Zobraziť přihlasovací formulár

Podľa čoho spoznáme dobrú partnerku

  • Publikované:
Podľa čoho spoznáme dobrú partnerku

Nie partnera, ale partnerku. Niekedy nie je na škodu prestať premýšľať nad tým, aké by sme mali vznášať nároky, ale na chvíľu sa zastaviť a skúsiť sa zamyslieť nad tým, či a aké nároky spĺňame. Životný partner alebo partnerka by totiž mali spĺňať nielen hodnoty estetické, ale aj povahové a morálne. Keď volíme partnera, ktorý s nami bude vychovávať deti, určite chceme, aby to bol človek podľa našich merítok čo najlepší. A aké sú nenápadné znamenia, že si napríklad váš syn vybral partnerku, ktorá je „tá pravá“?

Každá žena by mala vytvárať teplo rodinného krbu, robiť domov domovom, vedieť sa postarať o deti, byť dobrou matkou... poznáte to, to sa tak jednoducho hovorí. Zďaleka nie každý ale potrebuje práve tieto atribúty. Keď vezmeme do úvahy, že je každý vzťah iný, v čom by mala partnerka, žena, spriaznená duša a matka detí vynikať? V čom spočíva vyrovnanosť, čo zaistí, že sú predpoklady pre stabilný, príjemný a dobre prežitý život čo najpravdepodobnejšie? Keď dôjde na partnerstvo, ako sa pozná dobrá partnerka? A vzhľad stranou!

Je pre muža intelektuálnou výzvou. Pánov, ktorí chcú a potrebujú nad ženou intelektuálne dominovať, nechajme bokom. Vzhľad pominie, ale súznenie hláv a duší zostáva (alebo by aspoň malo). Keď vo vzťahu začne prevládať čas na rozprávanie než na čokoľvek iné... čo s ženou, ktorej témy na rozhovor sú od tých mužových diametrálne odlišné? Intelektuálne nevyrovnané pary bývajú často (ale nie je to pravidlom... ostatne čo vo vzťahoch je, že áno) odsúdené k nenaplneným vzťahom a narastajúcej frustrácii. Časom je potrebné užiť si názory, návrhy, pohľady a invencie, ktoré do vzťahu druhý vie priniesť.

Je emocionálne stabilná (ako to len ide). Áno, so ženou počas života nutne lomcujú napríklad hormonálne zmeny v tele, s tým sa nedá nič robiť. Určujú fázy mesiaca i životné etapy. Je ale dôležité vytvoriť vo vzťahu dostatok priestoru na to, aby mohli byť emócie ventilované bezpečne - a to majú v rukách obaja partneri. Žena, ak má sklony k emotívnemu správaniu, by mala vedieť sama seba trošku krotiť, muž, ak má tendencie racionalizovať, sa zase musí otvoriť emocionálnej stránke vecí - neznevažovať ju, rešpektovať ju. Často ale aj túto úlohu môže ovplyvniť žena, a to predovšetkým tým, akým spôsobom svoje emócie ventiluje.

Je empatická. Žena, ktorú si muž zvolí na miesto po svojom boku, bude súčasťou všetkých jeho úspechov, neúspechov, kríz i radostí. Aj keď to znie banálne a pre mnoho z nás až automaticky, je to práve žena, ktorá by svojho muža mala poznať najlepšie, a podľa toho sa k nemu tiež správať, pomáhať mu prekonávať ťažké obdobia, radovať sa spoločne s ním v tých dobrých. A to všetko takým spôsobom a s takou intenzitou, aby si jej partner nezačal pripadať ako dieťa, ale ako človek, ktorému je vyjadrovaná dôstojná podpora vo všetkých životných situáciách.

Je úprimná. K sebe, k partnerovi aj k ostatným. Úprimnosť je v dlhodobých vzťahoch jedna z vecí, ktorá potenciálne ovplyvňuje všetko. Úprimnosť má čo robiť s emocionálnou stabilitou, s vyzretosťou, ale tiež so sebavedomím - partnerka by mala vedieť vyjadriť svoje postoje aj v momentoch, keď ich vyslovenie má potenciál konfliktu. Jedine s úprimnosťou sa dá naozaj milovať skutočného človeka, nie len jeho upravenú sebaprezentáciu. A jedine vďaka úprimnosti si môžete ušetriť nejedno nemilé prekvapenie.

Má ambície. Nemusí to nutne znamenať na pracovnom poli. Ambície sú pohľad do budúcnosti, plán byť zajtra lepšie, ako sme dnes, nestagnovať, neuspokojiť sa, hľadať cesty, ako budovať a vytvárať aj spoločný život kvalitnejšie. Partnerka by mala byť osobnosť, ktorá nie je definovaná len skrze svojho muža a rodinu.

Pracuje na sebe. To súvisí s ambíciami, teda predchádzajúcim bodom. To môže zahŕňať neuveriteľné množstvo vecí - od sledovania televíznych dokumentov, skúšanie nových receptov, po cestovanie, učenie sa novým zručnostiam, jazykom, poznávanie kultúr, umení, vied, možností tela i ducha. Konkrétnym napĺňaním svojich ambícií zabezpečí, že nebude na svojom mužovi prehnane závislá.

Žiarli len zdravo. Mieru síce určiť nejde, ale prehnaná žiarlivosť je často znakom neistoty, nevyzretosti. Vedomie vlastnej hodnoty tlmí pálčivé bodanie strachu z toho, že muž ženu opustí kvôli inej. Opäť - bez neustálej práce sama na sebe tohto stavu mysle možno dosiahnuť len s ťažkosťami. Veľkú úlohu hrá dôvera, ktorá však nesmie byť zo strany muža narušená.

Investuje energiu. Vzťah dvoch ľudí existuje preto, aby si navzájom život uľahčovali a robili si ho príjemnejším. Dobrá partnerka sa rada sústredí na to, aby mohla svojho muža robiť šťastným, nechce od neho brať, jeho radosť je jej radosťou. Ale to nejde, ak sa druhá strana nespráva rovnako. Akonáhle je žene zobratá chuť dávať, zmení sa otázka z Ako ťa môžem urobiť šťastným? na Prečo ma nerobíš šťastnou? a to už je stav, kedy sa vzťah romantický prehupne do vzťahu... iného.

Inšpiruje svojho muža k tomu, aby bol lepším človekom. Klišé? A čo to vlastne znamená? Obdiv, ktorý žena svojmu partnerovi prejavuje, by ho mal motivovať k tomu byť lepšou verziou seba samého. Respektíve splniť tie kvality, ktoré u neho žena vidí a ktoré obdivuje. S pozitívnou motiváciou, ktorou obdiv bezpochyby pre každého muža je, často žena „dosiahne lepšie výsledky“ než vyčítanie prípadných chýb. Ale je potrebné si pamätať - obdiv musí byť zaslúžený!

 

Aby toto všetko mohla partnerka spĺňať, treba však jedna nevyhnutnosť. Jej partner jej nielen musí dať priestor na to všetko, ale aj... za to stáť. Pretože žena môže byť pre muža magickým stvorením, ale keď narazí na tvrdú realitu v podobe ignorácie, kritiky, frustrácie a nenaplnenia, všetky jej dobré vlastnosti vyblednú, hoci boli predtým sebavýraznejšie.  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku