Zobraziť přihlasovací formulár

Tipy na zdravé a rýchle chudnutie I.

  • Publikované:
Tipy na zdravé a rýchle chudnutie I.

Máme cieľ schudnúť 5 kíl. A čo znamená zdravo? Že nebudeme hladovať. A rýchlo? Za 3 týždne. Už tak je to pomerne šibeničný termín, pretože za normálnych okolností by sme nemali chudnúť o moc rýchlejšie než je kilo za týždeň. Samozrejme, všetko ide urýchliť, ale riskujeme jojo efekt, ale aj zdravie. Niektoré z nasledujúcich tipov sú relatívne kontroverzné, ale krátkodobo s vaším zdravím nehazardujú, niektoré sú natoľko užitočné, že by bolo vhodné ich zaradiť do svojej každodennej rutiny.

Zlaté pravidlo - príjem verzus výdaj

Aj keď kalórie samozrejme nie sú pri zdravom chudnutí všetko, je potrebné si ich strážiť. Zaveďte ich počítanie, či už použijete mobilnú aplikáciu, denníček alebo čokoľvek iné. Nie je vhodné drasticky znižovať ich príjem, pamätajte si, že konzumácia okolo 1500 kcal denne už môže mať negatívny vplyv na vaše zdravie!

Systematizujte

Sledujte ako cieľ tak aj cestu k nemu. Mali by sme chudnúť kontinuálne, nie skokovo. A to okolo jedného kila (maximálne kila a pol) za týždeň. Treba sa držať so svojimi cieľmi pri zemi, byť realistickí. Samozrejme môžeme zvládnuť päť kíl za týždeň, ale vaše telo vám nielen, že nepoďakuje, ale vráti vám to aj s úrokmi. Vytvorte si zoznam logicky nadväzujúcich krokov:

  1. strácať kilo až dve týždenne, nie viac.

  2. vážiť sa raz za tri dni.

  3. vyberte zo skrine „meracie“ nohavice.

  4. po troch týždňoch sa do nich vojdete.

  5. alebo akokoľvek inak.

Zvážte raňajky

A sme pri prvej kontroverzii. Áno, najdôležitejšie jedlo dňa. Áno, naštartuje metabolizmus. Áno, telo potrebuje po noci doplniť niektoré živiny, aby mohlo začať deň s nutnou energiou... Ale! V rámci krízového manažmentu chudnutia je to jediné jedlo, ktoré môžeme preskočiť. Prečo? Pretože nemáme hlad. Pri rýchlom a zdravom chudnutí ide aj o to, aby vám „to vydržalo“. Ľahšie vydržíte preskakovať raňajky než si odoprieť večeru. Ak to je tak, stanovte si okno počas dňa, v ktorom sa je. Toto okno by mohlo byť ideálne okolo 12 - 20 hodiny. A čo sa stane? Znížime si kalorický príjem, bez toho aby sme večer hladovali.

Raňajky sú podstatné jedlá pri zrýchlenom metabolizme, ktorý máme v prípadoch, že pravidelne cvičíme a dodržiavame nejaké vyživovacie zásady. Akonáhle sa dostanete na váhu, ktorú si chcete udržať, samozrejme sa bez nich nezaobídete. Ale ak by ste sa do raňajok mali na začiatku nútiť, trebárs vám celý proces chudnutia otrávia.

Pite čo najviac vody

Minimálne 3 litre denne. A väčšinu z nej počas prvých dvoch tretín aktívneho dňa. Vypitý pohár vody o desiatky percent zrýchli metabolizmus, a to až na hodinu a pol od jeho vypitia. Takže pite predovšetkým pred jedlom, ale inak priebežne celý deň.

Káva bude váš priateľ...

Skonzumovaný v primeranom množstve nám kofeín obsiahnutý v káve naštartuje metabolizmus a pomôže pri spaľovaní tukov. Len kávu nepite úplne na lačno, ak máte problémy so žalúdkom alebo vás trápi pálenie záhy. Ak nie ste kávu zvyknutí piť vôbec, tým lepšie (telo ešte nemá vybudovanú rezistenciu, ktorá voči kofeínu vzniká pomerne rýchlo), ale aj s kávou je potrebné opatrne.

...a zelený čaj tiež

Zelený čaj obsahuje tiež malé množstvo kofeínu, ale aj veľa iných, prospešných látok. Zelený čaj pomáha spaľovať tuky, ale významne prispieva aj k detoxikácii organizmu.

Pozor na pridaný cukor

Cukor je nepriateľ nielen všetkých diét, ale v súčasnosti všetkých ľudí všeobecne. Jeho nadmiera v potravinách môže za obezitu, cukrovku alebo srdcové problémy, a to menujeme len niektoré z následkov. Kontrolujte si zloženie potravín, ktoré kupujete, aj keď by ste na prvý pohľad nepovedali, že by mohli (mali) cukor obsahovať.

Zmenšite porcie

Stačí o málinko. Proste si dajte o jeden zemiak menej, vezmite si menší tanier alebo akokoľvek zmenšite porciu, ktorú by ste si dali normálne. Každé percento sa počíta a budete prekvapení, aký efekt má táto metóda pri dlhodobom využívaní.

Majte po ruke zdravé jedlo

Túžba po „zobaní“ alebo mimoriadnej desiate môže byť veľká. A nie je treba si tento pôžitok odopierať! Len je dobré mať pre tieto prípady pripravené niečo zdravé, na rozdiel od štandardnej šišky alebo sladkej tyčinky. Čo je dobré mať doma, v práci, v kabelke neustále pri sebe?

  • Ovocie

  • Zeleninu

  • Orechy

  • Vajcia natvrdo

Okoreňte si život

Pikantné koreniny urýchľujú metabolizmus, preto pokojne viac a viac! Navyše to nie je jediný prínos, ktorý ostré jedlá pri chudnutí majú, znižujú nám chuť k jedlu. Ak vám pikantná chuť nevadí, okoreňte si každé možné jedlo. A nemusíte využívať zďaleka len kajenské korenie, ale tiež napríklad chilli alebo napríklad škoricu.

Zvýšte svoj príjem bielkovín

Jedlá bohaté na bielkoviny nám pomáhajú budovať svalovú hmotu, ale tiež spotrebúvajú viac energie, keď je telo procesuje, trávi. A nemusíte nutne siahať len po proteínových suplementoch, čím viac z prírody, tým lepšie.

  • Mäso, ideálne hovädzie, divina alebo kuracie a morčacie prsia

  • Vajíčka

  • Morské ryby, predovšetkým losos

  • Jogurty, tvarohy

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku