Zobraziť přihlasovací formulár

Nečakané príčiny akné

  • Publikované:
Nečakané príčiny akné

Prejavy akné nám môžu znepríjemňovať celý život, predstava, že v dospelosti vymiznú, je veľmi rozšírený mýtus. Aj keď vieme nechcené pupienky pekne zamaskovať make-upom, všetci by sme boli oveľa radšej, keby predovšetkým vôbec nevznikali. A tak, aj keď asi svoju pleť poznáme a tušíme, ako na čo reaguje, je dobré vedieť, že akné môžu spôsobovať veci, ktoré sme doteraz považovali za absolútne nevinné.

Ako sa môžete dočítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov
, akné nie je možné úplne vyliečiť, iba mierniť jeho príznaky. Je to jeden z prejavov hormonálnej nerovnováhy, ktorá sa môže vyskytnúť v dôsledku mnohých príčin, veku, cyklu, užívania liekov, tehotenstva, menopauzy... Ale tiež obyčajnou stravou. Za zhoršenie prejavov akné môžu v strave predovšetkým dve veci:

  • Vysoký glykemický index potravín (ktorý pohýbe s hladinou inzulínu)

  • Prirodzený obsah k pleti agresívnych kyselín

Ale nebezpečenstvá sa skrývajú aj inde. Ak je vaša pleť citlivá a podlieha vplyvom všetkých možných agresorov, tu je prehľad nebezpečí, o ktorých ste možno ešte nevedeli.

Mliečne výrobky

Hoci fyziologický mechanizmus nie je úplne objasnený, pravdou je, že u mnohých citlivých ľudí mliečne výrobky vyvolávajú zhoršenie kvality pleti. Zaujímavé je, že čím viac odtučnené, dosladzované a menej prirodzené, tým horší efekt majú. Ochucovacie prísady, ktoré sú pridávané na konto zníženia obsahu tuku, môžu byť jedna príčina. Tou druhou je umelo pridaný ale aj prirodzený výskyt rastových hormónov v mlieku (to sa od dojníc získava pochopiteľne v stavoch, kedy je ich hormonálna hladina vyvážená pre správnu výživu mláďaťa). Tak ako tak - skúste sami pozorovať, či mliečne výrobky nemôžu za nežiaduce uhry.

Vitamín B12

Respektíve injekcie vitamínu B12, teda jeho veľké dávky. Tento vitamín je v poslednej dobe veľmi populárny, a to najmä vďaka svojim účinkom na metabolizmus, na rýchle dodanie energie, podpore krvotvorby a chuti do jedla, pozitívnym účinkom na vlasy a nechty, atď. Ale... všetkého veľa škodí. Veľké dávky vitamínu B12 vedia zvýšiť výskyt baktérie Propionibacterium acnes, ktorá sa vyskytuje okolo pupienkov. A tak môže B12 spôsobiť akné aj na inak neaknóznej pleti!

Pozor! Veľké množstvo vitamínu B 12 obsahujú tiež niektoré doplnky stravy využívané športovcami pri posilňovaní a tiež väčšina energetických nápojov!

Lenivá práčka

Nie, bohužiaľ, práčka sama za to nemôže. Ale ak máme problémy s akné, mali by sme prať predovšetkým obliečky (vankúše najmä) približne čo týždeň. A ak sa nám večer tak úplne nechce sa odličovať, nechávame väčšinu nečistôt na tvári a poťažmo na vankúši, nemôžeme sa prejavom akné zase toľko diviť. Rovnaké je to ale napríklad aj s
umývaním vlasov - cez deň sa na ne nachytajú nečistoty, a keďže s copom alebo drdolom sa spať naozaj nemá, všetky tieto nečistoty majú v noci ideálnu príležitosť expandovať na našu tvár.

Kondicionér

Vaše vlasy sú vám za starostlivosť vďačné, ak nájdete vhodnú vlasovú kozmetiku a pekne nechávate kondicionér pôsobiť na umytých vlasoch odporúčané minúty, dobre pre nich. Ale nie toľko už pre vašu kožu na ramenách a chrbte. Kondicionéry sú mastné a upchávajú póry, navyše niektoré ingrediencie môžu citlivejšiu pokožku dráždiť. To, čo zaceľuje vlasové vlákno je to, čo upcháva póry, a obyčajnou vodou si ho z chrbta nezmyjeme. Preto je viac než vhodné po opláchnutí kondicionéru umyť chrbát a ramená mydlom, nie len opláchnuť vodou!

Čistiaca kefa na pleť

Používate ju? Či už elektrický, alebo mechanický, je to ideálne prostredie na množenie rôznych nechcených breberiek, ako sú napríklad plesne. Kým exfoliačný účinok zabraňuje vzniku akné, zároveň ale otvára póry a ak nie je kefka dostatočne vyčistená, všetky nečistoty pekne do pleti zase zapracováva. Takže! Aspoň raz týždenne kefu vezmite a vyčistite ho prípravkom proti plesniam. Nechajte uschnúť dôkladne a mimo kúpeľňu, nech nie je vystavený nadmernej vlhkosti.

Mobilný telefón

Neverili by ste, koľko rôznych baktérií je na displeji obyčajného mobilného telefónu. Ale dáva to zmysel - nosíme ho v kabelke, siahame na neho rukami, ktoré predtým siahali na kadečo atď. Navyše make-up, ktorý na plochách telefónu lipne, je mastný, takže špinu na sebe drží veľmi, veľmi pevne. Takže úplne bez akýchkoľvek ospravedlnení - displeje telefónov je potrebné vyčistiť niekoľkokrát denne. Inak si tie semeniská baktérií, ktoré prikladáme na líca, vyberú svoju daň na stave našej pleti.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku