Zobraziť přihlasovací formulár

Ako spoznáte nedostatok spánku?

  • Publikované:
Ako spoznáte nedostatok spánku?

Nemusíte byť ospalí, celý deň pekne fungujete, večer sa vám chce spať tak akurát... Lenže je to len odďaľovanie katastrofy. Možno nie v takom meradle, ako je mikrospánok za volantom, ale naše telo nám za nedostatok spánku rozhodne neďakuje. Snažíme sa ho síce oklamať kofeínom a inými látkami, bohužiaľ, nič nefunguje donekonečna. Ako poznáme, že telo volá po dlhšom spánku a viac odpočinku?

Spánkovou depriváciou trpí viac ľudí, než by sme si mysleli. Dokonca mnoho ľudí, ktorí ňou trpia, to ani nevedia. Nedostatok spánku sa totiž nemusí prejavovať len ospalosťou, ale má veľa ďalších, o mnoho nenápadnejších príznakov. Kedy by ste si mali dopriať spánku niečo navyše?

  • Priberáme. Ak nedostatočne spíme, viac jeme a horšie spracovávame živiny. Máme väčšiu túžbu po energii, teda cukroch, zároveň však máme nedostatočne odpočinuté (a teda aj nedostatočne fungujúce) telo. Rovnako tak nedostatok spánku prehlbuje stres, ten produkuje vyššiu hladinu kortizolu a telo dostáva neustále signál, že má ukladať tuky.

  • Spomalené mentálne procesy. A to pomerne významne. Ak máte jednorazový nedostatok spánku, určite si všimnete - myseľ je akoby zahmlená. A teraz si predstavte, že sa z takéhoto stavu mysle môže stať nový štandard. Pri chronickom nedostatku spánku sa spomaľujú mentálne procesy, bez toho aby sme si toho vlastne všímali. Ak vám riešenie problémov trvá dlhšie a nie ste toľko efektívni, siahnite si do svedomia - koľko hodín denne spíte?

Ale nielen aktuálne problémy so psychikou sú známkou nedostatku spánku. Zhoršuje sa aj pamäť a vybavovanie si. Najviac ale trpí pamäť krátkodobá.

  • Nestále emócie. A to nehovoríme len o podráždenosti, ktorú si, rovnako ako zahmlenú myseľ, všimneme pri jednorázovom nevyspaní. Pri dlhodobom vystavení psychiky nedostatku odpočinku máme väčšie ťažkosti kontrolovať svoje emócie, vo väčšej miere trpíme smútkom, zlosťou a dokonca môžeme dospieť až k depresiám.

  • Slabá imunita. Ak spíme málo, žiadny z našich systémov nefunguje dobre, takže ani ten imunitný. S nedostatkom spánku môže prichádzať ruka v ruke častejšie prechladnutie a chrípka, respektíve všeobecnejšia náchylnosť k infekciám a chorobám.

  • Minimálne libido. Ak sa nám nechce do sexu, môže to značiť (okrem celej škály iných problémov) tiež problémy s nedostatkom spánku. Tento jav má viac súvislostí, od hormonálnej hladiny, ktorá sa s nedostatkom spánku mení, po obyčajný nedostatok energie.

  • Kardiovaskulárne problémy. Zvyšuje sa vám tlak? Spoločne s rizikom ďalších chorôb aj toto môže byť následkom nedostatku spánku. Deficit odpočinku a horšiu funkciu systémov kompenzuje srdce zvýšenou aktivitou a riskujeme celú plejádu problémov súvisiacich s kardiovaskulárnym systémom. A to vrátane infarktu.

  • Zranenia a nehody. Strašiak mikrospánok uvedený v úvode článku je jedným z horších prípadov. S nedostatkom spánku sa však všeobecne spája nepozornosť a nedostatočné sústrednie. A s tým sú spojené samozrejme úrazy, nehody a zranenia rôzne závažného charakteru.

Rýchly návod ako spať dosť:

Chronický nedostatok spánku so sebou nesie chronické problémy. Ak chcete dať svojmu telu naozaj to, čo potrebuje, bez poriadneho každodenného spánku sa to nezaobíde. Prípady, kedy sa (z čo najlepších dôvodov) nevyspíte, by mali byť úplne výnimočné, takže:

  • Plánujte si 7 - 8 hodín spánku po väčšinu nocí.

  • Snažte sa chodiť spať každý deň približne v rovnakú hodinu.

  • Na spanie udržujte miestnosť tichú, tmavú a chladnú.

  • Skúste v spálni minimalizovať výskyt elektroniky.

  • Hodinu pred spánkom sa venujte tichým, ukľudňujúcim a relaxačným aktivitám.

  • Vyhnite sa pred spaním kofeínu, cukru a ťažkým jedlám.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku