Zobraziť přihlasovací formulár

Micelárne vody - zázrak alebo podvod?

  • Publikované:
Micelárne vody - zázrak alebo podvod?

Micelárne vody. Ponúkajú ich takmer všetky kozmetické značky. Francúzky ich vraj nakupujú po litroch. Niekto po nich má pleť ako zamat, inému naskáču pupienky. Šestnásťročné slečny si bez nej nevedia svoj život predstaviť, osemdesiatročné dámy takmer bez vrások o nej v živote nepočuli. Ako vlastne funguje? A funguje vôbec, alebo vyhadzujeme peniaze za módny hit?

Zloženie - micely a čo ďalej?

Nahliadnutím na zoznam použitých ingrediencií zistíme, že prípravok obsahuje okrem vody slušný koktail ďalších látok, ako oleje, parfumy a konzervačné látky. No a potom tiež tajomné micely.

Micely sú mikroskopické chemické častice rozptýlené v roztoku. Majú guľovitý alebo oválny tvar a báječnú schopnosť vťahovať do seba nečistoty. Ak sa zaujímate o zdravie, vedzte, že bez micel by naše telo nemalo šancu vstrebať vitamíny rozpustné v tukoch. Pri upratovaní na rovnakom princípe fungujú napríklad saponáty pri čistení olejov a voskov, vráťme sa ale ku kráse.

Výrobcovia inzerujú, že micelárna voda môže nahradiť pleťové mlieko, čistiaci gél, pleťovú vodu i odličovač vodeodolných líčidiel. Svojim chemickým pôsobením má čistiť a tonizovať pleť tak, aby sme ju už nemuseli pri odličovaní silne trieť a inak trápiť, čo sa dlhodobo nevypláca zvlášť v
oblasti okolo očí. Odličovací tampón, zvlhčený micelárnou vodou a priložený na pleť nečistoty po nejakej dobe absorbuje dovnútra a čistiaci proces potom dokončíme ľahkým zotretím.

Tým odličovanie končí a môžeme nanášať krém.

Zo skúseností žien, ktoré tieto vody používajú, však vyplýva, že to, čo sedí jednej, môže druhej spôsobovať nepríjemné problémy.

Najčastejšie uvádzané pre:

  • celkové zlepšenie stavu pleti

  • možnosť použitia u pleti s alergickou reakciou

  • urýchlenie každodenného odličovania

  • úspora financií a miesta v kúpeľni

  • použitie bez nutnosti oplachovania

A proti:

  • zhoršenie kvality pleti

  • výskyt vyrážok

  • objavenie sa takzvanej „krupice“ na tvári

  • vysušovanie pleti v okolí očí

  • neschopnosť odlíčiť vodeodolnú maskaru a linky

  • pocit špiny a ulepenosti - musí nasledovať opláchnutie obyčajnou vodou

Ktorú vybrať?

Vyskúšajte tú najlepšiu - pre vás! Pohľadom na pulty drogérií a lekární zistíme, že ponuka micelárnych vôd je nepreberná. Ponúkajú ju známe kozmetické firmy aj obchodné reťazce ako svoju privátnu značku. Tiež cenový rozptyl je široký. Ak ste teraz dostali chuť micelárnu vodu otestovať, musíte sa
opýtať vlastnej pleti a skúšať, ktorá značka jej bude vyhovovať.

Alebo využite rady babičiek, ktoré sa s takýmito vymoženosťami „potýkať“ nemuseli:

  1. čistiace mlieko

  2. pleťové tonikum alebo prevarená voda so zeleným čajom

  3. mastný krém (mandľový)

  4. ničím nerušený poctivý spánok.

Generačne overené.

Používate micelárnu vodu? Dávate prednosť klasickému postupu? Ktorá značka vám vyhovuje, ktorá vám naopak vadí? Uvítame vaše skúsenosti a osobné postrehy.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

zuzanka7 4. 10. 2016, 21:54
Mne micelárna voda neodlíčí všetko, okolie očí zostáva čierne od maskary, a vysušené, a to som už vyskúšala 2 micelárky...občas ju použijem cez deň na osvieženie, ale tiež mám pocit lepkavý, a sťahujúci
mickey 2. 10. 2016, 20:36
hlavne tie dm - kove,lepia ako svina.. +o(
STING 2. 10. 2016, 11:36
Mne veľmi vysušovala očné okolie.
veseladorotka 30. 9. 2016, 11:01
micelárnu vodu používam len ked cestujem, mám zn. Bioderma, u mňa spokojnosť. |:o) |:o) |:o) Zatiaľ. (Y)
Parfumeria Amálka 28. 9. 2016, 17:19
(zurim) (zurim) konečne viem, z čoho sa mi urobila krupica na brade!!!! do dnešného dňa som si nad tým lámala hlavu a jediné čo som používala oproti minulosti je práve micelárna voda :-S