Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo začať s cvičením v lete

  • Publikované:
Prečo začať s cvičením v lete

Je všeobecne rozšírený názor, že by sme mali začať cvičiť tak, aby sme boli do leta vo forme. Áno, v zmysle percenta odhaleného tela to dáva zmysel, ale inak to moc strategické nie je. Ak sa odhodláte začať s čímkoľvek, čo má čo do činenia so športom, pohybom a fitnes, nie je lepšia doba ako leto. A prečo? Z mnohých dôvodov.

Samozrejme je ideálne cvičiť bez ohľadu na ročné obdobie stále, len s prihliadnutím k nemu. Ale pre všetkých, ktorí váhajú, ešte nezačali alebo sa chystajú začať po pauze znova, prinášame niekoľko dôvodov, prečo v lete áno.

V lete sa nám viac chce

Respektíve máme väčšiu motiváciu. Keďže okolo seba vidíme veľa odhalených tiel, sú letné mesiace možno väčším „nakopávačom“ než pocit viny zo zjedeného vianočného pečiva. Ale len o motiváciu tohto typu zďaleka nejde. V lete sú dlhšie dni, väčšina ľudí sa prirodzene budí skôr, deň je dlhší, priestoru viac. Zároveň sa viac vystavujeme slnečnému žiareniu, ktoré nielen, že nám v tele zaisťuje dostatok
vitamínu D, ale aj všeobecne dodáva energiu. A tu na cvičenie potrebujeme.

V lete menej ukladáme

Zimné obdobie núti telo energiu ukladať a čo najviac si ju šetriť. Pretože jej oveľa viac spotrebuje na ohrievanie organizmu a celkovú obranu proti zime a chorobám. V lete? Pravý opak. Máme menej hlad, sme menej spaví a energie máme na rozdávanie (no, to možno nie, ale rozhodne viac ako v zime).

To všetko vedie k tomu, že výsledky uvidíte rýchlejšie, než keď začnete v zime. Nebude vás toľko stáť prehováranie zmeniť alebo upraviť svoj jedálniček, neprahnete po tučných jedlách a veľkých porciách ako v zime.

V lete toho viac môžeme

Bicykel, korčule, beh, plávanie, pešia turistika... leto a teplé mesiace všeobecne priamo nabádajú k vonkajším aktivitám. Zrazu toho máte oveľa viac na výber, aktivity môžete striedať, rovnako tak prostredie, v ktorom ich vykonávate. Kardio aktivity sa zrazu vykonávajú oveľa variabilnejšie.

V lete sú prázdne posilňovne

Väčšina ľudí leto stále ako dobu na intenzívnejšie cvičenie ignoruje. Z toho vyplýva ale aj výhoda - vnútorné športoviská sú takmer prázdne. A preto, ak sa vyhýbate posilňovniam, pretože sú vám nepríjemné reálne i domnelé pohľady ostatných cvičencov, trénerov alebo personálu, je leto ten správny čas na návštevu.

Na čo v lete pozor

Letné mesiace majú pre cvičenie svoje špecifiká, a to aj negatívnym smerom. V lete by sme si mali dávať pozor predovšetkým na:

  • Pitný režim. V lete všeobecne potrebujeme viac tekutín, viac sa potíme. Ale aj pri cvičení potrebujeme adekvátne viac tekutín, než u toho istého cvičenia napríklad v zime. S nadmerným potením tiež súvisí strata minerálov, ktoré je vhodné dopĺňať predovšetkým stravou, ale môžeme siahnuť aj po iontových nápojoch alebo potravinových doplnkoch.

  • Horúco. Predovšetkým pri nedostatočnom pitnom režime a dlhodobému vystaveniu sa slnku hrozí v letných mesiacoch veľa zdravotných komplikácií spojených s vysokými teplotami. A nemusí ísť len o úpal alebo prehriatie. Organizmus sa prehrieva, stúpa tlak a môžeme si spôsobiť rôzne nepríjemnosti. Pri vysokých teplotách by ste sa športu na priamom slnku mali radšej vyhnúť.

  • Pravidelný režim. V lete nám pravidelný režim ako pohybu, tak stravovania, ktoré sú podstatné pre maximálnu efektivitu, veľmi narušujú rôzne voľná a dovolenky. Málokto sa prinúti počas nich držať nastavený režim, a tak hrozí nielen výpadok povedzme na 14 dní, ale aj rozhodenie motivácie, spohodlnenie a „dovolenkový režim“ na celú zostávajúcu sezónu.

  • Alkohol a cukor. Čo iného patrí k letu ako záhradky, zmrzliny, kúpalisko a dovolenky a na nich lákadlá v podobe rôznych maškŕt. Nezabúdajte, že napríklad také pivo je síce vynikajúci prírodný iontový nápoj, ale aj kalorická bomba. To isté platí o alkohole všeobecne, preto to v lete s jeho doprianím si nepreháňajte, a to nielen v diétnom režime.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku