Zobraziť přihlasovací formulár

Spánku až moc? Áno, aj to sa môže stať.

  • Publikované:
Spánku až moc? Áno, aj to sa môže stať.

A ešte k tomu nás moc spánku ohrozuje na živote. Nebojte sa, nie je to až taká dráma, navyše väčšina z nás trpí skôr opačným problémom - nedostatkom spánku. Ale aj jeho nadmiera nás môže pekne potrápiť. Ak pre vás veta „konečne sa poriadne vyspím“ znamená stráviť v posteli dvanásť hodín a nie je to výnimočný stav, môžete si zaistiť zdravotné ťažkosti. Aké?

Kvalitný spánok je vlastne základom pre naše zdravie. Ale kvalitný neznamená dlhý. Ani odporúčaných osem hodín denne nemusí vyhovovať každému, záleží to od veku, pohlavia, zdravotného stavu, ale aj na obyčajnom vlastnom biorytme. Už sa vám niekedy stalo, že ste boli po ôsmich hodinách spánku celý deň prepadlí a bez energie? A po šiestich naopak čulí ako rybičky? A trebárs po jedenástich ste sa nespamätali zhruba dva dni? Čítajte, čo všetko sa môže diať, keď spíte moc.

Môžete si pričiniť srdcové problémy. Ak spíte menej ako 6 hodín denne, vystavujete telo väčšiemu riziku, ale ak je vaša spánková norma okolo deviatich až jedenástich hodín denne, zvyšuje sa riziko ochorenia srdca podľa niektorých zdrojov až o tretinu.

Môžete nájsť priamu úmeru medzi dĺžkou spánku a váhou. Od ideálnej doby vyššie vystavujete svoje telo riziku naberania váhy z nadmiery spánku. Je to jednoduché - v spánku sa nielen, že nehýbete, ale tiež máte oveľa pomalší metabolizmus než v bdelom stave. No a navyše nezostáva čas na pohybové aktivity, denné povinnosti zaberú väčšie percento času.

Rizikový faktor pre cukrovku. Mnoho spánku vám môže stabilne zvýšiť hladinu krvného cukru a doviesť telo k cukrovke druhého typu. Samozrejme je to len jeden z faktorov, ale prečo riziko zvyšovať?

Zlé sústredenie. Nie a nie zaostriť myseľ? Na vine môže byť tiež moc dlhý spánok. Ale zďaleka nie len - spáči, ktorí v posteli trávia viac času, než je priemer, sa v noci častejšie budia, a tak bývajú paradoxne nevyspaní. Chýba im totiž dostatok hlbokého spánku.

Môžete riskovať predčasnú smrť. Znie to desivo, ale jedno s druhým... (cukrovka, srdcové choroby, nadváha) neznačí nič dobré. Dlhý spánok zďaleka nie je hlavnou ani jedinou príčinou úmrtia v mladom veku, ale svoju úlohu hrá tiež.

V neposlednom rade trpí vaša psychika. Depresie a spánok idú ruka v ruke, len je to bohužiaľ začarovaný kruh. Rovnako, ako nevyriešiteľný spor vajce versus sliepka, sú dva úle pohľadu. Ľudia s depresiou obyčajne spia dlhšie, alebo ľudia, ktorí spia dlhšie, trpia často depresiami.

Ale nie je potrebné sa obávať, skutočne rizikovým nadmerným spaním trpí údajne len okolo 4% populácie. To, že si sem tam, keď je možnosť, cez víkend prispíte dlhšie, než je priemer, zase toľko nevadí (aj keď s metabolizmom to vie zamávať tiež). Jedným z najväčších nešvárov keď príde na spánok, je
odkladanie budíka. Pozná to asi každý, z jedného ranného odloženia sa razom stane polhodinka veľmi nekvalitného spánku, ktorá môže ovplyvniť nepriaznivo celý deň. Tak poďme začať od toho - skúsme ideálnych 7 hodín a vstávať na prvýkrát!  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku