Zobraziť přihlasovací formulár

6 nevinných vecí, ktoré nám vedia zdvihnúť tlak

  • Publikované:
6 nevinných vecí, ktoré nám vedia zdvihnúť tlak

Vysoký krvný tlak je jedným z najväčších zabijakov súčasnej civilizácie, percento úmrtí, za ktoré môžu následky vysokého krvného tlaku, sa odhaduje až na 25% všetkých úmrtí po štyridsiatom roku života. Hypertenzia alebo veľký tlak, ktorý vyvíja krv na naše cievne steny, zvyšuje riziko infarktu, mozgovej mŕtvice, vzniku trombózy a trápi skoro pätinu obyvateľov. Mnoho ďalších sa ale s vysokým tlakom nelieči. Každý s vysokým tlakom na sebe spozná, kedy je stav kritickejší. Niekedy ide ale o úplne nevinné príčiny.

 

Príčiny a prejavy vysokého krvného tlaku

Vysoký krvný tlak je väčšinou chorobou sám o sebe, ako sprievodný jav iných sa vyskytuje zriedkavo napríklad v prípadoch ochorenia obličiek, tehotenstva alebo pri iných hormonálnych zmenách atď. Za primárny vysoký tlak väčšinou môžu faktory, ktoré úzko súvisia s nezdravým životným štýlom. Ide predovšetkým o stres, obezitu, nedostatok pohybu, fajčenie, nadmernú konzumáciu soli a alkoholu, nedostatok pohybu a chatrný stav kondície. Na vine je často ale aj genetika.

Medzi hlavné príznaky vysokého tlaku patria zo začiatku bolesti hlavy, dýchavičnosť, nespavosť, celková únava atď. Bohužiaľ, tieto príznaky sú veľmi nejasné, a tak dochádza k dlhodobému poškodzovaniu orgánov kvôli aterosklerotickým zmenám na tepnách.

 

Za normálnych okolností sa vysoký tlak lieči opatreniami v životnom štýle, je potrebné upraviť telesnú hmotnosť a kondíciu, zdravo jesť a piť, hýbať sa a podobne. Samozrejme je k dispozícii aj farmakoterapia.

Keď o sebe vieme, že máme vysoký krvný tlak, spoznáme, že sa ešte zvýšil. A väčšinou trošku spanikárime - avšak v mnohých prípadoch sa vôbec nemusíme báť.

 

Čo tlak zvýši

Krátkodobo, bez systémových zmien, za chvíľu to prejde. Ak vám lekár nameria tlak mimo normu, ešte to neznamená, že je to chronický problém. Pretože sa nás môže týkať jeden z nasledujúcich bodov.

 

  • Syndróm bieleho plášťa. Veľa ľudí trpí nervozitou z doktorov. Lekári a nemocničné prostredie vo vás môžu prebúdzať úzkosť, nervozitu a stres, s ktorými súvisí aj prechodné zvýšenie tlaku. Stres je potrebné lekárovi spomenúť, aby vám nestanovil diagnózu vysokého krvného tlaku mylne na základe merania v ordinácii. Pomôcť môže doprovod, ale tiež napríklad meranie tlaku v domácom prostredí.

  • Chce sa nám na záchod. Ak nutne potrebujeme na malú, telo je v strese, takže uvoľňuje adrenalín. Ten, aby boli svaly dostatočne zásobené krvou, spôsobuje zvýšenie tlaku. Riešenie je celkom jednoduché, že áno. Pred meraním tlaku u lekára je vhodné si jednoducho odskočiť.

  • Ponáhľali sme sa. Je to logické, ak ideme neskoro, nielen, že väčšinou dôjde k zvýšenej telesnej aktivite (na ktorú pravdepodobne s vysokým krvným tlakom nie sme tak úplne zvyknutí), zároveň sme ale v strese, pretože vieme, že ideme neskoro. Ak to tak je, bolo by vhodné merať tlak u lekára nie na začiatku prehliadky, ale na jej konci, kedy budete mať čas si vydýchnuť.

  • Sedeli sme s nohou cez nohu. Netradičný dôvod vysokého tlaku, ale aj legitímny. S nohou cez nohu si dolné končatiny ľudovo povedané odkrvujete, a akonáhle vstanete, telo sa snaží zabezpečiť správny priechod krvi na všetky miesta, tak proste pošle do žíl extra nahromadenú dávku krvi. A to môže chvíľkovo viesť k nameraniu vysokého krvného tlaku.

  • Je nám zima. Ak je nám zima, naše cievy sa stiahnu, takže dá viac práce nimi krv „pretlačiť“. Preto sa musí pumpovať pod vyšším tlakom. Ak je v ordinácii zima, je pravdepodobnejšie, že bude váš tlak o niečo vyšší.

  • Mali sme kávu alebo energetický nápoj. Na vine je kofeín. Ten vie zdvihnúť tlak, aj keď predovšetkým u ľudí, ktorí na neho nie sú zvyknutí. Ak sa teda stalo, že idete na prehliadku k lekárovi po tom, čo ste si výnimočne dali na raňajky kávu, je pravdepodobné, že váš tlak môže byť zvýšený práve preto.


Lekári samozrejme nestanovia diagnózu hypertenzie na základe jedného merania. Avšak aj my sami môžeme zabezpečiť, že meranie bude presnejšie a bude viac zodpovedať nášmu normálnemu stavu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 20. 3. 2018, 21:56
BOLESŤ...niečo,čo aj lekári radi prehliadajú ako príčinu! Akákoľvek bolesť (brucha,hlavy,úrazová,či len jednoduché "nakopnutie palca") a fyziologická odpoveď je VYSOKÝ KRVNÝ TLAK ...lekár,ktorý vám nameria "tlak" by sa mal presvedčiť aj o tom,či vás momentálne niečo nebolí a ak áno,čo,ako dlho a pod.Inak sa vám môže v karte ocitnúť zápis: "neliečený vysoký krvný tlak",čo pre niektoré poisťovne znamená,že vám môžu odoprieť vyplatenie poistného (napr.pri úraze,popálenine,zlomenine...).Takže,POZOR aj na túto skutočnosť!!!