Zobraziť přihlasovací formulár

Jedlo, koža, vrásky a s čím hneď prestať

  • Publikované:
Jedlo, koža, vrásky a s čím hneď prestať

Všetci vieme, že „sme to, čo jeme“. Ale to, že naša strava je vidieť nielen na našich bokoch, stehnách, brušku alebo napríklad na ramenách, to už je málo propagovaný fakt. To, čo jeme, sa totiž neukladá len do problémových partií, ale aj do našej kože, jej kvality, náchylnosti k vráskam a strate pružnosti (a tým pádom aj mladistvého vzhľadu). Ktoré potraviny nám teda škodia najviac?

Budeme sa baviť o konkrétnych potravinách, nie o stravovacích návykoch. Naše návyky ovplyvňujú spánkový cyklus, náladu a tak ďalej, čo môže viesť k úbytku kvality kože takou trošku okľukou, ale veľa zmôžeme, keď vyradíme niektoré potraviny.

Určité látky spôsobujú v tele vznik látok, ktoré poznáme ako AGEs (advanced glycation end products = produkty pokročilej glykácie). Okrem toho, že spôsobujú vážnejšie škody napríklad pri cukrovke, kardiovaskulárnych problémoch a podobne, viažu sa na bielkoviny. Zmenia ich charakter, fyzické a chemické vlastnosti, a voilá, pružnosť pokožky je ta tam.

Vedľa napríklad tzv. oxidačného stresu (nerovnováha medzi antioxidantmi a voľnými radikálmi... Takže vitamín C, E, selén alebo beta-karotén pomáhajú nielen s imunitou, ale aj kvalitou pokožky!) pôsobí na vznik AGEs tiež strava. A to konkrétne cukor a niektoré pridružené látky. A vôbec - čo by sme mali vyradiť (obmedziť) z jedálnička, ak chceme pevnú pokožku?

Limonády. Všetky, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Často si to neuvedomujeme, ale väčšina nápojov, okrem vody, sú naládované cukrom až po okraj. Čistý cukor, ktorý je v nich obsiahnutý, sa dostane do krvi extrémne rýchlo (vysoký glykemický index) a pekne naštartuje a zrýchli proces glykácie. A čo limonády „light“? Ani to nie je úplne najlepšia voľba. Umelé sladidlá často spôsobujú problémy s trávením, nadúvanie, ale napríklad aj zhoršujú prejavy akné (to ostatne cukor tiež) a často nadužívané spôsobujú záchvaty neodolateľného prejedania. Ak sa bavíme o nápojoch kolového typu, tie (ale nielen ony) zase obsahujú kofeín, ktorý telo vlastne dehydruje a tým spôsobuje zníženie kvality pokožky tiež.

Mliečne produkty. Ak ste veľký fanúšik syrov, mlieka, kokteilov, masla, margarínov a tak ďalej, nemáme pre vás najlepšiu správu. Mlieko a výrobky z neho obsahujú laktózu, čo je druh cukru. Konkrétne ide o oligosacharid, ale ak si chcete urobiť poriadok v cukroch, môžete si prečítať jeden z našich predchádzajúcich článkov. Obmedziť cukry teda znamená tiež zmeniť zvyky ohľadom mliečnych produktov.

Grilované mäso. Alebo vyprážané a dokonca aj pečené. Keď škroby v potravinách prejdú extrémne vysokými teplotami, stanú sa z nich látky, ktoré v organizme jednoducho nechceme. Nielen, že dlhým pôsobením vysokých teplôt narušíme bielkoviny, ale aj obsiahnuté cukry zmenia svoju štruktúru na pre telo horšiu. A tak grilovanie, smaženie a pečenie budú mať na mäso horší vplyv, než varenie vo vode alebo v pare. Rovnaký osud napríklad tiež čaká prepečené pečivo. Všetkému, čo je tepelne spracované „moc“, by sme sa mali vyhnúť. Neznamená to, že by sme mali vypustiť letné grilovanie, ale môžeme si trošku pomôcť tým, že mäso naložíme do byliniek s antioxidačnými účinkami (napríklad rozmarín).

Pivo. Alkohol vo všeobecnosti nie je pre pokožku nič dobré. Okrem toho, že dehydruje telo a tým pádom aj pokožku, má vplyv na hladinu vitamínu A v tele (antioxidant, ktorý ovplyvňuje produkciu kolagénu a tým pádom aj elasticitu kože). Pivo je síce v mnohých smeroch pre telo prospešné (je to taký prírodný iontový nápoj), jeho nebezpečenstvo pre pokožku ale leží vo veľkom obsahu maltózy (sladového cukru, ktorý sa uvoľňuje zo škrobu). A keďže nepijeme pivo po panákoch, ale pollitroch, cukru do seba dostaneme požehnane... a niekto ešte požehnanejšie.

Biele pečivo, ryža, cestoviny, zemiaky... Jednoduchá poučka znie, keď niečo môže byť tmavé alebo celozrnné, siahnite radšej po tom. Samozrejme pri dodržaní kvality, nie len napríklad zafarbenie pečiva natmavo. Potraviny, ktoré obsahujú viac procesovaných ingrediencií (napr. cukor), aj keď sa tvária ako škroby, sa v tráviacom trakte rozkladajú rýchlejšie a majú vyšší glykemický index - cukor z nich sa dostane do tela rýchlejšie a vo väčšej dávke. A to je presne to, čo spôsobuje poškodenie produkcie elastínu a kolagénu. Okrem iného, samozrejme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku