Zobraziť přihlasovací formulár

Vzťahy, ktoré ničia manželstvá

  • Publikované:
Vzťahy, ktoré ničia manželstvá

Keď si večer líhate s partnerom bok po boku do postele, je možné, že na mentálnej úrovni je tam s vami ľudí viac, než je zdravé. Ak cítite čím ďalej tým väčší odstup, kedy mentálna vzdialenosť medzi vami a vašou drahou polovičkou rastie a nie je to práve v tom najlepšom slova zmysle, je možné, že za to môžu mimomanželské vzťahy. A rozhodne nemáme na mysli neveru. Viete, aký neporiadok vie vniesť do manželstva najlepšia kamarátka, kolega alebo domáci maznáčik?

Váš „manžel“ v práci. Kolega - dôverník, najlepší kamarát, s ktorým v práci chodíte na obedy, na kávu, rozumiete si. Aj keď v takomto vzťahu nemusí nutne byť nič telesné, môže sa vyskytnúť iný problém. Váš pracovný kolega dostáva z vás to najlepšie. Správate sa slušne a ohľaduplne, pretože ste predsa na pracovisku, ale čo je podstatné - zdieľate spoločné problémy, ste zainteresovaní do všetkých vecí rovnako, do vzťahov i pracovnej oblasti. Proste kolega zlízne smotanu. Doma na nás čaká riad, zloženky, starosti. A tak človek ľahko podľahne dojmu, že od ôsmej do pol piatej je jednoducho tráva zelenšia. To často vedie k situáciám, kedy sa jednoducho nemôžeme udržať, a o svojom kolegovi jednoducho doma rozprávame a nadšenie zrovna na uzde nedržíme. To môže nášho partnera zraňovať, bez toho aby sme to my sami mysleli nejak proti nemu. Čo je potom vyložene tenký ľad? Trávenie času s kolegom mimo pracovnú dobu. Večierok, narodeniny, oslava s viacerými ľuďmi? Áno. Ale pohárik, káva, kino po práci...?

Vaša svokra. A teraz myslíme špecificky manželovu mamu, nie matku manželky (aj keď tie vedia tiež rozprúdiť v rodine nejednu ohnivú debatu). Dávať mužovi na výber medzi vlastnou matkou a manželkou nie je nikdy dobrý ťah. Je totiž pravda, že ženy s matkami svojich partnerov jednoducho až podozrivo často nevychádzajú dobre. Je v tom veľký kus rivality, boja o pozornosť a testovanie kvalít. Pri problematickom vzťahu so svokrou je každá rada drahá a extrémne záleží na povahe partnera a jeho vzťahu so svojou matkou. Radiť sa dá len prevencia - vzťah plný rešpektu a pochopenia nielen generačného, ale aj rodičovského. Naše deti tiež raz vyrastú a my by sme určite nechceli, aby „niekto cudzí devastoval“ to, na čom sme toľko rokov tvrdo pracovali.

Manželová najlepšia kamarátka. Ak nie sme nejaká prírodná anomália, nie je nám žiarlivosť nič neznáme. Nie je nič zvláštne na tom, že majú muži kamarátky. Lenže... ako ženy nás napadá veľa otázok. O čom sa rozprávajú (tak nejako tušíme, že ženy rady rozoberajú vzťahy)? Je to konkurencia? Zveruje jej viac než nám? Nie je do neho náhodou zamilovaná? Keby som to obrátila - prečo by som s nejakým zadaným chlapom trávila toľko času ja? A tak ďalej (aj keď toto bohato stačí). Lenže pozor, v takom prípade ide o veľmi chúlostivú situáciu. Rozhodne nechceme si takúto kamarátku obrátiť proti sebe - ideálne by bolo ju manželovi aspoň čiastočne „prebrať“. A rozhodne je na mieste o svojich obavách, či už vykonštruovaných, alebo založených na reálnom podklade, s manželom hovoriť. A prípadne si tiež stanoviť určité pravidlá. A než použijete argument typu predstav si, čo keby som niečo také robila ja tebe? zvážte, či náhodou nerobíte.

Tréner/ka. Kultúra tela priamo nabáda k jeho obdivovaniu, endorfíny sú stimulantmi a, čo si budeme hovoriť, posilňovňa (popr. akýkoľvek šport) je ideálnym miestom na hľadanie nového partnera. Lenže... my už doma partnera máme. S osobnými trénermi nás veľmi často spája veľká láska k športu, motivovanie si často môžeme pliesť (ale omyl to byť nemusí) s flirtovaním a podobne. Platia podobné pravidlá, ako pre kolegu, len možno ešte striktnejšie. Netráviť spolu veľa času mimo cvičenie, prijateľné je tak maximálne popíjanie proteínového nápoja po cvičení v posilňovni pri bare. Aj tak sa môže váš partner cítiť v ohrození viac, ako si myslíme.

Terapeut, psychológ, psychiater. V dnešnej dobe nie je nič výnimočné na tom, keď navštevujeme akúkoľvek formu terapie - od liečiteľov po psychiatrov. Sú to ľudia, ktorí poznajú naše najväčšie tajomstvá, ktorí preniknú do tajov našich manželstiev hlbšie než ktokoľvek iný. Ak chodíte na terapiu sami, partner môže cítiť v terapeutovi neurčitú hrozbu, nepriateľa, niekoho, kto vás núti, aby ste manželstvo opustili. Je potrebné svojej polovičke vysvetliť, že je to práve naopak, terapeut je na strane duševného zdravia a zachovania rodiny. Ak by obavy pretrvávali, je rozhodne možné sa s terapeutom dohovoriť a naplánovať spoločnú schôdzku, o obavách si pohovoriť spoločne.

Váš chlpatý kamarát. Štvornohý, samozrejme. Svojmu partnerovi sme sa síce zaviazali k mnohým veciam, v dobrom aj v zlom, ale je oveľa jednoduchšie venovať svoju pozornosť a lásku štvornohému miláčikovi, ktorý nás naozaj miluje a naozaj je jeho láska bezpodmienečná (byt a strava nie je zas taká daň). Ľudia si často na domácich zvieratách kompenzujú to, čo im chýba, a skrze psa alebo mačky vlastne komunikujú so svojím partnerom. Ak zvažujete obstaranie domáceho maznáčika, skúste preskúmať svoje motivácie. Ak už ho máte, pozorujte, či mu nevenujete viac pozornosti než svojmu partnerovi. A ak vám tento bod príde pritiahnutý za vlasy, je všetko v úplnom poriadku. 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku