Zobraziť přihlasovací formulár

Kvasinková infekcia - kto a prečo je náchylnejší?

  • Publikované:
Kvasinková infekcia - kto a prečo je náchylnejší?

S ťažkosťami tohto typu sa potýka až prekvapivé množstvo (predovšetkým) žien. Sú ale také, ktorým sa mykózy vyhýbajú, hoci zdanlivo nie je na ich zdravotnom stave nič inak, nevyzerajú, že by sa vyhýbali rizikovým činnostiam, ani nepodnikajú žiadne preventívne opatrenia. Zdanie síce klame, ale v tomto prípade je pravda niekde uprostred. Čo všetko môže spôsobovať našu náchylnosť k problémom kvasinkového typu? Niečomu predchádzať môžeme.

Veľký článok o letných mykózach nám poradí, ako sa v lete snažiť vyhnúť nákaze čo najefektívnejšie, aké sú rizikové faktory a podobne. Dnes sa ale pozrieme na systémové chyby, na veci, ktoré na prvý pohľad s infekciou baktériami rodu Candida alebo Monilia nesúvisia.

Ak sú u vás kvasinky ako doma a ste si istí, že vlastne „robíte všetko správne“, skúste zvážiť nasledujúce.

Časté užívanie antibiotík. Skôr, ako si necháte napísať antibiotiká, je lepšie si byť naozaj istí, že ich bezpodmienečne potrebujete. Okrem toho, že častým užívaním sa k nim človek stáva rezistentný, tiež extrémne zvyšujú náchylnosť ku kvasinkovým infekciám. Vybíjajú totiž okrem nežiaducich baktérií aj tie dobré, ktoré naše telo potrebuje v boji s infekciami. A to ako v črevách, tak v dámskych partiách. Na črevnú mikroflóru je dobré spoločne s antibiotikami brať probiotiká, na prevenciu kvasinkovej infekcie môžete použiť probiotické tampóny, globule alebo obyčajný biely jogurt.

Nestála hladina cukru v krvi. Ako už bolo napísané, ľudia trpiaci cukrovkou, sú náchylnejší k mykózam celého tela. Ale nemusíte byť liečiaci (nieto neliečiaci sa) sa diabetik, aby to tak bolo aj s vami. Ak sa u vás s relatívnou pravidelnosťou objavuje nekontrolovateľný smäd, hlad, chodíte často na záchod alebo cítite brnenie v končekoch prstov a v chodidlách, nebude od veci navštíviť lekára - okrem možného predznamenania diabetu vám tento stav zaistí slávobránu pre kvasinkové infekcie. Bude nutná liečba, zmena stravy a životného štýlu, ale všetko sa dá zvládnuť.

Máte potlačený imunitný systém. Skontrolujte svoju lekárničku, zvlášť v prípade, ak užívate nejaké prášky pravidelne. Kortikosteroidy, kortikoidy (ako napríklad prednizón) alebo lieky na reumatickú artritídu môžu nepriaznivo ovplyvňovať imunitný systém, a tým aj spôsobovať náchylnosť ku kvasinkovým infekciám. Tie sa môžu objavovať aj inde na slizniciach, napríklad v dutine ústnej. Pri liečbe týmito liekmi zvážte pravidelné užívanie probiotík, lokálnu liečbu a rozhodne konzultáciu s lekárom.

Robíte chyby, ktorým sa môžete vyhnúť, alebo Nikto nie je dokonalý. Niekedy proste robíme to, čo vieme, že by sme nemali. Nevyperieme si oblečenie z cvičenia, v lete žijeme v plavkách a neprezliekame sa, keď sú mokré, bavlnenú spodnú bielizeň ani nevlastníme a tangá sú naši najlepší kamaráti. A tak ďalej. Ak sa kvasinkové infekcie stále vracajú, je potrebné si najprv siahnuť do svedomia. Či náhodou naša móda v štýle „iba tesné džínsy“ (alebo čokoľvek iné, meniteľné) nemôže byť zdrojom problémov.

...máte to v génoch. Dedí sa kde čo. A môže sa dediť aj zlé znášanie kvasinkových infekcií. Nie tak úplne náchylnosť k nim, ale sprievodné javy ako svrbenie, pálenie, rezanie a ďalšie, môžu byť zapríčinené tým, že „to tak jednoducho máme“. Veľa kvasinkových infekcií prebehne bez toho, aby si ich ich hostiteľka všimla, ale tá druhá kopa sa rozhodne prejsť nedá. Aj keď patríte k tým menej šťastným, nezúfajte - dajú sa predpísať preventívne lieky, veľa z nich zoženiete aj bez predpisu. A prevencia je v takýchto prípadoch jediné možné, dlhodobé systémové riešenie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku