Zobraziť přihlasovací formulár

Ako zariadiť, aby nás ľudia mali radi

  • Publikované:
Ako zariadiť, aby nás ľudia mali radi

Možno je to až smutné, ale v medziľudskej komunikácii sa dajú odhaliť pravidlá (väčšinou pozorovaním prirodzene obľúbených jedincov), keď správanie podľa nich si môžeme osvojiť - a stať sa tak obľúbencom vo všetkých možných kolektívoch a naprieč celým ľudským spektrom. Ako je to možné? Komunikačná stratégia a reč tela. Niekto by mohol povedať, že ide o manipuláciu, ale občas sa stane, že účel svätí prostriedky. A nebojte sa, naučiť sa to dá, ale neúprimnosť odhalíme tiež bez mihnutia oka.

Ako všetko, aj obľúbenosť je najlepšia, keď je prirodzená. Avšak existujú medzi nami ľudia, ktorí sú plachí, introvertní alebo proste len majú radi systém a radi rozumejú tomu, čo sa okolo nich deje. A presne pre takéto typy sú nasledujúce pravidlá.

Nechajte človeka hovoriť o svojej obľúbenej téme. O sebe. Prejavený záujem o vlastnú osobu je pre mnoho ľudí ako droga. A tak je vhodné na začiatok konverzácie klásť otázky ohľadom kariéry, dovoleniek, rodiny, štúdií, koníčkov, domácich zvierat... samozrejme v rámci slušnosti. Ľudia majú radi, keď má o nich niekto záujem.

Vychvaľovanie si nechajte pre seba. Ľudia sa prirodzene tromfujú. Chcete niekomu porozprávať, ako ste mesiac cestovali po Francúzsku? Kto môže, odpovie, že tam bol na študijnom pobyte na mesiace tri. Reakcia človeka, ktorý sa snaží o to, aby ho druhý prijal, musí byť prostá akéhokoľvek ega. Nechajte druhého zliznúť smotanu, prenechajte mu kredit.

Nesúhlasiť je treba správne. Schyľuje sa k nedorozumeniu, hádke? Máte s komunikačným partnerom úplne odlišný názor na vec? Kľúčové je zabrzdiť výmenu názorov a naštartovať pochopenie názoru druhého. Namiesto presviedčania o vlastnej pravde a argumentácii, skúste použiť: „To je zaujímavá perspektíva, nikdy som o tom tak nepremýšľal. Ako si k tomu došiel?“ A je to.

Povedzte si o radu. V pracovnom prostredí je to najlepší spôsob, ako ovplyvniť názor ostatných. Keď dáte druhému najavo, že si ceníte jeho názor, dávate mu možnosť cítiť sa výnimočne a dôležito. Rovnako tak mu vlastne hovoríte, že pre neho nie ste hrozba.

Prispôsobte reč tela. Väčšina ľudí vníma reč tela podprahovo, ale zato intenzívne. Akonáhle sa snažíme byť priateľskí, ale telo signalizuje uzavretosť, máme problém. Sústreďte sa hlavne na tri veci: Nekrížiť ruky, ideálne ich držať dlaňami nahor. Úsmev buduje dôveru. Majte trup naklonený smerom k osobe, s ktorou hovoríte. Prirodzene!

Pýtajte sa, neprikazujte. Všetko je len otázka správnej voľby slov. Máte flinkavého podriadeného? Namiesto vety: „Report potrebujem mať na stole do 15.00, takže to je tvoj termín.“ Môžeme použiť: „Myslíš, že by si ten report stihol dnes do tretej? Bola by to veľká pomoc.“

Nakloňte hlavu. Táto reč tela ide až do praveku. Ľahkým úklonom hlavy na stranu dávame najavo, že počúvame a že nás subjekt rozhovoru zaujíma. Odhalenie krku v nás ešte stále vzbudzuje dojem, že nám druhý dáva dôveru a nepredstavuje hrozbu.

Požiadajte o láskavosť. A vyberte takú, ktorá druhému nijako neznepríjemní život. Rozhodne je pre nadviazanie priateľstva lepšie požiadať o požičanie prepisovačky než auta. Keď vám niekto vyhovie, dáva mu to pocit nadradenosti a dôležitosti, čo lichotí ich egu. A to sa tiež premietne do spôsobu komunikácie s vami.

Zrkadlujte druhého. Zrkadlenie gest, pohybov alebo pozície tela je neklamným znakom vzájomných sympatií. Toho môžete využiť a robiť to zámerne. Poškrabal sa váš konverzačný partner na nose? Po pár sekundách gesto zopakujte. Zmenil pozíciu pri sedení? Nasledujte ho.

Odhaľte sa. Ľudia majú radi to, čo poznajú - s maskou tajomna toho veľa nedokážete. Môžete vybrať neškodné historky zo svojej mladosti a dať ich k dobru, ideálne je však odhaliť nejakú svoju zlú vlastnosť, zážitok alebo trapas, všetko najlepšie vtipnou formou.

Správajte sa, ako by ste ich mali radi. A prípadne aj máte, ale keby nie, predstierajte to. Pretože pocit, že vás má niekto rád, automaticky navodzuje pozitívny vzťah k dotyčnej osobe. Aj keď vám to nejde cez pusu, snažte sa, často je to na prospech veci. A často druhého naozaj radi mať začnete.

Nesmiete sa nudiť. Hojdanie nohami, hranie sa s ceruzkou, prehrabávanie vlasov alebo praskanie kĺbov? Neexistuje. Všetky tieto signály nudy sa dostanú druhému tam, kam bohužiaľ majú - a zneistí. A tak si druhý bude myslieť, že sa buď nudíte, ste nervózny alebo klamete, správanie je podobné. Takže dávať si pozor!

Zopakujte posledné slová. Túto techniku poznáme možno skôr z domu, kedy má naša drahá polovička v hlave pravdepodobne zapnutý záznamník a aj keď evidentne nepočúva, dokáže presne zopakovať poslednú vetu. To, čo doma nefunguje, ale skvele pôsobí na viac menej cudzích ľudí - v istej modifikácii. Povedal vám kolega: „Mám pred sebou strašne náročný víkend.“ Stačí len zopakovať: „Strašne náročný víkend?“ Týmto ľudí povzbudíte, aby hovorili o svojej obľúbenej téme. O sebe. A sme pri bode 1.

Nesťažujte sa na ostatných. Pretože to logicky vedie druhého k záveru, že si ostatným budete sťažovať na neho.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku