Zobraziť přihlasovací formulár

Jedlá, po ktorých budeme mať ešte väčší hlad

  • Publikované:
Jedlá, po ktorých budeme mať ešte väčší hlad

A mnoho z nich je z tých zdravých! Je to úplne jednoduché - čím zložitejšia štruktúra potravín, tým dlhšie ju rozkladáme, trávime, máme s ňou viac práce a tým pádom vydržíme dlhšie sýti. Jedlá, ktoré obsahujú prevažne sacharidy, čo je rýchla energia (rýchlo v krvi a zase rýchlo spálená), prípadne iné, z viacerých živín nenakombinované jedlá, nám len naštartujú metabolizmus a nedodajú nič k jeho ďalšej činnosti. A tak sme hladní. Aké jedlá to sú?

Na to, aby sme sa cítili sýti, jednoducho potrebujeme, aby naše jedlo malo správny nutričný pomer cukrov, tukov a bielkovín. Akonáhle necháme jednu z týchto živín prevládnuť a ostatné potlačíme, telo síce dostane energiu, ale má rýchlo odpracované, stroje bežia a nemajú čo spaľovať.

Celozrnné pečivo. Aj napriek obsahu semienok všetkého druhu, stále prevládajú cukry (škroby) a vláknina. Je potrebné pridať zdravé tuky a bielkoviny - miesto marmelády sú dobré napríklad avokádo, vajíčko, orechové maslá atď. To isté však platí aj pre celozrnné sušienky, keksíky a rôzne snacky. Áno, obohacujeme sušienku o vlákninu, ale stále nám zostávajú na trávenie predovšetkým sacharidy.

Ovocné šťavy. Tie síce obsahujú veľa vitamínov, vlákniny a jednoduchých cukrov, ale doslova nulu bielkovín alebo tukov. A keďže džúsy nie sú voda a je z nich čo tráviť, máme všetko rýchlo spálené a telo si žiada ďalšiu potravu. Celé ovocie má výhodu v tom, že obsahuje omnoho viac vlákniny a iných živín, ale šťavy nám nielen, že od hladu nepomôžu (aj keď - kto by to čakal), ale hlavne nám ho zvýšia.

Vaječné bielky. Áno, oddeľovať žĺtky od bielkov a z bielkov si pripravovať amolety alebo miešané vajíčka, to je pri redukčných diétach bežné. Ak však nedoplníme bielky, ktoré majú extrémne málo kalórií, skoro žiadny tuk a len bielkoviny, zasýtia nás bielky naozaj len na chvíľočku (ale zasýtia, bielkoviny spracovávame o niečo dlhšie než cukry).

Mliečne výrobky „bez tuku“. Potraviny, kde sa tuk vyskytuje prirodzene, ale počas spracovania ho odstránia (a väčšinou nahradia cukrom), nijako zdravé nie sú - naopak. Síce neprijímame žiadny tuk, ale veľmi často práve pridaný cukor. Tuk navyše spomaľuje spracovávanie cukru, čo u netučných variant nie je možné. Takže vôbec nie je potrebné sa toho báť - jogurty, mlieko, tvaroh, všetko môžeme konzumovať s tukom tak, aký je prirodzený stav vecí.

Kvasené potraviny. Najmä uhorky, nakladaná kapusta alebo zelenina kimchi - obsahujú síce veľmi zdravé prebiotiká, ale veľmi často tiež obrovské množstvo soli. Z ktorej máme veľký smäd, čo nás všeobecne zanechá po konzumácii akosi neuspokojených. Treba poraziť odvodnenie a pri konzumácii takých potravín piť dostatočné množstvo vody a, ak ich kupujeme, strážiť obsah soli.

  • Tipy Mimibazara: Tuk je v mnohých prípadoch náš kamarát. Ak volíme tie správne a pre telo prospešné, je vhodné ich kombinovať s cukrom. Respektíve cukry s tukom. Tuky spomaľujú vstrebávanie cukrov, respektíve vstrebávanie glukózy do krvi. Preto sa maže chleba maslom alebo sa mastia zemiaky - keď dodáme tuk, nemusíme skonzumovať toľko cukrov.

  • Čo sa váhy týka, je ideálny pomer tukov a cukrov v potrave 1:1! Čo sa energetického pomeru týka, je optimálne okolo 30% z denného jedálnička.

  • Nezabudnite na vlákninu - je vlastne najdôležitejšou zložkou potravy, čistí črevá a tak pomáha vo vstrebávaní ostatným živinám.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku