Zobraziť přihlasovací formulár

Vajcia, taký obyčajný zázrak

  • Publikované:
Vajcia, taký obyčajný zázrak

Našťastie si vajcia v posledných rokoch trochu spravili reputáciu, predsa len, donedávna sme ich mali za cholesterolové strašiaky, ale teraz už vidíme skôr všetky pozitíva. Vajce je pre človeka jedno z nutrične najvyváženejších jedál vôbec, svojím obsahom nenasýtených mastných kyselín doťahuje aj morské ryby, navyše má veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Všetky živiny vo vajciach obsiahnuté nám tak pomáhajú s kde čím. Naozaj, napríklad aj lepšie vidieť.

Okrem unikátne komplexného a pre človeka vhodného zloženia sú vajcia tiež veľmi dobre stráviteľné. Takže takmer žiadna živina z nich nepríde nazmar. Ale najskôr.

Raz a navždy

Cholesterol bol a je dôvodom, prečo veľa bežných ľudí, ale aj lekárov, vajcia odmieta. S jeho hladinou je to však trošku inak - je nevyhnutný pre funkciu nášho organizmu a jeho hladinu máme v moci ani nie z jednej tretiny, inak je jeho zastúpenie v organizme relatívne stále. Hladinu cholesterolu zvyšuje konzumácia tučných a energeticky výdatných jedál (ktoré cholesterol nutne obsahovať nemusia). Ak máme vysoký cholesterol, málokedy za to môžu vajíčka. Skôr naše stravovacie návyky. Vajcia naopak preukazujú nášmu organizmu veľkú službu obsahom ďalších dôležitých látok, obsah škodlivého cholesterolu vlastne znižujú (a to aj pri dlhodobej konzumácii).

Čo vajcia obsahujú?

  • Bielkoviny (skoro 17%. Zaujímavé je, že viac bielkovín - rovnako ako ostatných živín - je v žĺtku než v bielku. Navyše vaječné bielkoviny sú pre nás stráviteľnejšie než tie z mlieka, mäsa alebo rastlinných zdrojov).

  • Vitamíny K, E, D, C, B (najmä potom riboflavín, tiamín, biotín a kyselina listová)

  • Minerály a stopové prvky (predovšetkým fosfor, mangán, jód, selén, zinok a železo)

10 dôvodov, prečo ich jesť

Nezanedbateľným dôvodom, prečo ich jesť, je aj to, že sú dostupné a do ľudského jedálnička patria už od praveku. Taká drobná zaujímavosť je, že napríklad v japonských zajateckých táboroch boli vajcia jediným zdrojom vitamínov, ktoré väzni dostávali, inak sa živili prevažne ryžou. Je pravda, že dávka jedno vajce na týždeň nie je nič zásadné, ale bez nich by to bolo ešte horšie. História ukázala, že vajcia sú pre človeka jedno veľké áno,
ale konkrétne:

  • Posilňujú imunitný systém. Vďaka obsahu vitamínov A, D a folátov (vitamínov skupiny B - napr. kyselina listová) zaisťujú schopnosť tela brániť sa proti nákaze vírusmi a rôznym chorobám.

  • Zlepšia kvalitu pleti. Obsahujú totiž taký ideálny balíček - vitamín A, biotín a selén. Vitamín A napravuje súčasné škody, biotín vyživuje a zabezpečuje odolnosť „nabudúce“ a selén tvorí bariéru proti poškodeniu voľnými radikálmi.

  • Zrýchlia metabolizmus a zlepšia zrak. Môžu za to vitamíny A, biotín a B2. Ako napokon za veľa ďalších dobrých vecí. Napríklad za produkciu červených krviniek.

  • Spevňujú kosti. A to prevažne vďaka obsahu záhadného vitamínu D, fosforu a vápnika.

  • Udržujú zdravú pečeň a slúžia ako prevencia Alzheimerovej choroby. Vitamín skupiny B cholín totiž nie je len nepostrádateľný transmiter, ale vie tiež zabraňovať hromadeniu tuku a cholesterolu v organizme a tým prispievať k správnej činnosti pečene, zvyšovať jej detoxikačnú kapacitu.

  • Sú veľmi dobrým pomocníkom pri redukcii váhy. V relatívne malom objeme a hmotnosti totiž obsahujú nezvyčajne vysokú koncentráciu kvalitných a dôležitých živín. Kalórie v nich obsiahnuté sú tak úplne akceptovateľné.

  • Varením nestrácajú všetky vitamíny. A naopak rastie ich stráviteľnosť.

  • Sú lacné. Za málo peňazí naozaj veľa muziky. Ak zaradíte vajcia do svojho jedálnička pravidelne, rozhodne to bude na prospech veci.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku