Zobraziť přihlasovací formulár

Levanduľa proti úzkosti i bolesti hlavy

  • Publikované:
Levanduľa proti úzkosti i bolesti hlavy

Je úplne v poriadku cítiť sa sem tam pod tlakom alebo v strese. V poriadku už ale nie je zažívať úzkostné stavy dlhodobo. Spúšťačom úzkostí môžu byť najrôznejšie udalosti alebo pocity, každý máme iné dispozície a iný prah dráždivosti nervovej sústavy. A tak sa obávame a obávame, až sa z takého psychického rozpoloženia stane štandard. Odborná pomoc lekára je na mieste. Pomôcť si ale môžeme tiež sami, predovšetkým tým, ako k sebe pristupujeme.

 Aplikácia pozitívneho myslenia a nastúpenie na cestu sami k sebe je pre každého obtiažna. Nepodliehať beznádeji je občas ťažké aj pre psychicky zdravého človeka, nieto pre niekoho, kto má diagnostikovateľnú poruchu. Viac o úzkostiach, ako o jede dnešnej doby, si môžete prečítať v samostatnom článku.

 Úzkosti sa prejavujú krátkodobo, ale aj dlhodobo. Medzi ich symptómy patrí napríklad nespavosť, zlé držanie tela (neustále sa chúlime do ochrannej pozície), zažívacie ťažkosti a ďalšie. To všetko má dlhodobý vplyv na naše zdravie - od priberania na váhe po kardiovaskulárne choroby alebo choroby pohybového aparátu.

 Treba relaxovať

Zázračná formulka, ktorá sa oveľa ľahšie povie, ako urobí. Našťastie môžeme využiť pomoc, ktorá sa nám ponúka skoro na každom rohu - v prírode existujú bylinky, ktoré obsahujú látky, čo účinne bojujú proti kdečemu. Vrátane úzkosti a depresie.

Levanduľa lekárska je jednou z nich. Levanduľu využívajú ľudia na upokojenie už celé stáročia, tlmí podráždenie nervov, pomáha so spánkom a celkovo relaxuje telo i myseľ. Levanduľa obsahuje triesloviny, terpény a silice, teda éterické oleje. Práve tie majú na naše telo a myseľ ukľudňujúce účinky. Levanduľa podporuje koncentráciu, relaxáciu, mierni stres a jeho účinky. Využiť ju môžeme niekoľkými spôsobmi.

  • V aromaterapii. Esenciálny levanduľový olej môžeme inhalovať pomocou špeciálnych aromalámp.
  • Ako čaj. Odvar zo sušených levanduľových kvetov.
  • Pri kúpeli. Dajte pár kvapiek levanduľového oleja do kúpeľa, horúca kúpeľ zaistí, že sa olej rozvonia.
  • Ako prímes do telového mlieka. Zmiešajte dve kvapky levanduľového oleja s telovým mliekom, ktoré bežne používate, a naneste na pokožku.
  • Ako vankúš. Levanduľa sa používa ako náplň do špeciálnych vankúšikov, ktoré majú väčšinou dekoračný a ľahko vonný účinok. Majte taký vankúšik v posteli, aby vám levanduľa pomohla so spánkom. Rovnako tak môžete esenciálny olej nakvapkať na vankúš (vyhraďte si jedny obliečky).
  • V tabletách.
  • Ako ingredienciu v nápojoch. Nealkoholické limonády môžete pripraviť aj s prímesou levandule (jedna šálka sušených kvetov sa intenzitou vyrovná cca štyrom kvapkám esenciálneho oleja).

 Bolesť hlavy

Ako už bolo povedané vyššie, pri strese, respektíve úzkostiach, je naše telo neustále v napätí. To vedie k svalovej stuhlosti, ktorá sa môže prejaviť rôznymi bolesťami, najčastejšie bolesťami hlavy a chrbta. Aj od týchto bolestí vám môže pomôcť levanduľa, práve vďaka svojim relaxačným schopnostiam.

Stresová bolesť hlavy môže byť spôsobená akútne výkyvom hormonálnej hladiny a krvného tlaku, ale aj dlhodobo, kedy je vplyvom svalového kŕča spôsobený trvalý vplyv na krčnú chrbticu, trapézy a svaly na krku. Je nutné tieto svaly zrelaxovať, môžete použiť levanduľový olej na masáž (či už samostatne alebo ako prímes do masážneho mlieka alebo iného oleja), ale aj na celkovú relaxáciiu tela.

  • Ak zažívate bolesti hlavy spôsobené stuhnutými svalmi a podráždenými nervami, dbajte predovšetkým na spánok. Nielen jeho dĺžku a kvalitu, ale aj na pozíciu, v ktorej spíte. Snažte sa o čo najergonomickejšie vypodloženie hlavy, nie sú vhodné veľké vankúše ani pozície, ktoré stavajú telo do neprirodzenej polohy.

 Tipy Mimibazara

  • Existuje celý rad byliniek, ktoré pomáhajú s úzkosťami a psychickou nepohodou. Patrí medzi ne napríklad medovka, harmanček, valeriána lekárska a ďalšie.
  • Levanduľa je taktiež účinný repelent! Odpudzuje komáre aj kliešte, takže prevoňať si ňou byt v letných mesiacoch je dobrý nápad z viacerých dôvodov.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku