Zobraziť přihlasovací formulár

Ako na trendy obočie

  • Publikované:
Ako na trendy obočie

Upravené obočie krásne dokresľuje linku vašej tváre. S pribúdajúcim vekom dokáže správne tvarované obočie ubrať pár rokov. Jeho pomocou vyjadrujeme emócie. Pomáha nám pri športe. Ako sa o obočie správne starať? Ako ho správne tvarovať? A aké sú trendy?

Obočie tvorí spoločne s linkou pier najpohyblivejšiu časť tváre, teda aj jeho výraz. Podieľa sa na mimike tváre, pri zvýšenej námahe zabraňuje stekaniu potu do očí, čo je i jeho pôvodný význam. Dnes je ale úprava obočia diskutovanou témou na poli módy.

 

Krátky náhľad do histórie, ktorá sa opakuje

V priebehu rôznych období bola úprava obočia viac či menej dôležitá, nosilo sa obočie tenké, hrubé, zalomené, prirodzené alebo v perfektnom oblúku. Masový rozvoj trendovosti módy (a to nielen v úprave obočia) datujeme zhruba do rovnakej doby, kedy sa rozšírila popularita filmu, a z herečiek sa stali ikony.

Trendy maximálne upraveného tenkého obočia a obočia upraveného hrubého a hustého sa striedali zhruba po dekádach. Až do tridsiatych rokov 20. storočia sa nosilo obočie tenučké v symetrickom oblúku, ku koncu tridsiatych rokov sa oblúk obočia začínal dvíhať hore a zalamovať.

tenke     zvednute

Od štyridsiatych rokov začína byť v móde hrubé obočie s rovnakou šírkou po celej dĺžke. Neskôr sa v najvyššom bode zalamuje a dosť predlžuje. Ikonou tohto obdobia je napríklad herečka Audrey Hepburn.

audry     tluste

V rokoch šesťdesiatych sa obočie dostáva tak trochu do pozadia, móda sa sústreďuje predovšetkým na líčenie očí. Obočie je skôr prirodzené. Tento trend pokračuje aj v rokoch sedemdesiatych, tam sa už ale začína prejavovať vlna zalamovanie obočia ďaleko od koreňa nosa. V osemdesiatych rokoch sa vracia späť móda obočia hustého, výrazného a hrubého. V deväťdesiatych rokoch sa postupne začalo opäť stenčovať, ale nie je v popredí záujmu estetických požiadaviek.
 

S novým tisícročím sa ženy opäť podriaďujú trendu tenkého obočia. V súčasnej dobe je však maximálne žiaduce obočie prirodzené, ale upravené, hrubé a výrazné. Vracajú sa roky štyridsiate, najmodernejším trendom v líčení je výrazné obočie doplnené o výraznú farbu rúžu. Ako teda vyzrieť na trend, kedy sa nám v priebehu pár rokov vystriedala požiadavka od tenkého, cez prirodzené až po čo najhrubšie obočie?

tenke     prirozene  moderni

 

Ako na trendy obočia

Obočie by malo končiť v mieste, ktoré vznikne linkou od nosa k vonkajšiemu kútiku oka. K tvári sa však vždy najviac hodí pôvodný prirodzený tvar, takže sa snažte hlavnú linku obočia pri jeho úprave moc nemeniť.

Ak si trháte obočie doma, používajte čistú, suchú a ostrú pinzetu. Aby trhanie toľko nebolelo, napnite prstami kožu a trhajte obočie v smere rastu chĺpkov. Ak vám pokožka sčervená, schlaďte ju napríklad kockou ľadu, ideálne si trhajte obočie večer, nech má prípadné začervenanie čas zmiznúť.

Ak nad tvarom obočia tápate, navštívte kozmetičku, ktorá vám skúsene poradí, aká úprava bude pre vašu tvár najvhodnejšia. Potom už môžete tvar sama len udržiavať.

 

Keď obočie nevyhovuje

Chcete mať moderné obočie, ale jeho prirodzený tvar vám nevyhovuje? Alebo by vyhovoval, ale kvôli častému trhaniu prestali chĺpky rásť? Všetko sa dá riešiť. V súčasnej dobe je dokresľovanie obočia úplne bežnou súčasťou každodenného makeupu.

 

  • Ak si neviete rady, zájdite k odborníkovi. Kozmetička vám poradí, aký tvar je pre vás najvhodnejší, obočie vám upraví a vy ho potom budete môcť doma len udržiavať. V zásade platí: 

  • Obočie by malo končiť v mieste, kde ho pretína linka od nosa k vonkajšiemu kútiku oka.

  • S úpravou obočia začnite od vonkajšieho konca a postupujte po spodnej línii smerom k nosu.

  • Ak chcete naozaj moderné obočie, snažte sa ho moc neztenčit. Vytrhnite len tie chĺpky, ktoré sú úplne mimo (na viečku, pri koreni nosa).

  • Nevytrhávajte moc obočie zhora - po hornej linke. Takéto obočie potom pôsobí neprirodzene.

  • Používajte suchú, čistú a ostrú pinzetu. Ak vás trhanie obočia bolí, vypnite prstami kožu a chĺpky trhajte v smere ich rastu.



Tužka vs. tiene

Nič sa nedá robiť, nie každá žena má obočie, aké si predstavuje. A preto, aj kvôli súčasnému trendu výrazného obočia, obočie dokresľujeme. Aby vyzeralo prirodzene, treba naozaj opatrne voliť farby, metódy i techniku.

  • Či už používate tužku alebo tiene, voľte vždy odtieň čo najbližší prirodzenej farbe vášho obočia a vlasov.

  • Tiene používajte bez trblietok a akejkoľvek perlete. Ideálne sú hnedošedé odtiene s vysokou pigmentáciou, ktoré sa nerozmazávajú.

  • Na nanášanie tieňov používajte skosený plochý štetec, tiene tak budete môcť naniesť v linke a len na miesta, na ktoré chcete.

  • Tužkou alebo tieňom zvýraznite spodnú a hornú linku obočia (môžete aj trochu rozšíriť), stred medzi nimi ale plošne "nevyfarbujte".

     

Pár tipov na záver 

  • Zvýraznite svoje obočie, ak milujete prirodzený makeup! Je to relatívne časovo nenáročné a skvelo oživíte svoj vzhľad.

  • Tužky na obočie rýchlo dochádzajú - obaľujú sa mejkapom a prestávajú farbiť, takže je nutné ich po dvoch až troch použitiach strúhať.

  • Pred akoukoľvek úpravou obočia ho najprv prečešte kefkou.

  • Ak máte príliš riedke obočie, pred dokreslováním ho prepudrujte - chĺpky trošku naberú na objeme a obočie bude vyzerať hustejšie. Je taktiež možné obočie ľahko pretrieť make-upom, potom naniesť púder a až potom farbu, takáto úprava je ale náročná na zručnosť a zároveň nie je príliš vhodná na každodenné líčenie.

  • Obočie môžete zafixovať lakom na vlasy tak, že lakom postriekate kefku na obočie, ktorou obočie upravujete. Rovnako vám poslúži aj gél na vlasy, ale obočie potom bude lesklé.

  • Obočie je možné dofarbovať tiež semi/permanentne, farbou alebo tetovaním. V súčasnej dobe sa objavil trend tzv. 3D tetovanie obočia, kedy sa netetuje len farba, ale aj textúra obočia. Výber salónu ale nepodceňte! Nechcete skončiť ako vtip na internete.


fail



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku