Zobraziť přihlasovací formulár

Varovné signály chorých obličiek

  • Publikované:
Varovné signály chorých obličiek

Zápaly močového ústrojenstva alebo jeho častí nie sú asi pre žiadnu ženu nič nové. Veľmi často nad nimi mávneme rukou, však ono to prejde. Ale vážnejšie problémy s obličkami si pripúšťa len málokto. Neliečené zápaly, genetika a celý rad ďalších faktorov nás môžu doviesť do stavu, keď je potrebné riešiť závažnejšie problémy. Ako poznáme, že je problém v obličkách? Venujte pozornosť týmto signálom.

Ako si vlastne problémy s obličkami predstaviť? Aké majú príznaky? Bolia?

Obličky majú v tele extrémne dôležitú funkciu. Ovplyvňujú množstvo a zloženie vlastne všetkých telesných tekutín. Denne prefiltrujú cez 1500 l krvi! Zdravý človek vylúči denne asi 1,5 l moču. Ale to zďaleka nie je všetko. V obličkách sa vytvárajú niektoré dôležité hormóny a enzýmy, ktorých poruchy môžu viesť k symptómom, ktoré by sme napríklad s obličkami nespájali.

Opúchanie. Obličky odvádzajú nadbytočnú tekutinu z tela. Preto, keď nefungujú správne, opúchajú predovšetkým chodidlá, členky, dlane a tvár.

Veľká únava a všeobecné vyčerpanie. Obličky produkujú hormón erythropoietin, ktorý pomáha s tvorbou červených krviniek. Tie roznášajú po tele kyslík. Ak klesne produkcia erytropoietín, zmenší sa počet červených krviniek a telo bojuje s chudokrvnosťou. A jej následky sú okrem iného únava a vyčerpanie.

Závraty a nesústredenosť. Tiež súvisia s prípadnou chudokrvnosťou. Navyše mozgu sa nedostáva dostatok kyslíka, preto môžete pociťovať závraty a neschopnosť sa plne sústrediť.

Je vám stále zima. Kedykoľvek a kdekoľvek. Nedostatok červených krviniek môže spôsobovať pocit chladu aj za normálnej teploty okolia. Pyelonefritída, bakteriálny zápal obličiek, môže tiež spôsobiť horúčku spojenú so zimnicou.

Dych je cítiť po amoniaku a v ústach je kovová chuť. Zlyhávanie obličiek má za následok zvýšenie močoviny v tele. Telo prestáva eliminovať splodiny metabolizmu, čo sa prejavuje reakciou v slinách, ktoré potom zapríčiňujú zápach dychu po amoniaku a typickú kovovú chuť v ústach.

Nevoľnosť a zvracanie. Zvýšenie nevylúčených odpadových látok v organizme môže spôsobovať dlhodobú nevoľnosť a zvracanie.

Kožná vyrážka, svrbenie. Z rovnakého dôvodu, krv naraz obsahuje veľa odpadových látok, ktoré by sme za normálnych okolností vylúčili močom von, u citlivejšej pleti to môže vyvolať podráždenie, začervenanie, vyrážky aj svrbenie.

Skrátený dych. Zlá funkcia obličiek môže mať za následok aj tvorbu tekutiny v pľúcach. Rovnako tak chudokrvnosť, vedľajší produkt zlyhávajúcich obličiek, prináša telu nedostatok kyslíka.

Bolesti chrbta. Niektoré ochorenia obličiek bolia. Môžete pociťovať bolesti podobné kŕčom, ktoré sa šíria z oblasti nižších bedier do slabín, ale tiež neustálu bolesť chrbta a celkový diskomfort. Bolesti spôsobujú predovšetkým kamene v močovom ústrojenstve, cysty rôzneho typu alebo chronický zápal.

Zmeny vo vylučovaní moču. Akékoľvek - moc, málo, farba, zmena frekvencie. Tiež je potrebné pozorovať zmeny v močení v priebehu noci. Varovným signálom sú tiež pocity nutkania na močenie, ktoré však hneď po usadnutí na záchod zmiznú.

Ťažkosti a bolesť pri močení. Zápaly močového ústrojenstva môžu viesť k bolesti pri močení, k pocitu tlaku. Ak sa tento zápal rozšíri do obličiek, môžete cítiť bolesť chrbta a mať teplotu.

Krv v moči. Áno, toto je signál, ktorý neignorujte - je potrebná okamžitá návšteva lekára. Príčin môže byť viac, ale mnoho z nich je závažných, nie je preto na čo čakať.

Ak na sebe pozorujete viacero týchto symptómov, alebo niektoré dlhodobo, prestaňte ich ignorovať. Choroby obličiek sú veľmi dobre liečiteľné v prípade, že sa podchytia včas. Príznaky ochorenia obličiek totiž zďaleka nemusia byť len ťažkosti pri močení. A vyšetrenie je prvým krokom k uzdraveniu!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku