Zobraziť přihlasovací formulár

Peniaze sú vo vzťahu vždy problém

  • Publikované:
Peniaze sú vo vzťahu vždy problém

Súhlasíte? Nech je ich málo, moc, tak akurát, nech zarábajú obaja partneri, jeden, žiadny... proste ako sa zdá, nikdy nie je prispôsobenie ideálne. A aj keď by sme povedali, že vzťah funguje medzi dvoma rozumnými ľuďmi, ktorí sa predsa musia vedieť dohovoriť, skôr alebo neskôr dôjde na konflikt(y) kvôli financiám. Dá sa im vôbec vyhnúť? A akým spôsobom robia peniaze problémy vo vzťahu najčastejšie?

Tiež máte predstavu o tom, že je vzťah dvoch ľudí predovšetkým o ich duševnej kompatibilite, súznení, porozumení a spoločnom zdieľaní radosti a prekonávaní prekážok? Akonáhle ste vo vzťahu, ktorý je označovaný za vážny, poprípade rovno v manželstve, určite viete, že aj tak prízemné veci, ako peniaze, dokážu romantiku pekne roztrhať. Dvaja ľudia nie sú totiž len dve duše, ale tiež dva platy, dve výchovy, dva prístupy a k tomu všetkému prídavkom dva a viac krkov nielen na živenie, ale aj na obliekanie, vzdelávanie a zábavu. Kedy sa z peňazí stáva problém?

Je ich málo. To je asi to prvé, čo príde na myseľ. Lenže ono málo je veľmi relatívny pojem. Na hranici životného minima sa niekedy dá žiť aj omnoho spokojnejšie než s priemerným platom. Kedy je teda peňazí málo? Keď sa ich množstvo nestretáva s nárokmi a požiadavkami rodiny. A v rovnici zárobku a životného štandardu sa jedna z premenných musí zmeniť. Takýto stav totiž vedie veľmi často k hľadaniu „vinníka“, teda obviňovanie partnera. A to obojstrannému.

Je ich veľa. Napodiv. Vysoké príjmy zďaleka nie sú zárukou bezproblémových financií. S vysokými príjmami ide ruka v ruke zodpovednosť za ich udržanie, ale aj za ich distribúciu. Veľakrát sa viac zarábajúci ľudia správajú k peniazom o veľa „lakomejšie“, a tak disproporcia toho, „čo máme“ a „čo by sme si mohli dovoliť“ je často veľká. A to nemusí robiť dobrotu, zvlášť keď v rodine dobre nefunguje komunikácia. Veľké nároky kladú vysoké príjmy na výchovu detí, kedy je hranica medzi adekvátnym zaopatrením a vyloženým rozmaznávaním veľmi tenká. Navyše naučiť deti hospodáriť s peniazmi, keď je ich dostatok až nadbytok, je tiež veľmi ťažké.

Je ich nevyrovnane. Všetci si asi vieme predstaviť, akú nedobrotu vo vzťahu robí, keď žena zarába výrazne viac ako jej muž. Tvárme sa moderne, ale je to jednoducho útok na mužské ego, čo by mohlo viesť k dokazovaniu si svojej samčej stránky inými spôsobmi. Ale aj opačný model, ten úplne obyčajný, kedy mužov príjem tvorí väčšinový (jediný) príjem domácnosti, nemusí byť úplne ideálny. Žena sa často cíti zaviazaná, ekonomicky zviazaná a manželove peniaze ju nútia k „poslušnosti“. Časom v nej tak môže narásť frustrácia z toho, že si vlastne nehovorí o to, čo chce, pretože muž drží kasu, takže má viac práv vo vzťahu.

Nevie sa s nimi hospodáriť. A to sa môže týkať všetkých predchádzajúcich prípadov. Akonáhle nevieme stanoviť rozpočet podľa priorít domácnosti, zatajujeme niektoré svoje výdavky (a niekedy aj príjmy, že áno), akonáhle chápeme peniaze ako prostriedok na zábavu, nutne príde nepríjemné vytriezvenie. Jedného dňa sa proste stane niečo, čo nám našu nerozvážnosť vo financiách značne pripomenie. Či už je to oprava auta, zuba alebo nové bývanie, niekedy nás správne hospodáriť naučia až doby krízy. Takýto scenár hrozí najmä dvom typom ľudí. Tí prví sú dlhodobo single, ktorí si na svoje peniaze zvykli a nehodlajú ich míňanie prispôsobovať „vyššiemu princípu vzťahu“, tí druhí sú opak - ľudia, ktorí prešli od rodičov do vzťahu, nikdy sami nebývali a sami o seba sa nestarali.

Robia problémy pri rozchode. Nemusí ísť rovno o spoločný majetok manželov (nota bene v takom prípade je vyššia inštancia, na ktorú sa obrátiť). Aj vo vzťahu, kde nie sú právne záväzky, sú záväzky morálne. A „čo je moje, to je tvoje“ vydrží do prvých vážnych ťažkostí. Nie je od veci si majetkové veci vyriešiť s partnerom, kým je jasná obloha a nebo bez mráčika. Zdá sa vám to neromantické? Alebo napríklad predmanželská zmluva? V tom prípade sa kupovanie podláh, dverí a iných, neodnesitelných kúskov do novej spoločnej domácnosti nejaví ako najlepší ekonomický nápad.

Dohodu o veciach finančných nakoniec ale aj tak najviac ovplyvnia konkrétne osobnosti oboch partnerov. Je ale dobré mať na pamäti aj ekonomické dôsledky vzťahu, nie všetko je o dlhých pohľadoch do očí a vzájomnej vášni. Niekedy sú potrebné obe nohy na zemi.
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku