Zobraziť přihlasovací formulár

Slnkom spálená tvár alebo Ako na make-up

  • Publikované:
Slnkom spálená tvár alebo Ako na make-up

Kto z nás ešte netrpel škaredým spálením od slniečka? Nemôžeme za to nikoho viniť, len svoju vlastnú nepripravenosť alebo podcenenie situácie. Sú však situácie, kedy sa nám spálená pokožka (a predovšetkým tá na tvári) vyložene nehodí. Ako sa starať o spálenú pokožku a priniesť jej aj sebe rýchlu úľavu? Ako spálenie zamaskovať, keď je to nevyhnutne nutné?

Preč zo slnka

Možno sa to nebude zdať nikomu ako prevratná rada, ale rozhodne neškodí na to myslieť. Akonáhle si uvedomíte, že ste na slniečku strávili viac času, než bolo zdravé, choďte sa schovať do tieňa. Pokožka vám to dá jasne najavo, zrazu začnete cítiť každý slnečný lúč bodavo, je vám horúco a miesta na koži začínajú červenať. Aplikácia studenej vody na popálené miesta určite pomôže pokožku upokojiť, oveľa viac si ale pomôžete kyselinou mliečnou. Namočte žinku do misky s ľadom a plnotučným mliekom, nechajte nasiaknuť a priložte na tvár (príp. inú časť tela) aspoň na 15 minút. Kyselina mliečna pomáha upokojovať, bielkoviny, kazeín a srvátka zasa napomáhajú prirodzenému hojeniu.

Hydratujte opatrne

Áno, slnkom poškodená pokožka potrebuje hydratáciu, ale zároveň potrebuje dýchať. Preto sú ideálne krémy so základom zo sóje alebo aloe vera. Je dôležité vyhnúť sa hustejším prípravkom, ktoré obsahujú napr. vazelínu alebo iné látky, ktoré zabraňujú pleti dýchať.

Ak je začervenanie trvalé, je vhodné dvakrát denne aplikovať krém s 1% koncentráciou hydrocortisonu, ktorý pokožku lokálne upokojí. S opuchmi a bolesťou vám pomôže užitie ibuprofénu. Ten má navyše protizápalový účinok, takže opuch rýchlejšie ustúpi.


Make-up? Áno, ale opatrne

Ak potrebujete zase vyjsť von medzi ľudí a nechce sa vám vystavovať všetkým na obdiv svoju popálenú tvár, javí sa make-up ako dobrá voľba. Ale aj tu opatrne. Majte na pamäti, že popálená pokožka potrebuje neustále dýchať, takže nepoužívajte ťažké a silne krycie prípravky. Ak potrebujete predovšetkým skryť začervenanie, použite podkladovú bázu v žltých tónoch - tie opticky začervenanie zmiernia a následne môžete použiť napríklad odľahčený minerálny make-up v prirodzenej farbe vašej pleti.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku