reč? Naopak, prácu vám iba pridávajú buď tým, že sa im nechce, alebo tým, že robia ešte väčšie bodrel? Samozrejme, malé dieťa vám asi nepomôže umyť okná, ale niečo predsa len dokáže urobiť. A my ho učením upratovať naučíme tiež to, že je potrebné sa o domácnosť jednoducho starať. A to nevyhnutne. S čím vám také malé dieťa môže pomôcť a ako ho k tomu prinútiť?

 

Rutina je náš priateľ

Aj keď nám to nemusí zrovna vyhovovať, rituály a rutina sú jedna z najlepších vecí, ktoré môžeme svojim deťom odovzdať. Pretože rovnako tak, ako sa nám darí navyknúť ich na čistenie zubov, môže sa nám podariť navyknúť ich na chodenie spať v určitý čas, na raňajkovanie, na upratovanie.

Robíte veľké upratovanie domácnosti raz týždenne? Raz za dva týždne? Nie je od veci robiť ho pravidelne v ten istý deň. Potom budú deti vedieť, čo ich čaká, kedy ich to čaká a ako dlho to bude trvať. A dokonca sa na to môžu aj tešiť. Pretože deti sa cítia veľmi rady užitočné a potrebné!

 

  • Vysávanie. Ak hovoríme o podlahách bez koberca, aj štvorročné dieťa zvládne (s kolísavou kvalitou) vysať relatívne veľké plochy. Len to bude z našej strany vyžadovať drobnú investíciu - bezšnúrový/tyčový vysávač, ľahký, pokojne s malým príkonom. Deti milujú, keď majú „svojeů veci rovnaké, ako dospelí.

  • Vytieranie. A rovnako je na tom vytieranie. Dajte dieťaťu vlastné vedierko, do neho vodu s troškou priateľského saponátu, a môžete využiť mrštnosť malých pomocníkov na vytieranie na horšie dostupných miestach.

  • Vynášanie koša. Ak triedite odpad, je to terno nielen pre planétu. Ale tiež pre deti, ktoré môžu bez obáv triediť plasty a papiere (sklo a biologický/zmesový odpad necháme rodičom). A kľudne to môžu mať „na starosť“, tieto koše môžu byť ich zodpovednosť.

  • Čistenie. Ide zase o to spomínané „vlastné vybavenie“. Nič nám nebráni zaobstarať si malinký farebný rozprašovač a nechať dieťa vyčistiť jedálenský stôl, stoličky, konferenčný stolík. Možno to bude dlhšie trvať, ale to nemusí byť zas až taký problém.

  • Pranie. Keď sa nad tým zamyslíme, pranie je sled veľmi, veľmi jednoduchých úkonov. A tak prečo si neprizvať dieťa na „pomoc“? Môžete sa pri triedení bielizne spoločne učiť farby, skúmať spolu štítky, stláčať gombíky na práčke (a úprimne, koľkým z nás by sa hodilo vedieť, ako takéto pranie funguje, skôr, než sme odišli z domu?).

  • Doplniť zásoby. A môže to byť aj zábava. Vyslať dieťa na prieskum, aby zistilo, kde je potrebné doplniť mydlo, toaletný papier, či máme dosť prostriedku na umývanie riadu, uterákov... proste všetkého, čo vaša domácnosť len potrebuje. A napríklad zásoby aj doplniť a podať hlásenie!

  • Upratať zanedbávané miesta. Vyčistiť klávesnicu, vytrieť pod chladničkou, preplaziť sa pod stolom a upratať podlahu pod lavicou... veľa vecí musíme urobiť, ale nie sú našou prioritou. Kdežto deti? Tie ich zvládnu ľavou zadnou, navyše oveľa pohodlnejšie než my.

  • Skladanie uterákov, utierok, ale i napríklad svojho vlastného oblečenia. Ideálna pomoc, ktorou môžu deti prispieť. Zmotať ponožky, poskladať uteráky, postarať sa o vlastné oblečenie, zaniesť si ho na miesto. Nie je to nič, čo by dieťa nezvládlo, a nám to naozaj pomôže.

     

Niekedy je potrebné zaťať zuby a vydržať pomalšie tempo aj nižšiu kvalitu. Niektoré domáce práce nám naozaj pomôžu, niektoré by sme mali hotové radšej sami, ale podstatné je, že u detí vytvárame návyk. A urobiť z upratovania zábavu, dopriať deťom ich vlastné prostriedky a nástroje, to všetko bude baviť aj vás. Ak máte ďalšie tipy, s ktorými môžu v domácnosti pomôcť aj malé deti, povedzte o nich ostatným!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku