Zobraziť přihlasovací formulár

Práca, rodina, odpočinok. Ako nájsť rovnováhu?

  • Publikované:
Práca, rodina, odpočinok. Ako nájsť rovnováhu?

Nikto nechceme, aby jedna oblasť nášho života výrazne prevyšovala tie ostatné. Respektíve, keby prevyšoval odpočinok, sebarealizácia a zábava, asi by to nikomu nevadilo. Avšak s len trochu realistickým prístupom sa každý z nás snaží nerobiť nič na úkor ničoho iného, nepracovať na úkor rodiny, ale zároveň nezanedbávať povinnosti, cvičiť a relaxovať, ale nie na úkor trávenia času s rodinou alebo priateľmi, snažiť sa o zdravý životný štýl a zároveň neruinovať rodinný rozpočet... No, všetci sme prišli na to, že to nie je ľahká úloha.

Je totiž extrémne ťažké vyhovieť všetkým. Vrátane seba a vlastných potrieb. Na bežného človeka sú dnes kladené obrovské nároky, ktoré často súvisia aj s veľkými výčitkami. V práci sem tam riešime osobné problémy, doma hovoríme o práci, nemáme čas na priateľov a koníčky, ktoré potrebujeme robiť pre seba, nemáme dostatok spánku... a deň jednoducho nie je nafukovací, takže sa postupne zmierime s tým, že jednoducho nestíhame všetko, čo by sme chceli, ani tak, ako by sme chceli. Lenže s tým sa zmierujeme len na oko. Ak si pestujeme dlhodobú a tutlanú frustráciu, príde čas, kedy jednoducho buchne. Ako to všetko dať dohromady?

Prijímajte z jedla zdravú energiu. Nejde len o to prijímať dostatok živín, ale aj o to, prijímať ich v správnych dávkach. Potraviny, ktoré dodávajú telu energiu dlhodobo a v zdravej forme, nespôsobujú kolísanie hladiny cukru v krvi, a tak neovplyvňujú ani našu náladu, ani kolísanie nálady. A aké potraviny sú to predovšetkým? Tie bohaté na bielkoviny, antioxidanty a ideálne aj nenasýtené mastné kyseliny.

  • Avokádo, čučoriedky, čerstvý ananás.

  • Ryby a morské plody.

  • Orechy a semienka.

  • Zelená zelenina (špenát, fazuľky, šaláty a pod.)

Ľudia, ktorí jedia nezdravo, sú po príchode z práce domov viac unavení a častejšie tiež potrebujú popoludňajší „šlofíček“. Ktorý môže byť rovnako nezdravý ako nedostatok spánku (ovplyvňuje hladinu hormónov).

Cvičte z mnohých dôvodov. Pohyb je vhodný nie len ako nástroj na udržanie váhy. Tiež vie nakopnúť váš imunitný systém, metabolizmus, dodá telu endorfíny, skvalitňuje pozornosť a sústredenie. Ak sa donútite k športu z rána, bude vaša produktivita aj energickosť úplne iná, než na akú ste zvyknutí.

Uvedomte si, ako často hovoríte o práci doma. Ak je vaša práca veľkou súčasťou vášho života, mali by ste si uvedomiť, že presne preto si od nej potrebujete oddýchnuť. Čo sa nestane, ak o nej budete hovoriť aj mimo „pracovné hodiny“. A navyše, vaša rodina a priatelia potom môžu nadobudnúť dojem, že vám slúžia výhradne len ako obecenstvo na pracovné prezentácie.

Poobzerajte sa po novej práci. Ak v práci strácate motiváciu, cítite sa podhodnotení, nedocenení alebo inak frustrovaní, zmapujte trh práce. Prídite na to, aký je záujem o ľudí na vašej pozícii, skúste si reálne overiť svoju hodnotu na pracovnom pohovore. Je dobré poznať svoju cenu aj preto, že sa vám bude lepšie vyjednávať o prípadných pracovných podmienkach.

Plánujte. Používate kalendár? Píšete si do neho len „dôležité veci“, ako sú narodeniny, pracovné schôdzky a pod.? Píšte si do neho všetko. Schôdzky, večere, čas na odpočinok, hodiny spánku, vyzdvihovanie detí, obedy s rodinou... všetko, čo robíte. Akonáhle budete mať pred očami svoj vlastný časový harmonogram, budete vedieť s časom lepšie nakladať.

Prioritizujte svoje osobné pochôdzky. Niekedy nám tak bežné veci ako nákupy, domáce práce, zariaďovanie po úradoch, jazdenie po mestách, známych alebo rodine, skrátka tie - pretože „je niečo potrebné“, zaberú veľa času, vyčerpajú nás psychicky i fyzicky, a to často bez toho, aby to bolo vlastne naozaj treba. Chcete to stihnúť všetko hneď? A musíte? Nie je lepšie si všetko rozplánovať tak, nech máte chvíľu čas na seba a svojich blízkych každý deň, nie sa im na jeden deň vzdialiť a ešte k tomu byť prípadne podráždení? Skúste si sadnúť a rozplánovať si, čo treba naozaj, a čo len tak... pretože by sa malo.


Urobte si čas na seba.
To je však klišé, že? Klišé majú však podstatu v tom, že sú pravdivé. Čas na seba nie je práca, nie je to jazda v aute, nie je to káva s kamarátkou. Čas na seba je kreatíva, maľovanie, hudba, písanie, sebavzdelávanie, cvičenie, jednoducho rozvoj svojej vlastnej telesnej alebo duševnej stránky. Pretože vlastné ja chce tiež občas von.


Informačný detox. Ste zvyknutí byť online? Kvôli kamarátom, rodine, práci? Chcete jednoducho radšej vedieť hneď než až zajtra ráno? Na tom je potrebné pracovať. Nie, o ôsmej hodine večer nemusíte odpovedať na pracovný email, dokonca ani kamarátke, ktorá chce na víkend recept na vašu úžasnú bábovku. Aj keď ste tak fungovali, ľudia si zvyknú. Prívaly informácií zo všetkých strán sú nezdravé, nedávajú vašej hlave odpočívať, hoci by sa malo jednať o úplne plytkú konverzáciu napríklad o včerajšom seriále. Ste doma sami? A že nemáte nič lepšie na práci? Donúťte sa ísť prejsť.

Samozrejme nejde meniť svoj život skokovo, ale stačí sem tam drobná zmena, ktorá vám prinesie trošku viac pokoja. Rovnováha je dôležitá súčasť vnútorného pokoja. A nespočíva v tom vedieť niektoré veci neriešiť, ale zariadiť všetko tak, aby nebolo čo riešiť. Zdravie, rodina, spánok, sebarealizácia, práca, priatelia. Všetko v rovnováhe.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku