Zobraziť přihlasovací formulár

Koreň kudzu - proti depresiám, vysokému tlaku aj alkoholizmu

  • Publikované:
Koreň kudzu - proti depresiám, vysokému tlaku aj alkoholizmu

V Ázii a Severnej Amerike rastie burina, ktorá by teoreticky mohla byť ekonomicky aj zdravotne veľmi na obtiaž. Rýchlo sa rozširuje, popína a má veľmi, veľmi hlboké korene. Na obtiaž je dosť, ale napriek tomu ho máme radi. Prečo? Pretože ponúka až neuveriteľné množstvo využitia. Zázračný koreň kudzu vie pomôcť od veľmi zaujímavých problémov, ako sú napríklad závislosti, depresie alebo kŕčové žily. Ako to robí?

Kudzu čiže
pueraria lobata je typickou rastlinou Amerického juhu, kde ako deka pokrýva stromy, pláne a vytvára úplne jedinečné obrazce. K jej masívnemu rozšíreniu viedlo to, že si ju obľúbil dobytok a neuveriteľne rýchlo rástla. A keď hovoríme rýchlo, myslíme rýchlo - až 30 cm za deň! Hlboké a silné korene zase spevňujú pôdu, skrátka výhodná rastlinka. Avšak vzhľadom na ľahké šírenie rastliny sa počiatočné nadšenie zmenilo a rastlina (pretože bola doslova všade) bola vyhlásená za burinu.

Za sezónu narastie pokojne aj o 20 metrov, za deň o spomínaných 30 centimetrov a korene môže mať hlboké až 3 metre. Kvôli svojej spotrebe dusíka a produkcii jeho oxidu zvyšuje hladinu ozónu v miestach výskytu a nezbavíte sa jej inak než herbicídmi. A zatiaľ čo ozón je vysoko nad zemou v poriadku a chráni nás pred UV žiarením, pri zemi je to problém.
Rastline kudzu sa darí všade, kde nie je pôda moc piesčitá, zimy moc chladné, ale letá sú teplé. Prečo by sme túto rastlinu teda mali mať radi?

Kudzu a vplyv na zdravie

Od obyvateľov amerického juhu by sme si o tejto burinatej rastline asi nevypočuli nič dobré, nás ale bude zaujímať jej koreň. Obsahuje totiž látky, ktoré majú nevídaný vplyv na ľudské zdravie. A to doslova - sú prírodnou cestou na liečbu závislostí, prekonávanie menopauzy a pod.

  • Zlepšuje krvný obeh: Okrem toho, že môže zmierniť problémy s kŕčovými žilami a prípadne hemoroidmi, znižuje krvný tlak a tým predchádza kardiovaskulárnym ťažkostiam. Zároveň tiež uľavuje od bolesti hlavy (predchádza im), a to dokonca aj ak trpíte migrénami.

  • Vďaka obsahu izoflavonoidov pomáha pri problémoch v menopauze, pri strate libida, návaloch tepla, podráždenosti a pod., pretože dokáže čiastočne vynahradiť úbytok estrogénu v tele.

  • Pôsobí na nervovú sústavu: A to rovno v centre diania, v mozgu. Zaisťuje normalizáciu hladín prirodzených látok, predovšetkým serotonínu a dopamínu. K čomu to vedie?

    1. Pomáha bojovať s endogénnou depresiou, tou, ktorá vzniká práve kvôli nedostatku serotonínu.

2. Pomáha so závislosťami (predovšetkým na alkohole a nikotíne) - znižuje baženie po týchto látkach, rovnako tak (podľa skúseností užívateľov) pomáha so stavmi po požití nadmerného množstva alkoholu. Niektorí odborníci tvrdia, že má na organizmus podobné účinky ako antabus.

 

  • Čistí pečeň, pomáha pri detoxikácii.

  • Pôsobí priaznivo na tráviaci systém, pomáha pri prekyslení žalúdka alebo hnačkách.

A teoreticky môže pomôcť aj s množstvom ďalších ťažkostí. V mnohých štátoch je pestovanie kudzu zakázané, resp. obchodovanie so semenami, práve kvôli extrémne rýchlemu rastu a množeniu, ale

Pozor: Väčšina prípravkov kudzu nie je určená tehotným a dojčiacim ženám. To väčšinou poukazuje na nedostatok štúdií o žiadaných a vedľajších účinkoch lieku, resp. tiež táto nevhodnosť môže byť potvrdením skutočnosti, že preparát „naozaj niečo robí“. Rozhodne je teda potrebné neprekračovať odporúčanú dennú dávku a v prípade pochybností sa poradiť s lekárom!

Máte skúsenosti s prípravkami z kudzu koreňa? Pomohli vám alebo vašim blízkym preparáty s prekonaním závislosti, s prečkaním klimaktéria, bolesťami hlavy alebo s kardiovaskulárnymi ťažkosťami? Alebo naopak - nezaznamenali ste účinky? Dajte tip ostatným na Mimibazari.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku