Zobraziť přihlasovací formulár

Ten správny make-up

  • Publikované:
Ten správny make-up

A ako ho nájsť? Ak máte bezproblémovú pleť, ktorá nijako nereaguje na zloženie, vyhrané máte len napoly. Aj napriek tomu sa musíte snažiť nájsť ten správny odtieň. Zle zvolený make-up totiž dokáže napáchať poriadnu škodu na našom vzhľade. A je možné, že aj napriek tomu, že ho používame desiatky rokov, robíme stále pár vecí inak, než by sme mali. Aké veci to sú? Na čo si dať pozor?

Máločo je v dekoratívnej kozmetike tak dôležité ako správny make-up. Ten dobrý spoznáte tak, že ho nespoznáte. Zato keď je niečo zle, je to vidieť na prvý pohľad. A my predsa nechceme vyzerať, ako by sme mali tvár vyfarbenú pastelkou, no nie?

  • Vyberáme make-up v zlom svetle. Ide nám predovšetkým o to, aby sme vyzerali dobre na dennom svetle. Preto, aj keď si už vyberiete odtieň, pozrite sa naň po cca 15 minútach práve na dennom svetle. Make-upy totiž oxidujú a ich farba sa časom málinko zmení.

  • Volíme zlú textúru. Ak máme suchú pleť, zmatňujúci make-up jej dodá výzor saharskej katastrofy. Púdrové meka-upy na mastnú pleť tiež nie sú najvhodnejšou voľbou, tam zase pomáhajú make-upy na vodnej báze... Niekedy je dobré nechať si poradiť od odborníka.

  • Nanášame príliš svetlý odtieň. Ak máme svetlú pleť, neznamená to, že potrebujeme nutne aj najsvetlejší odtieň make-upu. Ak v obchode váhate medzi dvoma odtieňmi, voľte ten tmavší. Ako už vieme, make-up na vzduchu málinko zmení farbu.

  • Snažíme sa dodať si make-upom „opálenie“. Nie, na to sú bronzery, zdravíčka a tónovacie púdre. Make-up musí farebne čo najviac zodpovedať farbe pleti.

  • Používame make-upy s nevhodným zložením. Krycie, čiastočne krycie alebo len ľahké? Veľmi krycie make-upy sú vhodné na problémovú pleť, poprípade na večer, vyzerajú šik a vy spoločne s nimi. Avšak sú ťažké a skôr príležitostné, pleti moc neprospievajú. Na bežné nosenie je ale najlepšie voliť tie stredne krycie - a ak potrebujete intenzívnejší výsledok, používajte aj podkladovú bázu.

  • Make-up poriadne neroztrieme. Prsty nestačia. V závislosti na textúre make-upu niekedy ani štetce. Pre maximálny možný prirodzený efekt je ideálna bezokrajová hubka (väčšinou v tvare kvapky).

  • Make-up nenanesieme tam, kde je ho treba. Napríklad na krk. Pri pohľade spredu potom má naša busta dve farby, hoci by sa mali líšiť len trošku. Je dôležité make-up rozotrieť dostratena aj na krku.

  • Púdrujeme. A pritom to nie je potrebné. Väčšina moderných make-upov nepotrebuje toľko fixovať a púdrom len meníme farby. Ak si nanesiete make-up a páči sa vám, ako výsledok vyzerá, nepudrujte. Navyše nevhodným púdrom môžete zničiť výsledok, za ktorý ste si zaplatili u make-upu.

  • Používame len jednu farbu make-upu. Myslené sezónne. Cez rok potrebujeme minimálne dve farby - zima a leto, prípadne ešte jednu na opálenie.

  • Nedávame výberu správneho make-upu toľko, koľko si zaslúži. Je toľko typov make-upov, toľko zloženia, krycích vlastností, textúr, odtieňov... že vybrať na prvý pokus je vlastne nemožné. Skúste si najskôr nadefinovať, čo od make-upu čakáte (pleť bude vyzerať mladšie, matná, zakryté akné a iné problémy, maskovanie vrások, vyživená atď.), a s týmto si zájsť do špecializovanej predajne, kde vám s výberom poradia.

Nenechajte sa odradiť tým, že by výber správneho make-upu mohol trvať veľmi dlho. Akonáhle ten pravý nájdete, preukážete si na dlho veľkú službu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku