Zobraziť přihlasovací formulár

Ako si držať pavúky od tela (a od bytu)

  • Publikované:
Ako si držať pavúky od tela (a od bytu)

Mať v domácnosti sem tam nejakého pavúka je vlastne prospešné. Teoreticky nás zbavujú iného hmyzu, s ktorým by sme ale často radšej bojovali, než s týmito osminohými potvorami. Pavúky v našich končinách človeku nijako neškodia, jedovaté ani nijak extrémne agresívne druhy sa u nás našťastie nevyskytujú, ale z prirodzených dôvodov, daných vývojom, sa ľudia pavúkov proste a jednoducho štítia. Ako im prírodnou cestou naznačiť, že u nás doma nie sú vítané?

V skorších dobách pavúky hubili hmyz, ktorý prenášal pre ľudí nebezpečné choroby. Ešte predtým ale predstavovali pavúky naopak pre ľudí veľké nebezpečenstvo. Už z praveku (niektoré pavúčie druhy pochádzajú dokonca až z obdobia triasu, teda druhohôr) vychádza teória, prečo ľudia trpia arachnofóbiou v tak hojnej miere, a prečo predovšetkým ženy. Viac o týchto teóriách a arachnofóbii všeobecne si môžete prečítať v našom predchádzajúcom článku
. Ale pozor, na vlastné nebezpečenstvo!

Vzhľadom na to, že často pavúky jednoducho nechceme zabiť, ale zároveň sa na ne nechceme ani pozerať, boli by sme radi, keby sa nášmu obydliu taktne vyhli. A my tak nemuseli mobilizovať fyzické alebo chemické zbrane, aby sme sa ich zbavili. Prinášame vám niekoľko čisto prírodných receptov, ako udržať pavúky mimo naše zorné pole a nezabíjať si tak to domnelé šťastie, ktoré prinášajú.

Repelent z mäty a prostriedku na riad. Zožeňte si pepermintový esenciálny olej a zmiešajte tri hrnčeky vody, jednu lyžičku prostriedku na umývanie riadu a jednu lyžičku esenciálneho oleja. Prelejte do rozprašovača, pretrepte a nasprejujte... takmer všade. Pavúky sa týmto miestam vyhnú.

Škorica. Vďaka unikátnemu obsahu látok vie všetko možné, vrátane odpudzovania pavúkov a hmyzu. Poprášte škoricou okná, prahy a rôzne miesta, odkiaľ by sa pavúky mohli vynoriť - pôjdu radšej o dom ďalej.

Gaštany. Rovnako tak majú účinky podobné repelentu gaštany. Ak ich necháte na parapetoch, môžete mať nielen peknú dekoráciu, ale aj účinnú zbraň proti vniku nepriateľov na vaše územie.

Slaná voda. Tá je vhodná v prípadoch, že chcete pavúka zabiť. Málinko nehumánne, ale niekedy si zúfalá doba žiada zúfalé činy. Roztok 3 litrov teplej vody a 30 gramov soli by mal postačiť k rýchlemu usmrteniu pavúka - hodí sa ako prírodný hubič ako na jednotlivcov, tak na hniezda a siete.

Vínny ocot. Ten by sme mali nasprejovať zase na všetky škáry, praskliny a možné vchody, kadiaľ k nám pavúky môžu migrovať. Odradí ich... a trebárs radšej zakotvia u susedov.

Citrusová kôra. Citrusová vôňa pavúkom veľmi vadí - niekedy postačí aj napríklad leštidlo na nábytok s citrónovou vôňou na to, aby po ňom pavúky nechodili. Potrite citrónovou kôrou okenné rámy, parapety, poličky v byte atď.

Tabak. Nie, aby ste sa zbavili pavúkov, nemusíte začínať fajčiť. Vôňa tabaku tiež nie je pre pavúky úplne najlákavejšia, preto rozmixujte tabak vo vode (môžete „vysypať“ cigarety alebo zaobstarať tabak na ich balenie) a touto zmesou sprejovať všetky potenciálne pavúčie vchody.

  • Tip Mimibazara: Keď sa povie pavučina, predstavíme si zaprášenú pôdu, pivnicu alebo iné prašné miesto. Pravda je, že na takých miestach sú pavučiny viac vidieť, pretože sa na ne nachytá prach, ale pavúky na nich už nenájdete. Prach bráni pavúkom v ľahkom lezení, takže preferujú čisté (alebo pórovité) povrchy. Ak to chcete pavúkom znepríjemniť, rozhodne to nemusíte preháňať s prachovkou.

  • Tip Mimibazara: Je najvyšší čas začať s preventívnymi opatreniami - na jeseň sa pavúky množia, na jar sa liahnu nové.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku