Zobraziť přihlasovací formulár

Použité vrecúško od čaju? Škoda vyhodiť!

  • Publikované:
Použité vrecúško od čaju? Škoda vyhodiť!

Rovnako ako kopa iného materiálu, ktorý by sme za normálnych okolností bez mihnutia oka vyhodili, je aj čajových vrecúšok do odpadkov vyložene škoda. Je pravda, že z niekoľkokrát zaliateho vrecúška už nedostaneme maximum, ale na niektoré účely sa nižšia koncentrácia chuti i účinných látok vyložene hodí. Chcete vedieť, prečo je dobré čajové vrecúško hneď nevyhodiť?

Možno máte vo zvyku piť každý deň ráno čaj, nie hrnček kávy alebo pohár vody. Možno varíte deťom čaj vo veľkom a na jednu várku v hrnci spotrebujete niekoľko čajových vrecúšok. To, že čaje sú všeobecne ľudskému organizmu prospešné, teraz nechajme bokom. Máme pre vás niekoľko prekvapivých využití vylúhovaných čajových vrecúšok.

Môžete nimi ochutiť cestoviny alebo ryžu. Dajte použité vrecúško jazmínového alebo harmančekového čaju do vody, ktorú varíte na cestoviny alebo ryžu. Príloha tak získa ľahučko exotickú príchuť, ktorú môžete využiť pri svojej kreativite v kuchyni.

Vrecúška pohlcujú pachy. Vysušené použité čajové vrecúška môžu slúžiť ako pohlcovač nepríjemných zápachov. Tanierik s niekoľkými vrecúškami môžete dať do chladničky a zhruba čo týždeň ich meniť, poprípade ich môžete cez noc vložiť do topánok... všetci vieme prečo.

Zbaví ruky odolného zápachu aj baktérií. Niektoré najmä kuchynské pachy nám môžu znepríjemňovať život dlhšie, než by nám bolo milé. Najmä cesnak alebo cibuľa uľpieva na rukách obzvlášť urputne - ale aj tohto problému vás môže zbaviť čajové vrecúško. Na pach, na ktorý je mydlo krátke, pomôže čajový sáčok - vydrhnite si ním ruky a zápach bude preč.

Pomôže na opuchy. Či už ide o hmyzie uštipnutie alebo opuchnuté oči, pomôže vychladené mokré čajové vrecúško. Ideálne sú čaje čierne alebo harmanček.

Čajová kúpeľ. Čajové vrecúška môžete nechať vylúhovať tiež v napúšťajúcej sa vani, blahodarné účinky čierneho alebo zeleného čaju (poprípade byliniek) na telo i myseľ sú preukázateľné. Pekne relaxujete myseľ a antioxidanty ochránia pokožku proti voľným radikálom.

Miesto kondicionéru. Slabý čajový odvar môžete používať na umytie vlasov, rovnako tak na masáž pokožky hlavy. Vlasy ozdravejú a pokožka hlavy sa upokojí - ideálne, ak bojujete napríklad s lupinami.

Zmäkčovač kože a dezodorant na chodidlá. Zelený čaj má okrem iného aj prirodzené antibakteriálne účinky. Do teplej vody dajte niekoľko vrecúšok a doprajte svojim chodidlám kúpeľ. Nohy z vody vytiahnite, až voda vychladne. Budú krásne hebké a zbavené všetkých baktérií spôsobujúcich nežiaduci zápach.

Taníny proti kruhom pod očami. Trpké triesloviny obsiahnuté najmä v čiernom čaji sťahujú cievy, a teda vedia zmierniť tmavé kruhy pod očami. Pätnásťminútová maska priložením schladených čajových vrecúšok opakovaná raz týždenne je ideálna!

Minimalizuje modriny. Na úplne rovnakom princípe, aký je popísaný o bod vyššie, mierni čierny čaj aj modriny - pre maximálny efekt sáčky opäť schlaďte a nechajte aspoň desať až dvadsať minút priložené.

Prirodzená leštenka. Umývať okná alebo zrkadlá čajovou vodou? Rozhodne áno. Čaj na prírodnej báze odmasťuje a necháva sklenené povrchy nádherne lesklé a bez šmúh.

Odradí škodcov. Vôňu čaju neznášajú snáď všetky hlodavce. Suché čajové sáčky (vylúhované - akonáhle sa vôňa čaju rozvinie) umiestnite všade, kde by sa nežiaduce zvieratá a la myš mohli vyskytovať. A ak pridáte pár kvapiek esenciálneho oleja mäty piepornej, zapudíte aj pavúky a mravce.

Domáci papyrus. Papier alebo látku môže čaj zafarbiť do krásnych farieb, takže získate sépiový vzhľad a môžete tvoriť!

Sila pre kvety. Slabšie, teda použité čajové vrecúška obsahujú stále veľa dusíka a môžete ich použiť ako prírodné hnojivo. Zahrabte sáčky priamo do kvetináča. Rovnako tak môžete slabým čajovým odvarom kvety zalievať - ale opatrne, sledujte reakcie a meňte koncentráciu alebo druh čaju.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

davido 26. 2. 2017, 21:33
Veľmi užitočné rady... Určite niečo vyskúšam