Zobraziť přihlasovací formulár

9 dôvodov, prečo jesť aj banány s hnedými škvrnami

  • Publikované:
9 dôvodov, prečo jesť aj banány s hnedými škvrnami

Väčšina vyznávačov zdravej výživy pozná prínosy konzumácie banánov na zdravie. Môžete z nich urobiť koktaily, smoothie alebo nimi rýchlo zahnať neznesiteľný vlčí hlad. Čo keď sú však na banánoch hnedé bodky? Tieto plody zákazníci v obchodoch spravidla odmietajú a väčšina ich tak končí v kontajneri. Banány s tmavými škvrnami sú ale nezávadné a okrem toho prinášajú niektoré ďalšie výhody pre vaše zdravie.

Na začiatok musíte vedieť, že pleseň na banáne má čiernu, nie hnedú farbu. Znamená to, že hnedé škvrnky na banánovej šupke sú známkou plnej zrelosti. Proces zrenia je u banánu veľmi rýchly a tak je vám asi jasné, že takéto plody sú určené na okamžitú spotrebu.

A aké výhody zrelé banány prinášajú?

1. Pôsobia ako prevencia proti rakovine

Vedci zistili, že bodkované banány obsahujú zlúčeninu, nazývanú faktor nádorovej nekrózy (TNF), ktorá likviduje istý typ nádorových buniek. Konzumácia banánov vám tak môže pomôcť pri prevencii karcinómu.

2. Lieči pálenie záhy

Banán je vynikajúce prírodné antacidum, ktoré rýchlo uľavuje pri zažívacích problémoch. Je ľahko stráviteľný, a tak váš žalúdok nezaťaží. Miesto piluliek na zažívanie si môžete pomôcť lahodne sladkým banánom.

3. Regulujú krvný tlak

Na udržanie optimálnej hladiny krvného tlaku si musíte strážiť prívod draslíka. Škvrnité banány sú jeho významným zdrojom. Zároveň majú nízky obsah sodíka, ktorý spôsobuje naopak zvýšenie tlaku.

4. Pomáhajú pri depresii

Banány obsahujú tryptofán. To je aminokyselina, ktorú vaše telo využíva pri výrobe serotonínu, teda neurotransmiteru, ktorý ovplyvňuje stav vašej nálady. Banány vám teda môžu pomôcť dosiahnuť pocit pokoja rovnako, ako to dokáže zdravý spánok.

5. Rýchlo uľaví od zápchy

Skutočnosť, že banány zmierňujú prejavy zápchy a prinášajú rýchlu úľavu, už iste poznáte. Vzhľadom na obsah vlákniny pomáhajú lepšiemu spriechodneniu čriev. Dokážete si ale predstaviť, že si pochutnávate na zelenom, skoro nezrelom banáne? Až budete mať nabudúce tráviace ťažkosti, spomeňte si na tento domáci liek.

6. Okamžite dodajú energiu

Banány majú vysokú kalorickú hodnotu, takže sú okamžitým zdrojom energie. To sa vám bude hodiť po náročnom fyzickom tréningu. Ako bonus vám banány dodajú horčík, ktorý zabráni svalovým kŕčom. Ďalšie minerály a živiny z banánu vám zase pomôžu získať väčšiu fyzickú vytrvalosť.

7. Pomáhajú pri vredovom ochorení

Vredy sú ťažké ochorenie s prísnou obmedzujúcou diétou. Tá býva nevyhnutná, pretože ostré koreniny a ďalšie potraviny môžu spôsobiť ďalšie podráždenie a bolesť. Zrelé banány majú veľmi jemnú textúru, rýchlo prechádzajú tráviacim traktom a poskytujú vám tak potrebnú výživu.

8. Uľahčujú boj proti anémii

Banány sú bohatým zdrojom železa, ktoré je jednou z hlavných zložiek červených krviniek. Tie sú, ako viete, zodpovedné za dopravu výživy a kyslíka v tele. Banány zásobujú vaše telo železom, takže ich konzumáciou si znížite riziko ochorenia anémiou.

9. Pomáhajú pri bolestivej menštruácii

Draslík a už spomínaný horčík vo škvrnitých banánoch pomáhajú zmierniť svalové kŕče aj pri menštruácii. Banány sú tiež bohatým zdrojom vitamínu B6, ktorý obmedzuje nadúvanie a zadržiavanie vody v priebehu tejto náročnejšej fáze cyklu.

Banány sú vynikajúcim doplnkom vášho jedálnička. Zjedzte ich čo najskôr, nečakajte, až úplne sčernejú. Tento stav by už znamenal zníženú hladinu prospešných antioxidantov a ďalších živín. Dokonale dozreté (a mierne strakaté) banány sú ľahko stráviteľné a prinesú vášmu telu veľa dobrého. Takže si dajte aspoň jeden zrelý banán každý deň.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku