Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo a ako sa starať o zuby - dostatočne starostlivo!

  • Publikované:
Prečo a ako sa starať o zuby - dostatočne starostlivo!

Stav našich zubov je do veľkej miery dedičný, to ale neznamená, že s tým nemôžeme nič robiť. Asi sme naučení čistiť si zuby dvakrát denne, pekne ráno a než ideme spať. Stačí to ale? Kiež by áno. Bohužiaľ, často si neuvedomujeme, že si zuby nečistíme len preto, aby sme mali svieži dych. Ale predovšetkým preto, aby sme ochránili sklovinu, zabránili vzniku zubných kazov a udržali si chrup nie čo najbelší, ale čo najzdravší! Čo nám k tomu pomôže? A čo nám zuby ničí a my to ani nevieme?

Zo zubárov má strach úplná väčšina ľudí. Je preto prekvapujúce, že sa im nesnažíme lepšie vyhýbať (a to nehovoríme o vynechávaní pravidelných kontrol!). Zuby sú niečo, čo berieme ako samozrejmosť - ale len do doby, než sa s nimi niečo stane. To sa potom začneme tĺcť do hlavy, že sme sa mali lepšie starať. Však už neskoro...

 

Zlomové obdobie v starostlivosti o zuby je medzi tridsiatym a štyridsiatym rokom. To máme takpovediac poslednú šancu „začať s tým niečo robiť“. Ako takmer všetko v tele človeka, aj zuby podliehajú vplyvu hormónov a zmien ich hladiny, veku a neúprosnému chátraniu organizmu.

  • Ak plánujete tehotenstvo, zuby by mali patriť do priorít. Dať si všetko do poriadku, nechať si urobiť röntgen, vyvŕtať prípadné kazy a tak ďalej, to by mala urobiť každá žena, ktorá tehotenstvo plánuje. Pretože v tehotenstve nielen, že dochádza k vyčerpávaniu organizmu (určite poznáte príslovie, že každé dieťa pripraví mamičku minimálne o jeden zub), ale tiež je sťažená zubná starostlivosti, napríklad znecitlivujúce injekcie a použitie niektorých látok bohužial v tehotenstve možno len s opatrnosťou. A navyše by si tehotná žena nemala brať lieky na bolesť!

 

Lekári to spravia

Často vládne medzi ľuďmi presvedčenie, že „od čoho sú lekári“ (v tomto prípade zubári), predsa by mali problém vyriešiť. To bezpochyby áno, však čím zásadnejšie zákroky a zásahy nás v budúcnosti čakajú, tým zásadnejšie výdavky čakajú našu peňaženku. Zubné implantáty, korunky aj obyčajné biele plomby nie sú rozhodne lacná záležitosť a ceny za „nové zuby“ sa šplhajú cez desaťtisíce.

 

Ako teda na to?

Čistenie zubov ráno a večer je ešte len základ, na ktorom staviame.

  • Medzizubná kefka, zubná niť. Zvlášť, ak máme zuby tesnejšie na sebe, obyčajná kefka ani ústna voda sa do medzizubných priestorov nedostanú. A často by sme sa čudovali, čo všetko v nich aj po vyčistení nájdeme.

  • Čistenie jazyka. Zubné kazy spôsobujú reziduálne baktérie, ktoré máme v ústach. A ústa zďaleka nie sú len zuby. Čistenie jazyka by mala byť aspoň večer automatická vec! Ráno nám zase čistý jazyk zaručuje omnoho sviežejší a voňavejší dych.

  • Ústna voda. Ústna voda vybíja baktérie v tých častiach ústnej dutiny, ku ktorým sa žiadna kefka nedostane.

 

Keďže každý z nás sa stretáva s inými problémami, či už zvýšenou kazivosťou alebo s citlivými zubami, tie najvhodnejšie produkty aj metódy čistenia samozrejme odporučí lekár.

  • Nevynechávať pravidelné prehliadky! Ruku na srdce, koľko z nás chodí k zubárovi, až keď je problém? Prevencia je v tomto prípade nevyhnutná - čím menší kaz sa podchytí, tým dlhšie zostane zub silný.

  • Zuby by sme si mali čistiť aspoň hodinu po jedle. Alebo pred ním - a tu hovoríme najviac o raňajkách. Akonáhle si dáme rannú kávu, džús, jedlo atď., naruší sa naša sklovina a my si ju zubnou kefkou stenčujeme. Zuby sa tak stávajú citlivejšie a krehkejšie!

 

Pozor na zákerné potraviny

Všetci vieme, že zubom škodia cukor, sódovky, sladkosti... ale to zďaleka nie je všetko. Často naše zuby poškodzujú látky obsiahnuté v potravinách, ktoré sa netvária len nevinne, ale dokonca zdravo.

Ovocie, džúsy, šťavy, smoothie. A zvlášť tie, ktoré obsahujú citrusy. Tie obsahujú ako silné enzýmy, tak veľké množstvo cukru, ktorý sa v ústach pretvára na kyselinu, ktorá leptá sklovinu. Riešenie? Vezmite si slamku!

 

Sušené ovocie, žuvacie cukríky, vitamíny. Pre zuby je to v podstate to isté. Všetky tieto potraviny obsahujú koncentrované množstvo cukru, ktoré na zuboch vďaka svojej žuvacej konzistencii lipne a pomaly sa rozpúšťa (za stáleho pôsobenia na ústnu dutinu).

Víno - aj to biele! Aj keď by sme podozrievali skôr víno červené, ktoré má ku všetkému ešte zafarbovacie účinky, naše zuby nepoteší ani to biele. Obe totiž obsahujú veľa kyselín, ktoré stenčujú sklovinu, a tú ľahšie poškodíme ďalším jedlom, pitím alebo čistením! Pri pití vína je preto dobré priebežne preplachovať ústa čistou vodou.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku