Zobraziť přihlasovací formulár

Ploché bruško už zajtra

  • Publikované:
Ploché bruško už zajtra

Máme na výber z nepreberného množstva potravín, jedla, reštaurácií, chuťoviek, sladkostí, nápojov... a tak nie je divu, že občas jednoducho nezvolíme najlepšie. Niekedy si myslíme, že pre seba robíme to najlepšie, a pritom si zarábame na problémy rôzneho typu. Pocit nafúknutého brucha je v súčasnej dobe jedným z najbežnejších problémov, ktoré nás trápia. Ako sa ho zbaviť?

 

Už v jednom z minulých článkov sme pre vás pripravili jednodňový plán na ploché bruško. Je v ňom popísaný rýchly postup, ktorý, keď dodržíte, vám zaistí na druhý deň vyložene „plochý“ pocit. Je to ale vyložene núdzové riešenie, ktoré systémovo toho zas až toľko nerieši. Ak sa chcete zbaviť pocitu nafúknutého brucha vlastne okamžite, stačí dodržiavať nasledujúce zásady.

Hlúbová zelenina. Karfiol, brokolica, kel, kapusta, kel kučeravý, kaleráb. Hoci majú málo kalórií a preto sú často využívané v redukčných diétach, majú tiež enormné množstvo vlákniny, ktorá proste napučiava. Stačia ich malé porcie na to, aby sme sa cítili sýti, ale aj na to, aby sme sa cítili vyložene nafúknutí.

 

Slané snacky, jedlá bohaté na soľ. Samozrejme nás napadnú chipsy, pražené a ochutené orechy a iné „samožerky“. Potom sú ale jedlá, v ktorých by ste vysoký obsah soli nečakali, ale je v nich nenápadne skrytý (a veľa z nich sú v povedomí ako zdravá potravina!). Soľ vedie k zadržiavaniu vody, ale aj k nafúknutiu brucha ako balóna.

Sódovky. A pokojne aj minerálky. Proste perlivé pitie. Pretože bublinky sú vzduch, ktorý prehĺtame, a ktorý nutne musí nejakú dobu zotrvať v našom žalúdku aj črevách (o to, ako sa dostáva von, asi hovoriť nemusíme). A dočasne tak spôsobí nafúknuté brucho.

  • Bublinky tiež stimulujú činnosť a prekrvenie žalúdka, takže rozhodne nie sú vhodné pri alebo pred akýmkoľvek typom cvičenia.

 

Umelé sladidlá. Predovšetkým aspartám a sorbitol sú látky, ktorým by sme sa mali vyhnúť. Nájdeme ich prevažne v nápojoch, ale tiež napríklad v žuvačkách bez cukru (žuvačky všeobecne nám „pomáhajú“ prehltnúť abnormálne množstvo vzduchu, čo tiež k plochému brušku zrovna neprispievajú). Okrem toho, ako už bolo povedané, umelé sladidlá vedú k tomu, že máme oveľa väčšie chute (a na sladké a nezdravé predovšetkým), takže pri diétnom režime, v ktorom sa snažíme zhodiť nejaké to kilo, nie sú úplne ideálne.

 

Jedlá „light“. Je to prekvapujúce, ale väčšinou to funguje tak - keď odstránime tuk, pridáme cukor a/alebo soľ. Keď odstránime cukor, musíme dodať umelé sladidlo. Pre zachovanie chuti musia potraviny obsahovať buď to, čo majú, alebo náhrady za to, čo z nich potrebujeme odstrániť. A kalórie zďaleka nie sú jediný ukazovateľ, ktorý by nás mal zaujímať! Jedlá „light“ nám kvôli obvodu pása vadia predovšetkým kvôli soli, ktorú by sme v nich nečakali.

  • Každý metabolizmus je trošku iný, každý máme vlastnú skladbu baktérií a obranných látok. Zďaleka sme nevymenovali všetko, iba univerzálne potraviny, ktorým sa treba vyhnúť, keď chcete mať ploché brucho, alebo sa aspoň necítiť ako nafúknutý balón.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku