Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa bezpečne zbaviť popôrodnej nadváhy

  • Publikované:
Ako sa bezpečne zbaviť popôrodnej nadváhy

Vaše telo sa pripravovalo celých deväť mesiacov na to, aby ste donosili, porodili a mohli sa starať o svoje bábätko. Môžete teda očakávať, že návrat do pôvodnej formy mu bude trvať približne rovnaký čas. Ako na to, aby vaše zmena prebehla bezpečne pre vás aj pre vášho malého miláčika a hlavne, aby bola trvalá? Dajte svojmu telu čas, počúvajte zdravý rozum a riaďte sa aspoň niektorými z nasledujúcich odporúčaní.

Trpezlivosť a vytrvalosť

Možno aj vy, ako väčšina čerstvých mamičiek, sa čoskoro po pôrode snažíte dostať rýchlo do predchádzajúcej kondície a zhodiť prebytočný tuk, ktorý sa v tele hromadil v priebehu tehotenstva ako energetická zásoba pre vás a vaše dieťa na dobu dojčenia. Denne stratíte iba samotným kojením asi 2000 KJ. Ak ste mali pred otehotnením podváhu, môže vaše telo požadovať zvýšený príjem. Ak ste naopak mala nadváhu, potreba dodávať energiu nie je tak akútna, pretože telo môže využiť zdroje uložené vo vašom tele.

Zistite svoje každodenné základné kalorické potreby

Pretože ste jedinečná (nie priemerná položka v štatistike), vaším kľúčom k chudnutiu je zistenie
vášho optimálneho energetického príjmu. Znamená to jednoducho, koľko kalórií môže obsahovať vaša vyvážená strava, aby ste si udržali pocit pohody, ale pritom nepriberali na váhe. Pri dennom príjme okolo 7500 KJ sa väčšine dojčiacich mamičiek darí postupne chudnúť.

Stanovte si reálne ciele

Vaším cieľom by sa mal stať postupný a trvalý úbytok hmotnosti, obvykle okolo 1,5 kg mesačne. Opäť, ak ste trpela pred tehotenstvom nadváhou, môže to byť málinko viac, v prípade podváhy by chudnutie malo byť naopak pomalšie. Najlepšie sa postupne chudne počas dojčenia. Rozhodne však zabudnite na rýchle spaľovanie tukov. Telo totiž do tukového tkaniva postupne ukladá rôzne kontaminujúce látky a rýchle chudnutie uvoľní tieto látky do materského mlieka.

Len hodinka cvičenia denne

Ak zvolíte činnosť, ktorá vás baví - najlepšie takú, ktorú môžete robiť s dieťaťom - je oveľa pravdepodobnejšie, že u nej vydržíte. Mohlo by to byť niečo tak jednoduché ako energická chôdza s dieťaťom v kočíku alebo šatke (v šatke vám bábätko urobí peknú záťaž). Pri rýchlej chôdzi, rovnako ako pri plávaní po dobu jednej hodiny spálite asi 1100 KJ. Toto cvičenie a odopretie si jednej kremrole (- 970 KJ) znamená stratu 2070 KJ za deň alebo 14 490 KJ za týždeň. Je to prima, zbaviť sa tak napríklad pol kila telesného tuku, že?

Investujte do pekného a pohodlného oblečenia

Ak je vaším jediným cieľom sa okamžite po pôrode vojsť do tesných džínsov, ktoré ste nosili pred deviatimi mesiacmi, môžete sa dostať do slušnej depresie. Nikto však nechce nosiť tehotenské oblečenie ešte týždne po pôrode.

Kúpte si nohavice alebo legíny s elastickým pásom a niekoľkými farebnými topmi, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie v čase, keď sa vaše telo stále pomaly mení. Dvojdielne oblečenie vám uľahčí dojčenie a ľahko sa do neho oblečiete, keď sa budete chcieť vypraviť sa svojím pokladom na prechádzku po okolí.

Podľa skúseností dojčiacich žien dochádza k najvýraznejšiemu úbytku hmotnosti medzi tretím a šiestym mesiacom po pôrode, kedy majú deti prechodne zvýšenú potrebu materského mlieka. Netrápte sa preto tým, že sa vám nepodarí zhodiť všetky nabrané kilá okamžite. Zbavíte sa ich pomaly, ale zato natrvalo a s pomocou nových jedálnych i pohybových návykov postupne docielite svoju ideálnu váhu.

Tip Mimibazara: Kilojoul, KJ, je jednotka energie rovnako ako kcal kalórie (respektíve kilokalórie). Konverzný pomer medzi nimi je 1 kcal = 4,2 KJ, teda energetický príjem alebo výdaj uvádzaný v KJ deľte 4,2, aby ste dostali hodnotu v kcal.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku