Zobraziť přihlasovací formulár

Ricínový olej - nebezpečenstvo, ktoré pomáha

  • Publikované:
Ricínový olej - nebezpečenstvo, ktoré pomáha

Po stáročia známy zázračný olej, ktorý vie byť rovnako tak dobrý sluha, ako zlý pán. Ricínový olej je jedným z mála prírodných olejov, ktorý je vysoko neodporúčaný na vnútorné použitie, zato veľmi vrelo k tomu vonkajšiemu. Aj keď sa používa vo všetkých možných odvetviach ľudskej činnosti (od ťažkého priemyslu po kozmetiku), oplatí sa mať fľaštičku s ním doma.

Kto iný ako starí Egypťania by mohol mať takmer patent na prostriedky hodné toho, aby sa v ľudstve udržali dodnes? Ricínový olej je jedným z odkazov tejto starovekej ríše. Ricínovník je vysoká jednoročná rastlina, ktorá má červené listy a plody veľmi podobné gaštanom. Práve z nich, respektíve zo semien týchto plodov, sa získava olej, ktorý má mnoho až zázračných účinkov.

Ale pozor: Semienka plodov ricínovníka obsahujú prudký jed, ktorý je schopný usmrtiť aj dospelého človeka. Aj napriek tomu môžeme u nás ricín často vidieť ako okrasný ker. Pre získanie oleja sa semená síce lisujú za studena, ale olej sa potom zahrieva, aby sa zbavil väčšiny jedovatých látok.

Ricínový olej a jeho vonkajšie použitie

Vnútorné použitie ricínového oleja je veľmi riskantné. Má intenzívne laxatívne účinky, a aj keď napomáha detoxikácii a podporuje prúdenie lymfy, je jeho dávkovanie vždy dobré prekonzultovať s odborníkom. Ale starostlivosť navonok, to je iné.

  • Rehabilitácia, zdravie

Ricínový olej prepúšťa do pokožky látky, ktoré tlmia bolesť a vie zatočiť s niektorými neduhmi. Vďaka ricinovému oleju sa oveľa lepšie hoja pooperačné jazvy alebo napríklad bradavice. Zmäkčuje tkanivá, pomáha teda uvoľňovať svaly, pri blokácii chrbta, zápaloch a podobne. Rovnako tak pôsobia zábaly s ricínovým olejom blahodarne na bolesť kĺbov.

Zaujímavý je účinok ricínového oleja (prikladanie teplej látky napustenej ricínovým olejom za dodávania tepla, napríklad termofor) na plodnosť. Pomáha pri nepriechodných vaječníkoch, cystách, ale tiež napríklad mierni menštruačné bolesti. Ricínový obklad je v takýchto prípadoch potrebné nechávať pôsobiť tri štvrte až hodinu, ideálne každý deň.

  • Krása

Hlavný prínos ricínového oleja pre naše každodenné používanie sú jeho účinky na zdravie a krásu vlasov, pleti, pier, mihalníc a obočia. Ricínový olej je veľmi hustý, preto nesteká, a je teda vhodný na aplikáciu na tvár aj okolo očí. Všeobecne je ricínový olej ideálny na suchú pleť, pretože intenzívne premasťuje a nesteká. To tiež znamená, že sa relatívne dlho vstrebáva, preto je jeho použitie ideálne cez noc. Skvelý je na drobné mimické vrásky okolo očí, ale pri spomínanej suchej pleti na celú tvár, krk a dekolt. Ak by ste chceli ricínovým olejom natierať celé telo, je vhodné ho zriediť s olejom redším, napríklad hroznovým. Čo by nás pri súčasných trendoch hustého obočia a mihalníc mohlo zaujímať, sú účinky ricínového oleja na rast práve týchto chĺpkov. Natierajte si obočie a mihalnice (vatovou tyčinkou) ricínovým olejom vždy na večer než idete spať, účinky uvidíte po pár dňoch. Kúru vydržte aspoň mesiac a uvidíte, ako vlasy a obočie dorastú a zosilnejú. Ale pozor - zamedzte kontaktu ricínového oleja s očami! Analogicky s týmto pôsobí ricínový olej ako zázrak v starostlivosti o vlasy. Slúži ako prevencia ich vypadávaniu, ale aj k maximálnemu ozdraveniu. Aplikujte ho na pokožku hlavy po umytí, zabaľte do igelitu a následne do uteráka, ktorý môžete priebežne nahrievať fénom. Nechajte zábal pôsobiť aspoň pol hodiny, potom vlasy znovu a starostlivo umyte. Uvidíte nielen to, že došlo k citeľnému zosilneniu a ozdraveniu vlasov, ricínový olej krásne ozdravuje aj pokožku hlavy a zbavuje ju lupín. Ricínový olej môžete využiť ako extrémne výživný balzam na pery (pozor, aby ste ho neoblizovali) alebo zábal pre pevné nechty. Naneste ho na čistý necht a jeho okolie, nasaďte si bavlnené rukavice a nechajte pôsobiť. A úplne pokojne môžete nechať pôsobiť cez noc. Nechty viditeľne spevnia už po pár aplikáciách. Dobrá správa je, že ricínový olej vie tiež zatočiť so striami - potierajte zasiahnuté miesta dvakrát denne. Pozor: Ricínový olej nepoužívajte v tehotenstve! Intenzívne sa vstrebáva pokožkou do tela a účinné látky by nemuseli bábätku zrovna prospievať.

...nie je všetko pre každého

Na ricínový olej je potrebné si ale dávať trošku pozor. Akonáhle ho budete používať na celú tvár, možno zaznamenáte, že sa vám zvýši jemné ochlpenie na lícach, brade a pod. Tak, ako stimuluje rast a hustnutie mihalníc a obočia, vie to aj s ďalšími chĺpkami, ktoré na tvári môžu potenciálne byť.

Ricínový olej tiež extrémne podporuje vstrebávanie látok do kože, môže tak vďaka nemu dôjsť k podráždeniu pokožky. Alergické reakcie alebo podráždenie nebývajú silné ani časté, ale je možné, že nie každej pleti bude ricínový olej vyhovovať.
  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku