Zobraziť přihlasovací formulár

Čo pred cvičením radšej nepiť

  • Publikované:
Čo pred cvičením radšej nepiť

Ak chodíme cvičiť do posilňovne (alebo kamkoľvek inam a inak), chceme nielen podávať čo najlepšie výkony, ale tiež, aby cvičenie malo maximálny možný efekt. Niekedy si to sabotujeme sami, bez toho aby sme to tak úplne vedeli. Dodržiavanie pitného režimu je dôležité, ale čokoľvek okrem vody môže mať aj variantu, ktorej by sme sa pred cvičením mali vyhnúť. Aké pitie si pár hodín pred tréningom odpustiť? Niečo môže byť tak trošku prekvapenie.

Budeme si musieť trošku prečítať

Všetky druhy nápojov majú rôzne varianty. Nás budú zaujímať najviac tie, ktoré majú vysoký obsah cukru, ten totiž pred cvičením nechceme. Ale prečo? Keď si máme dať pred cvičením banán, aby sme mali dosť cukru a teda aj energie na cvičenie? Alebo keď si svalovci pred tréningom kupujú „karbo“ (sacharidové nápoje pre vyšší jednorazový výkon)? On nie je cukor ako cukor, a nie je cvičenie ako cvičenie. Pre potreby spaľovania je vhodné dať si tesne pred tréningom vyššiu dávku jednoduchého cukru, ktorý nám dodá energiu na začiatok, ale rýchlo ho spálime a začneme pracovať na premene tukových zásob. Ak si systematicky zvyšujeme hladinu krvného cukru zložitejšími sacharidmi, tými, ktoré telo horšie spracováva (môže to byť aj kombináciou s inými látkami), k tukovým zásobám sa pri cvičení ani neprepracuje, telu bude stačiť energia, ktorú máme vďaka cukru v krvi.

Čo teda bezprostredne pred tréningom (plus mínus pár hodín) určite nie?

Alkohol. Samozrejme. Rozhodne nepite alkohol pred cvičením, a to ani v malom množstve alebo slabej variante. Tentokrát výnimočne nejde ani tak o cukor, ako o to, že alkohol dehydruje, otupuje rovnováhu, spomaľuje reakcie a podporuje zápaly. Keď toto všetko dáte dohromady, tak je pravdepodobné, že sa pretiahnete, poriadne nezregeneruje, poprípade si ešte nejako fyzicky ublížite. Navyše z vás alkohol pôjde cítiť - ako z dychu, tak z potu. A to jednoducho nikto okolo vás (a ani vy) nechcete.

Čokoľvek z mlieka. Mlieko je pred cvičením vždy zlý nápad. Ak si chcete dať napríklad kokteil alebo proteínový nápoj z mlieka, nechajte si ho po cvičení. Mliečne výrobky obsahujú proteíny, tuk a často tiež veľa cukru. Táto kombinácia vyžaduje chvíľku na trávenie, rozhodne nie je dobré ísť sa hneď po požití snažiť o nejaké výkony. No a ešte k tomu všetkému vás to môže celkom „nafúknuť“. A viete, čo potom hrozí, že áno? Ak si dávate proteín pred cvičením, rozhodne ho mixujte s vodou.

Ovocné nápoje. Niektoré sú prima, niektoré sú zasa napchaté cukrom a farbivami. Tu by ste sa mali riadiť podľa etikety. Pridaný cukor alebo kukuričný sirup sú to, čo nechceme. Ovocné nápoje sú ale dvojsečné, dráždia žalúdok a môžu spôsobiť, že sa nám pri cvičení urobí zle. Preto nie sú najlepšou variantou ani fresh džúsy, aj keď čo sa týka obsahu nežiaducich cukrov, tak jednoznačne áno. Najideálnejším spôsobom, ako si dopriať ovocné pitie pred cvičením, je voda s celým alebo nakrájaným ovocím alebo kokosová voda.

Limonády, perlivé pitie. Ohľadom obsahu cukru sa nemusíme veľmi rozpisovať. To, že sú všetky limonády (áno, niektoré viac ako iné) doslova prepchaté cukrom, sa vie všeobecne, stačí sa pozrieť na etiketu. Ale aj keď pijete nesladené varianty, nemáte zďaleka vyhrané. Bublinky veľmi dráždia žalúdok a nafukujú, takže vám môže byť zle, zároveň ale tiež vyvolávajú väčšie prekrvenie v oblasti žalúdka a tým teoreticky tiež nedostatočné zásobovanie živinami ostatných častí tela. Jednoducho tak bránia efektivite cvičenia, budete rýchlejšie unavení.

„Športové“ nápoje. Toto môže byť trošku prekvapenie, ale medzi jednotlivými druhmi iónových, carnitinových, spaľovacích alebo naopak nakopávajúcich nápojov je obrovský rozdiel. Nie všetky sú kvalitné a nie všetky obsahujú to, čo by sme si predstavovali, že by obsahovať mali. Niektoré sú s nízkym alebo žiadnym obsahom cukru a s vysokou hladinou elektrolytov, takže nám naozaj pomáhajú rehydratovať, niektoré sú bohužiaľ len sladké limonády bez bublín. Ak si tie vysokocukrové dáte pred cvičením, pravdepodobne zažijete príval energie a následný pád.

Pre rôzne obohatené nápoje platí tvrdenie, že všetky látky, ktoré do tela dostaneme rozpustené, lepšie vstrebáme. Zároveň je to aj argument proti, pretože tých látok môže byť až moc, prípadne môžu byť nepotrebné alebo dokonca škodlivé. Cukor obsiahnutý v nápojoch má málokedy niečo spoločné s prirodzenou a jednoduchou formou, ktorú sme schopní využiť v náš prospech. A tak nám opäť skôr škodia. Univerzálne pravidlo je, že keď si nie ste istí, pite vodu. Vodou nič nepokazíte, naopak, väčšinou to bude lepšia voľba, než akékoľvek iné pitie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku