Zobraziť přihlasovací formulár

Ktorým potravinám sa vyhnúť, ak trpíte nadúvaním

  • Publikované:
Ktorým potravinám sa vyhnúť, ak trpíte nadúvaním

Pocit plného brucha? A sprievodné javy? Nič príjemné a dokonca nič, o čom by sa človeku chcelo s niekým baviť. Nemusíte rovno trpieť alergiami alebo závažnými ochoreniami, aby ste sa cítili nafúkli po niektorých typoch jedla. Každého metabolizmus funguje o trošku inak, rozlične procesujeme rôzne látky a niektoré sú proste rizikovejšie ako iné. Čomu sa vyhnúť, ak sa nechceme cítiť ako nafukovací balón?

Za všetky nežiaduce problémy môže napríklad len to, že sme v strese alebo zhone a prehĺtame moc vzduchu. Tiež to ale môže znamenať problémy s látkovou výmenou alebo nevhodné stravovanie. A keď máte pocit, že robíte všetko dobre, ešte
za to môže nasledujúcich osem vecí:

Mliečne výrobky. Ľudia s alergiou na laktózu vedia, čo nastane, keď ju do tela prijmú. Ale alergia nie je jediná forma intolerancie, laktóza nám môže jednoducho obyčajne „len vadiť“. Príčinou je väčšinou nedostatočná produkcia enzýmu laktázy. Ak vypozorujete zhoršenie stavov po požití mliečnych výrobkov, skúste prejsť na varianty bez laktózy. Alebo ich prísun obmedziť.

Zelenina, ktorá obsahuje komplexné sacharidy. Takzvanú rafinózu, ktorá často robí ťažkosti v tráviacom trakte, obsahuje napríklad brokolica, kapusta, ružičkový kel alebo špargľa. Ak zistíte, že vám robia zle tieto potraviny, nezostáva než sa ich vyvarovať. To ale neznamená zanevrieť na zeleninu všeobecne!

Niektoré ovocie. A to konkrétne také, ktoré obsahuje ďalší typ cukru - sorbitol. Nájdeme ho v jablkách, hruškách alebo v slivkách. Pri ich trávení baktérie v hrubom čreve pracujú u mnohých ľudí na maximum a vytvárajú tak nadbytok rôznych plynov. Pomáha ovocie tepelne spracovať.

Celozrnné výrobky. Tie obsahujú okrem vlákniny práve taktiež onú spomínanú rafinózu. Ak robí problémy trávenie obyčajného aj celozrnného pečiva, sú vhodné alternatívy z ryže.

Strukoviny, predovšetkým fazuľa. Asi najznámejší príklad potravín, ktoré nadúvajú. Nemôže za to nič iné ako opäť rafinóza, ktorá potrebuje rozložiť na jednoduchšie cukry, aby bola dobre stráviteľná. Ak ich trávite zle, pravdepodobne tvoríte nedostatočne enzým alfa galaktozidázu.

Perlivé nápoje. Tie podporujú nadúvanie, ale úplne iným spôsobom. Úplne jednoducho totiž prehĺtame oveľa väčšie množstvo plynu, ako normálne. Aj keď sa množstvo bubliniek zdá zanedbateľné, nie je tomu tak. Keď potom ešte pridáme v kombinácii cukor alebo umelé sladidlá, môže sa fyzika spojiť s fyziológiou a nafúknuté brucho je na svete.

Procesované potraviny. To sú také, ktorých suroviny sú upravené skoro až na nepoznanie - predovšetkým s cieľom znížiť obsah cukru, tuku alebo iných látok. Proste potraviny tak trošku falšované. Veľa z toho, čo im bolo odobraté, je kompenzované cukrom alebo soľou, ktoré v kombinácii s pre telo horšie stráviteľným jedlom tvorí prostredie ideálne k nadmernej tvorbe plynov. A o čom hovoríme? Predovšetkým rôzne snacky, ako sú chipsy alebo nachos, ale aj netučné varianty inak prirodzene tučných potravín (jogurty, syry...).

A ďalšie, najmä:

  • Cibuľa. Aj cesnak a pór. Obzvlášť v surovom stave.

  • Vajíčka. Najviac tie natvrdo uvarené.

  • Huby. V akejkoľvek úprave.

Čo robiť?

Potraviny, ktoré vám spôsobujú ťažkosti, je potrebné vylúčiť z jedálnička alebo ich nahradiť alternatívou (napríklad sójové alebo iné mlieko atď.). Dôležité je mať tiež na jedlo dostatok času, poriadne ho rozžuť a nehltať. Fenikel, mäta alebo aníz sú byliny, ktoré nám môžu pomôcť od nadúvania, predovšetkým ich pijeme vo forme čajov. Predovšetkým ide ale o to dodržiavať určitý životný štýl - konzumovať potraviny bohaté na probiotiká, mať dostatočný pohyb, venovať sa svojmu zdraviu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku